Comisia Iordache pregăteşte secretizarea completă a dosarelor în faza de urmărire penală: „Comunicarea publică” a informaţiilor, INFRACŢIUNE

Sub pretextul transpunerii în legislaţia românească a unei directive a Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie, PSD şi ALDE vor secretizarea completă a dosarelor în faza de urmărire penală şi cameră preliminară, comunicarea oricăror informaţii în acest sens urmând a fi considerate infracţiune. Amendamentele la Codul de procedură penală depuse în acest sens vor fi discutat joi în Comisia Iordache şi, prin formularea lor, vizează atât autorităţile publice, cât şi presa.

Urmărește
1252 afișări
Imaginea articolului Comisia Iordache pregăteşte secretizarea completă a dosarelor în faza de urmărire penală: „Comunicarea publică” a informaţiilor, INFRACŢIUNE

Comisia Iordache mai pregăteşte o lovitură. „Comunicarea publică” a informaţiilor din dosare în faza de urmărire penală - INFRACŢIUNE

CITEŞTE AICI DIRECTIVA PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

CITEŞTE AICI AMENDAMENTELE PSD+ALDE

Comisia specială pentru Legile justiţiei se va reuni, joi, pentru a începe dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal şi de procedură Penală, scopul fiind transpunerea Directivei PE referitoare la prezumţia de nevinovăţie, unele amendamente vizând direct presa şi comunicarea publică.

Astfel, această Directivă prevede că statele membre "se asigură" că persoanele suspectate şi acuzate "beneficiază" de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă".

În acest sens, PSD şi ALDE au propus introducerea unui articol care interzice efectiv orice „comunicare publică” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară, încălcarea acestei „obligaţii” fiind considerată infracţiune.

Textul amendamentului propus de PSD şi ALDE la Codul de procedură Penală are următorul conţinut: "În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorită̆ți publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale”.

Directiva PE invocată însă prevede că „statele membre ar trebui să ia măsurile adecvate pentru ca autorităţile publice, atunci când comunică informaţii mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atât timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate. În acest scop, statele membre ar trebui să informeze autorităţile publice cu privire la importanţa respectării prezumţiei de nevinovăţie atunci când furnizează sau dezvăluie informaţii către massmedia. Aceasta nu ar trebui să aducă atingere dreptului intern care protejează libertatea presei şi a altor mijloace de comunicare în masă”.

De asemenea, textul directivei nu este atât de restrictiv precum doresc PSD şi ALDE care prin formularea propusă, prin absurd, ar fi împiedicat, de exemplu, distribuţia de către poliţie a imaginilor cu suspecta de crimă de la metroul din Bucureşti. 

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici