- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul Nicuşor Dan: Cum poţi să pierzi totul cu 72.000 de voturi în buzunar
Nicuşor Dan, candidatul independent care a strâns 9% din voturile bucureştenilor pentru fotoliul de primar general, se afla ieri după masă sub pragul minim de 5% necesar pentru a ocupa un loc în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Aceasta era şi singura sa ţintă realistă încă din momentul în care s-a înscris în cursa pentru Primărie.
Nicuşor Dan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Eşecul unui candidat independent, care s-a clasat pe locul al patrulea în topul preferinţelor bucureştenilor, de a reuşi să ocupe un loc în CGMB arată fracturile din interiorul legislaţiei ce guvernează alegerile din România.
Pe scurt, sistemul actual face aproape imposibilă intrarea unui independent în CGMB, în condiţiile în care un candidat într-o astfel de poziţie trebuie să strângă de trei ori mai multe voturi decât cele necesare pentru fiecare consilier de pe listele partidelor. La alegerile pentru CGMB un consilier de pe listele USL, PDL sau PPDD, a fost ales cu 8.000 de voturi, iar Nicuşor Dan era ieri în afara listei cu toate că a strâns de trei ori mai multe voturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
"Sistemul nu este echitabil. Ca şi candidat te obligă practic să te înscrii într-un partid pentru a avea şanse reale. Legislaţia este ţinută în această formă pentru că partidele se protejează, vor să se asigure că nimeni nu le poate ameninţa ierarhia. Partidele au în jurul lor clientela politică care trebuie servită", a explicat situaţia analistul politic Stelian Tănase.
Legea actuală a permis astfel USL să ocupe 35 de locuri în CGMB după ce a strâns 307.000 de voturi. PDL a reuşit să acopere alte 12 locuri cu 91.000 de voturi, iar PPDD a luat restul de şapte locuri după ce a reuşit să obţină 58.000 de "ştampile" de la bucureşteni.
Citeşte mai multe despre cazul Nicuşor Dan pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate