Ce promite programul de guvernare al premierului Marcel Ciolacu (iunie 2023-decembrie 2024)

  • Cel de-al 71-lea prim-ministru al României vine cu un program consistent de reforme şi măsuri de dezvoltare.
  • Reducerea inflaţiei, investiţiile şi recalibrarea financiară a sistemelor de Învăţământ şi Sănătate au prioritate în programul lui Ciolacu.
  • Echitate, Solidaritate şi Productivism - programul de guvernare al noului Executiv este specific ideologiei social-democrate de centru stânga.
Urmărește
17789 afișări
Imaginea articolului Ce promite programul de guvernare al premierului Marcel Ciolacu (iunie 2023-decembrie 2024)

Marcel Ciolacu, Facebook

Reducerea inflaţiei - o prioritate 

Marcel Ciolacu susţine că noul Executiv va avea trei obiective principale:

  1. reducerea inflaţiei pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor
  2. recalibrarea financiară a unor sisteme publice vitale precum Educaţia şi Sănătatea
  3. creşterea investiţiilor publice şi private folosind masiv fondurile europene

Printre alte obiective se mai enumeră creşterea salariilor, patriotism economic şi reforma pensiilor speciale. 

Ciolacu scrie că inflaţia galopantă a fost cea mai grea provocare cu care s-a confruntat România, de aceea, reducerea inflaţiei este primul şi cel mai important factor care trebuie rezolvat, prin scăderea preţurilor la alimente, care determină în mod decisiv nivelul de trai al populaţiei şi puterea de cumpărare a românilor.  

În privinţa investiţiilor, Ciolacu promite că va privilegia sprijinul pentru orice proiect privat în domenii strategice precum agricultură, energie şi transporturi, ba chiar va accelera derularea de proiecte publice, cu finanţare naţională, dar mai ales europeană.  

 

Echitate, Energie Verde, Solidaritate şi Productivism

Ciolacu mai promite un program pentru români: sprijin pentru oameni, sprijin pentru crearea de locuri de muncă în economie.

Executivul se va axa pe Echitate (Nu lăsăm pe nimeni în urmă), Solidaritate (consolidarea clasei de mijloc)  şi Productivism – dezvoltarea producţiei, investiţii şi locuri de muncă în România.

Noul premier susţine reechilibrarea balanţei comercială a ţării: exporturi cât mai mari, importuri cât mai mici şi adoptarea salariului minim european pentru minimalizarea riscului de sărăcie în cazul lucrătorilor români.

Ciolacu doreşte ca România să investească mai mult în energia verde pentru facturi ZERO la utilităţi pentru spitale, şcoli şi grădiniţe, ferme agricole şi IMM-uri.

Potrivit unor statistici publicate de EU Survey şi Wikipedia, salariul minim net în România este de 383 euro. Salariul minim net în Germania este de 1450 euro, în Luxemburg - 2057 euro, în Ţările de Jos - 1894 euro, Belgia - 1479 euro, Franţa - 1383 euro, Spania - 1139 euro, Grecia - 778 euro, Polonia - 626 euro, iar Bulgaria - 309 euro. 

 

PIB mai mare, deficit mai mic 

Marcel Ciolacu susţine că Produsul intern brut al României va fi de 1,779 miliarde de lei în 2024, mult mai mare decât cel din 2023 (1,603 miliarde lei). 

De asemenea, el susţine că deficitul va fi mai mic în 2024 - de 2,95% din PIB în comparaţie cu cel actual - 4,4% 

Vor fi acordate mai multe investiţii publice şi stimuli economici către populaţie şi şi companii. 

Salariile minime brut în Construcţii vor creşte de la 4000 la 4500 lei, iar în Industria Alimentară vor creşte de la 4000 la 4500 lei. 

Salariul mediu net lunar va creşte de la 4398 lei la 5086 lei în 2024. 

 

Productivism. Stimularea producţiei „Fabricat în România” 

Ciolacu susţine proiectul de Reindustrializarea României prin scheme de ajutor de stat şi facilităţi pentru producţia autohtonă, după ce industria a suferit un declin major în urma prăbuşirii regimului comunist în 1989. 

Guvernul va desfăşura tranziţia către economia inovării, prin programe guvernamentale de tip Business Accelerator, pe baza de granturi, pentru industriile competitive / tehnologie ridicată.

Vor fi create noi locuri de muncă şi va fi sporită puterea de cumpărare pentru români, mai promite Ciolacu care susţine protejarea nivelului de trai, mai ales pentru persoanele vulnerabile.

 

Obiective pentru anii 2024-2025

Programul de guvernare al lui Marcel Ciolacu cuprinde şi un set de obiective ce ar putea fi atinse în următorii doi ani. 

• Ducem inflaţia la 8% în primele 6 luni de guvernare.

• Stimuli pentru populaţie şi economie de 10% din PIB, de 5 ori mai mult decât au întors în economie guvernările din 2020 şi noiembrie 2021.

• Sprijinim peste 100.000 de companii care produc în România, din care 99% IMM (63.000 doar prin programele derulate de MFP şi din FE perioadele 2014-2020 şi 2021-2027 şi PNRR).

• Dublăm investiţiile publice în economie – la 126 miliarde lei în 2024, faţă de 59 miliarde lei în anul 2021 la preluarea guvernării.

• Ajungem la 82% din media UE la PIB pe locuitor raportat la puterea de cumpărare-standard (în 2022 indicatorul este 77%, conform Eurostat).

• La sfârşitul lui 2024 ne propunem un PIB de 360 miliarde euro, cu 120 miliarde euro (50% în plus) mai mult decât cel din 2021, la preluarea guvernării • Stopăm guvernarea pe datorie. Ducem datoria în PIB la 46% în 2024 de la 49% la preluarea guvernării în anul 2021

 • La 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu normă întreagă şi cu un copil în întreţinere nu va câştiga mai puţin de 500 euro net lunar.

• La 1 ianuarie 2025, niciun tânăr cu vârsta < 26 de ani, angajat cu normă întreagă în România, nu va câştiga mai puţin de 500 euro net lunar.

• La 1 ianuarie 2025, peste 1,5 milioane de contracte individuale de muncă vor fi remunerate cu peste 1.000 euro net.

• La 1 ianuarie 2025, câştigul salarial mediu net în România va depăşi 1.000 euro net.

• Reducerea decalajelor regionale cu 15% până la sfârşitul anului 2024.

• Peste 1,2 milioane de români scoşi din starea de deprivare materială şi socială severă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici