- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul Nicuşor Dan: Cum poţi să pierzi totul cu 72.000 de voturi în buzunar
Nicuşor Dan, candidatul independent care a strâns 9% din voturile bucureştenilor pentru fotoliul de primar general, se afla ieri după masă sub pragul minim de 5% necesar pentru a ocupa un loc în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Aceasta era şi singura sa ţintă realistă încă din momentul în care s-a înscris în cursa pentru Primărie.
Nicuşor Dan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Eşecul unui candidat independent, care s-a clasat pe locul al patrulea în topul preferinţelor bucureştenilor, de a reuşi să ocupe un loc în CGMB arată fracturile din interiorul legislaţiei ce guvernează alegerile din România.
Pe scurt, sistemul actual face aproape imposibilă intrarea unui independent în CGMB, în condiţiile în care un candidat într-o astfel de poziţie trebuie să strângă de trei ori mai multe voturi decât cele necesare pentru fiecare consilier de pe listele partidelor. La alegerile pentru CGMB un consilier de pe listele USL, PDL sau PPDD, a fost ales cu 8.000 de voturi, iar Nicuşor Dan era ieri în afara listei cu toate că a strâns de trei ori mai multe voturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
"Sistemul nu este echitabil. Ca şi candidat te obligă practic să te înscrii într-un partid pentru a avea şanse reale. Legislaţia este ţinută în această formă pentru că partidele se protejează, vor să se asigure că nimeni nu le poate ameninţa ierarhia. Partidele au în jurul lor clientela politică care trebuie servită", a explicat situaţia analistul politic Stelian Tănase.
Legea actuală a permis astfel USL să ocupe 35 de locuri în CGMB după ce a strâns 307.000 de voturi. PDL a reuşit să acopere alte 12 locuri cu 91.000 de voturi, iar PPDD a luat restul de şapte locuri după ce a reuşit să obţină 58.000 de "ştampile" de la bucureşteni.
Citeşte mai multe despre cazul Nicuşor Dan pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO