- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.07.2016, 10:25)
- Indira Crasnea
EXCLUSIV: Ambasadorul Sorin Ducaru: NATO aşteaptă de la România continuitate în atitudinea pro-activă faţă de Alianţă
NATO aşteaptă de la România continuitate în atitudinea pro-activă faţă de Alianţă şi îndeplinirea angajamentelor care privesc investiţiile în apărare, a declarat vineri pentru MEDIAFAX, ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO.
Urmărește
876 afișări
EXCLUSIV: Ambasadorul Sorin Ducaru: NATO aşteaptă de la România continuitate în atitudinea pro-activă faţă de Alianţă (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)
"Aşteptările din partea NATO (...) sunt legate de continuitatea acestei atitutudini pro-active şi orientată spre consolidarea şi modernizarea Alianţei, continuitatea contribuţiilor extrem de apreciate şi bineînţeles indeplinirea angajamentelor asumate, inclusiv cele legate de investiţiile în apărare. În orice caz, din partea NATO, sunt apreciate şi creşterea graduala a bugetului apărării, dar şi faptul că alocarea acestor resurse se fare prioritar pentru investiţia în echipamente militare, în conformitate cu ţintele de capabilitati stabilite la nivelul NATO", a spus pentru MEDIAFAX, ambsadorul Ducaru, asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente.
Întrebat de MEDIAFAX şi cum vede aşteptările României de la Alianţă, la momentul summit-ului de la Varşovia, înaltul oficial al NATO a spus că "acestea sunt convergente cu cele ale întregii Alianţe şi vizează asigurarea prin decizii politice, măsuri şi capabilităţi concrete consolidarea apărării colective a aliaţilor".
"Legat de acest aspect, doresc să subliniez că la nivelul alianţei, demersurile de planificare şi angajare a capabilităţilor militare, unităţile de integrare a forţelor, prezenţa militară avansată în statele de la frontiera alianţei, toate aceste măsuri sunt dezvoltate de o maniera calibrată, ca răspuns la contextul de securitate şi în spiritul indivizibilitatii securităţii Alianţei. Esenţa apărării colective constă în faptul că nu există discriminări în ce priveşte importanţa acordată securităţii Alianţei în faţa oricăror ameninţări indiferent de regiunile la care sun raportate: nord, nord-est, sud-est, sud, Marea Balitcă, Marea Neagră sau Mediterană", a remarcat, pentru MEDIAFAX, ambasadorul Ducaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
El a adăugat că, în calitate de membru important în cadrul Alianţei, "România aduce câteva contribuţii semnificative la îndeplinirea obiectivelor prioritare ale NATO şi este în acelaşi timp beneficiar al implementării deciziilor aliate luate în scopul consolidării apărării colective şi descurajării oricăror acţiuni care ar putea fi îndreptate împotriva ţărilor NATO în contextul actual de securitate internaţională", pe care l-a calificat drept "complicat".
Ducaru a enumerat şi "contribuţiile specifice foarte concrete" ale României în cadrul Alianţei, respectiv :" găzduirea comandamentului multinaţional de divizie Sud-Est, şi Unităţii de integrare a forţelor de la Bucureşti; rolul special în sistemul de apărare antirachetă al NATO; contribuţia în domeniul apărării cibernetice, inclusiv în cadrul exerciţiilor aliate şi prin coordonarea Fondului privind sprijinirea Ucrainei în domeniul cibernetic; rolul de lider în cadrul unor proiecte în cadrul programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate (SPS), cum ar fi cel vizând Telemedicina".
"În acest context aş sublinia în mod particular continuitatea contribuţiilor importante ale României în cadrul operaţiunilor NATO", a precizat Ducaru.
Ducaru a făcut şi o referire aparte la "angajamentul României, susţinut de forţele politice parlamentare de a creşte investiţiile în apărare la 2 la suta din PIB până în 2017 şi menţinerea acestui nivel, cel puţin pentru o decadă", remarcând că acesta este "genul de angajament pe care secretarul General NATO l-a evocat cu titlu de exemplu pozitiv cu nenumarate ocazii".
Întrebat de MEDIAFAX cum este văzut la cartierul general al NATO aportul românesc în deciziile care se vor lua la summit-ul de la Varşovia, asistentul secretarului general al Alianţei a spus: "România a fost o voce articulată şi puternică în dezbaterea conceptuală şi politico-militară care a condus la deciziile importante ale acestui Summit, menite să întărească componentele de descurajare şi apărare colectivă şi să consolideze securitatea în spaţiul trans-atlantic".
Referindu-se la summit-ul Alianţei, care se desfăşoară vineri si sâmbătă la Varşovia, ambasadorul Ducaru a spus că aşteptările membrilor organizaţiei "sunt legate de deciziile care vor fi luate în legătură cu cele două obiective majore: consolidarea securităţii Alianţei în spiritul apărării colective şi proiecţia de stabilitate dincolo de frontierele Alianţei în spiritul obiectivului securităţii prin cooperare".
"În ce priveşte proiecţia securităţii dincolo de teritoriul aliat, este aşteptată decizia Summitului de a creşte contribuţia NATO la sporirea capabilităţilor de apărare ale ţărilor partenere, atât cele de la graniţa estică, cât şi cele din vecinătatea sudică, astfel încât să fie consolidată capacitate acestora de a preveni sau a face faţă ameninţărilor de securitate cu care se confruntă", a mai spus, pentru MEDIAFAX, ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente.
Citeşte şi: Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO: Alianţa nu vrea confruntare cu Rusia
Citeşte şi: Sorin Ducaru: Trebuie să ne obişnuim să trăim cu un anumit nivel de risc, cel puţin pentru o vreme
Citeşte şi: Înaintea summitului NATO, Rusia avertizează că va reacţiona la suplimentarea capacităţilor NATO în Europa de Est
Citeşte şi: Tăriceanu, liderul ALDE: Preşedintele nu a informat Parlamentul privind mandatul pentru Summit-ul NATO
Citeşte şi: Cancelarul german Angela Merkel, înaintea Summitului NATO de la Varşovia: Ţările est-europene se simt ameninţate de acţiunile Rusiei
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe