COMENTARIU: În USL, zarurile au fost aruncate. PSD şi PNL decid dacă rup USL şi guvernarea comună

Viitorul USL şi al guvernării PSD-PNL se decide, în aceste momente, după ce cărţile au fost date pe faţă de către liderii celor două partide, fiecare expunându-şi viziunea despre viitorul guvernării în comun.

Urmărește
10949 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: În USL, zarurile au fost aruncate. PSD şi PNL decid dacă rup USL şi guvernarea comună

COMENTARIU: În USL, zarurile au fost aruncate. PSD şi PNL decid dacă rup USL şi guvernarea comună (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Prima mutare a fost făcută de Crin Antonescu, în urmă cu o săptămână. Tacticos şi mizând pe un efect surpriză, Antonescu a scos un as din mânecă - pe primarul Sibiului Klaus Iohannis, personaj care beneficiază de o imagine foarte bună, dar şi de popularitate şi notorietate pe măsură.

Fără a fi deloc erodat în politica centrală, Iohannis a păşit în scenă sigur pe sine, având aura neamţului care face mult şi vorbeşte puţin, precum şi nimbul, construit, în timp, ca edil al Sibiului,
de ardelean pus pe treabă.

Antonescu a expus, săptămâna trecută, viziunea sa şi a PNL asupra viitorului guvernării în comun, spunând că nu îşi doreşte ca PNL să iasă de la guvernare ci, dimpotrivă, să intre la guvernare.

Liderul liberalilor îşi dorea ca Iohannis să constituie pilonul liberal al Guvernului Ponta şi, din această postură, să constituie o contrapondere la premierul social-democrat.

Din aceste considerente, PNL a propus ca Iohannis să fie nominalizat vicepremier şi ministru de Interne, alături de Eugen Nicolăescu la Finanţe, Teodor Atanasiu la Economie şi Cristian Buşoi la Sănătate.

Iohannis ar fi trebuit, în concepţia lui Antonescu, să coordoneze miniştrii liberali şi să asigure ordine şi disciplină Executivului Ponta.

Scoaterea lui Iohannis din joben a determinat replierea PSD, în condiţiile în care propunerea PNL în ceea ce îl priveşte nu putea fi refuzată. Ponta a reacţionat imediat, de la Soci, spunând, la unison cu şeful statului, Traian Băsescu, că Iohannis e un câştig pentru Guvern.

Ponta a dat însă cărţile pe faţă marţi după-amiază în discuţia cu PNL pe tema restructurării Guvernului.

Neavând motive plauzibile din punct de vedere politic şi public pentru a respinge nominalizarea lui Iohannis ca vicepremier şi ministru, Ponta a oferit liberalilor şi, implicit, lui Iohannis, un post de vicepremier mult diluat.

Astfel, Iohannis ar trebui să fie, în viziunea lui Ponta, doar unul dintre cei patru vicepremieri ai Guvernului, alături de un vicepremier de la PSD, un altul de la UNPR şi un altul de la PC.

Mai mult, Ponta vrea ca deciziile politice să fie luate de acest comitet de vicepremieri, alături de el, înaintea şedinţelor de Guvern.

Dacă PNL ar accepta, Iohannis ar avea astfel un singur vot în faţa celorlaţi, legaţi deja prin alianţa USD (PSD-UNPR-PC ), iar PNL, deşi nu ar fi exclus, ar avea un rol minor, fiind în postura de a urma votul majoritar al comitetului de vicepremieri.

Acesta este punctul asupra căruia viziunile lui Antonescu şi Ponta sunt total divergente, drept pentru care soarta USL şi a guvernării comune a PSD şi PNL este deja în joc, în condiţiile în care consensul se contruieşte pe poziţii relativ comune şi nu pe poziţii diametral opuse.

PNL a criticat, în consecinţă, propunerea lui Ponta şi şi-a manifestat explicit dezacordul.

Faptul că Ponta a fost nevoit să apară în public şi să ofere detalii despre viziunea sa asupra structurii viitoare a Guvernului, în condiţiile în care Antonescu a evitat să îl însoţească, este mai mult decât elocvent vizavi de poziţiile de negociere ale celor doi.

În concluzie, zarurile au fost aruncate. Soarta USL şi a guvernării comune PSD-PNL se joacă în aceste momente, auspiciile fiind nefaste din cauza poziţiilor de negociere ce par a fi incompatibile.

Pe de altă parte, formarea, în cadrul USL, a alianţei electorale USD (PSD-PNL-PC), care deţine majoritatea absolută în plenul comun şi în ambele Camere, separat, limitează în mod drastic poziţiile de negociere ale PNL în privinţa structurii Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici