- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.05.2017, 06:00)
- Liviu Dadacus
Cine sunt parlamentarii din Comisia juridică a Senatului care au votat graţierea faptelor de corupţie
Comisia juridică a Senatului a ajuns, recent, în atenţia opiniei publice şi a generat chiar un protest de stradă, de proporţii reduse faţă de cele anti - OUG 13, din luna februarie, dar de aceeaşi factură, respectiv anti-corupţie, în momentul în care a votat graţierea faptelor de corupţie.
Urmărește
7136 afișări
Cine sunt oamenii din Comisia juridică a Senatului care au votat graţierea faptelor de corupţie
Ochii ageri ai celor care urmăresc îndeaproape demersurile făcute de politicieni în domeniul modificării legilor din Justiţie s-au oprit cu precădere asupra acestui for în momentul în care a început să dezbată, acum două săptămâni, Legea graţierii venită de la Guvern.
În cursul zilei de miercuri, însă, majoritatea PSD din Comisia juridică din Senat a votat graţierea faptelor de corupţie, la propunerea senatorul PSD Şerban Nicolae, care este şi preşedinte de comisie, propunere susţinută şi de fostul şef de stat, Traian Băsescu.
Băsescu a venit la şedinţele Comisiei juridice pentru a-şi susţine amendamentele, dar el nu a avut drept de vot.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
În Comisia s-au înregistrat 5 voturi „pentru” - toate de la PSD şi 3 voturi „împotrivă” - câte unul de la PNL, USR şi UDMR. De la dezbateri au lipsit însă doi membri PNL. Dacă nu ar fi lipsit, scorul ar fi putut fi 5 la 5, ceea ce nu ar fi angajat adoptarea propunerii.
Comisia juridică din Senat are 11 membri, dintre care 5 de la PSD, 3 de la PNL, 1 de la UDMR, 1 de la ALDE, 1 de la USR.
De la PSD, din Comisia juridică fac parte Şerban Nicolae (preşedinte), Adrian Diaconu (secretar), Robert Cazanciuc (membru), Marian Pavel (membru) şi Liviu Brăiloiu (membru). Toţi cei cinci au votat graţierea corupţilor.
De la PNL fac parte Nicoleta Pauliuc (vicepreşedinte, absentă), Alina Gorghiu (membru, absentă) şi Daniel Fenechiu (membru, vot „împotrivă”).
Ceilalţi membri sunt: Károly Zsolt Csaszar (UDMR, vot „împotrivă”), Ionuţ Sibinescu (ALDE, absent) şi George Dircă (USR, vot „împotrivă”).
Şerban Nicolae, care a propus graţierea faptelor de corupţie, şi-a luat licenţa în Drept la 29 de ani
Şerban Nicolae este un PSD-ist cu state vechi în partid. El şi-a luat licenţa în Drept la 29 de ani, în 1997, iar după numai 4 ani, în 2001, a fost numit consilier de stat în Administraţia prezidenţială, post pe care l-a ocupat pe toată perioada mandatului de şef de stat al lui Ion Iliescu.
El a mai fost senator PSD în 2004-2008 şi a activat tot în Comisia juridică a Senatului. În 2004 a fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.
Nicolae a intrat în atenţia opiniei publice, recent, în momentul în care o fotografie în care se afla la volanul maşinii fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie, a devenit virală în mediul online. Unii dintre internauţi l-au numit atunci, tendenţios, „şoferul interlopului Voicu”.
Ulterior, această fotografie s-a viralizat din nou în momentul în care Şerban Nicolae a fost ales lider al grupului PSD din Senat şi preşedinte al Comisiei juridice din Senat.
Adrian Diaconu, care a votat graţierea corupţilor, a lucrat 9 ani ca poliţist
Social-democratul Adrian Diaconu, secretar al Comisiei juridice din Senat, care a votat şi el alături de colegii săi senatori PSD pentru graţierea faptelor de corupţie, este licenţiat în Drept al Academiei de Poliţie "Al. I. Cuza" din Bucureşti.
El a lucrat, în perioada 1994 – 2003, ca ofiţer specialist în cadrul I.P.J. Timiş-S.C.C.O.
Robert Cazanciuc a fost director general adjunct în ministerul Justiţiei - Administraţia Naţională a Penitenciarelor
Cazanciuc este profesor asociat la SNSPA, iar în trecut a fost ministru al Justiţiei în perioada 2013-2015, secretar general al MAE în perioada 2009-2013, procuror-şef şi şef al Biroului de Presă la Parchetul ÎCCJ în perioada 2005-2009.
Mai mult, Cazanciuc a activat, între anii 2004-2005, ca director general adjunct în ministerul Justiţiei - Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Marian Pavel şi-a luat licenţa în Drept la 28 de ani, devansându-l cu un an pe Şerban Nicolae
Senatorul PSD Marian Pavel, care a votat favorabil graţierii corupţilor, şi-a luat licenţa în Drept în 2003, la Univ. Titu Maiorescu din Bucureşti, la vârsta de 28 de ani.
Între anii 1997-2000 a lucrat ca purtător de cuvânt la Agentia Judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă Ialomiţa, iar în perioada 2000-2012 a fost primar al comunei Gheorghe Lazar.
Celălalt social-democrat care a votat favorabil graţierii faptelor de corupţie este senatorul PSD de Constanţa, Tit Brăiloiu. Acesta nu şi-a postat însă o biografie pe site-ul Senatului.
Împotriva propunerii privind graţierea corupţilor au votat Daniel Fenechiu (PNL), Károly Zsolt Csaszar (UDMR), şi George Dircă (USR).
Alina Gorghiu (PNL), Nicoleta Pauliuc (PNL) şi Ionuţ Sibinescu (ALDE) au absentat.
Alina Gorghiu a explicat, joi, la Timişoara, că a lipsit la votul din Comisia juridică a Senatului, când au fost admise amendamente la legea graţierii, pentru că juriştii din PNL au gândit o strategie „în cascadă”, care a avut „un rezultat bun”.
Membrii Comisiei juridice din Senat au revenit, însă, joi, după numai 24 de ore, asupra amendamentului privind graţierea pedepselor pentru corupţie, 5 senatori votând pentru respingerea acestuia, în timp ce patru senatori ai PSD şi ALDE s-au abţinut.
Citeşte şi: Comisia juridică din Senat a REVENIT asupra amendamentului privind GRAŢIEREA pedepselor pentru corupţie şi l-a respins/ Ministrul Justiţiei: E o veste bună. A prevalat înţelepciunea
Citeşte şi: Traian Băsescu, o nouă pledoarie pentru GRAŢIEREA persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie. Comisia juridică a respins extinderea graţierii şi la abuzul în serviciu
Citeşte şi: Grindeanu se distanţează de decizia privind graţierea faptelor de corupţie: Guvernul susţine legea graţierii în forma iniţială. Amendamentele de azi nu au susţinere / Iohannis se declară ”neplăcut surprins”
Citeşte şi: Comisia juridică din Senat: Condamnaţii pentru fapte de corupţie, INCLUŞI pe lista pentru graţiere/ Ministerul Public şi Uniunea Barourilor, împotriva amendamentelor adoptate: Ar fi o mare greşeală
Citeşte şi: Guvernul NU susţine amendamentul privind graţierea unor fapte de corupţie propus de preşedintele Comisiei Juridice din Senat/ Care este poziţia DNA
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20