- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Diaconescu: Diplomaţia, ca exerciţiu instituţional îşi face datoria, dar politica este cea care decide
Diplomaţia română, ca şi exerciţiu instituţional îşi face datoria şi este una din instituţiile cele mai performante pe care le are România, dar decidentul politic este cel care hotărăşte, a spus vineri, la MEDIAFAX Live, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.
Întrebat dacă într-o lume atât de frământată, diplomaţia românească răspunde adecvat, inspirat, eficient la provocările externe, fostul ministru a spus: "Diplomaţia ca şi exerciţiu instituţional, după părerea mea, îşi face datoria şi este una din instituţiile cele mai performante pe care le are România. Vă spun cu toată seriozitatea şi îndrăznesc să spun pornind de la o experienţă personală din această perspectivă. Dacă discutăm în schimb despre operaţionalizarea politicii externe, despre direcţiile politicii externe pe care diplomaţia trebuie să le execute, evident că Ministerulde Externe, instituţia diplomatică propune variante, dar decidentul politic este ce care hotărăşte. Din această perspectivă, cred eu, s-ar putea să avem încă o serie de aşteptări. Se pare că după Coreea de Nord şi Orientul Mijlociu, în zona României potenţialul de risc şi ameninţare este unul din cele mai ridicate. Motiv pentru care, dincolo de o politică externă, ca să spun aşa, tradiţională, adică folosirea intensă a relaţiilor de parteneriat în cadrul Alianţei Nord Atlantice şi a Uniunii Europene - deci concentrarea strictă şi respectarea deciziilor acestora- este nevoie şi de un anume profil naţional".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Fostul şef al Diplomaţiei române a şi argumentat: "Spun acest lucru, pentru că, de exemplu, în condiţii de criză sigur că statele din regiunea în care se află România se adresează direct partenerilor pentru echilibrarea situaţiei de securitate.De multe ori am primit răspunsuri de la parteneri de tipul: care este totuşi organizarea regională? În ce măsură între voi puteţi pune un proiect regional, pentru că riscurile sunt aceleaşi, capabilităţile de răspuns ale statelor din zonă, mai mult sau mai puţin, sunt asemănătoare, care este proiectul regional între două, trei, patru capitale? Pentru că este mult mai uşor, din punctul de vedere al Alianţei Nord Atlantice, de exemplu sau a marilor jucători pe relaţia transatlantică să intervină în aceste proiecte, să le sprijine şi nu neapărat să proiecteze o prezenţă militară doar pe relaţie bilaterală, părând mai mult o intervenţie decât o cooperare".
"Din acest punct de vedere, pe diverse paliere, statele din regiunea ţării noastre au arătat că au mai mult rivalităţi decât puncte care să coincidă", a remarcat Diaconescu.
"Am crezut la un moment dat şi astăzi sunt convins că premisele nu ar fi unele complicate în a stabili un raport de parteneriat strategic trilateral între Polonia, România şi Turcia. Priviţi pe hartă cât de semnificativ ar fi un astfel de cordon de securitate, economic, care ar lega într-o formă, de data aceasta regională, Marea Baltică cu Marea Neagră. Modul în care România propune, susţine proiecte de politică externă regionale ar reprezenta un atu pe care nu l-am jucat sau pe care, din păcate mi-e teamă că nu ştim să-l jucăm. (...) Ideea de a sta ascuns şi de a aştepta ca o eventuală criză să fie anticipată şi implicit contracarată de un partener sau altul este depăşită", a mai spus, la MEDIAFAX Live, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu .
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO