Fota: Responsabilităţile pentru Holocaustul din România îi revin mareşalului Antonescu

Consilierul prezidenţial Iulian Fota a declarat, vineri, la o conferinţă privind Holocaustul, că responsabilităţile pentru ce s-a întâmplat în această privinţă în România în anii '40 aparţin lui Ion Antonescu, adăugând că nu poate fi acceptat un conducător care a omorât şi deportat romi şi evrei.

4 afișări

"Atunci când, din nefericire, undeva în trecutul tău lucruri de neacceptat s-au petrecut - şi evenimentele astăzi sunt bine cunoscute şi cred eu înţelese - singura cale este de a-ţi recunoaşte responsabilitatea, de a recunoaşte lucrurile petrecute şi de a face ca astfel de evenimente nefericite să nu se mai întâmple niciodată", a spus Iulian Fota.

El a adăugat că "ura ca politică de stat nu poate fi acceptată într-o Românie care este membră a Uniunii Europene şi a comunităţii internaţionale".

"Responsabilităţile pentru evenimentele acelea sunt foarte clare. Responsabilităţile sunt ale conducătorului statului de atunci, ale lui Ion Antonescu, şi logica este foarte clară: nu poţi să accepţi un conducător care a omorât, a deportat, a umilit cetăţeni fie că erau evrei sau romi. Din păcate, în anii '40 aceste lucruri teribile s-au întâmplat şi ca atare politica oficială a statului român în ultimii ani a fost de acceptare a responsabilităţii pentru acele vremuri, pentru acele momente, pentru că documentele - şi arhivele aici nu mint - şi de a construi acele elemente instituţionale şi de atitudine care să garanteze că astfel de lucruri în România nu se vor mai întâmpla niciodată", a mai spus Fota.

El a adăugat că politica statului român va continua pe aceleaşi coordonate de informare, educare, explicare şi consolidare a unei atitudini civice care să nu permită ca astfel de atrocităţi să se mai întâmple.

"Politica statului român va continua pe aceleaşi coordonate de informare, de educare, de explicare şi de consolidare a unei atitudini civice care să nu mai permită ca astfel de atrocităţi să se mai întâmple. România de astăzi este o altă Românie, este o Românie europeană, responsabilă", a mai spus Fota.

El a ţinut să sublinieze că este interesantă antiteza între rolul nefast al sistemului de securitate naţională în anii '40 şi atitudinea foarte responsabilă a sistemului de securitate naţională astăzi.

"Nu este o întâmplare că predarea istoriei Holocaustului şi primii paşi în România în această zonă au fost făcuţi de instituţii militare. Colegiul Naţional de Apărare este prima instituţie care s-a deschis către astfel de cursuri. Ulterior, sistemul de securitate naţională prin deschiderea arhivelor şi sprijinirea unor activităţi şi-a conturat un rol ca şi componentă a politicii statului. Acest lucru arată clar antiteza între ce am făcut din păcate acum 70 de ani şi cât de responsabili şi europeni suntem astăzi", a mai spus Fota.

Consilierul prezidenţial Iulia Fota a făcut aceste declaraţii cu ocazia participării la simpozionul "Gropi comune ale Holocaustului", organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", Yahad-In Unum şi Muzeul Holocaustului din SUA.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la 10 TV că îl acuză fără menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adăugând totodată că, atunci când acesta a trecut Prutul , "dacă se oprea la Nistru era perfect".

De asemenea, Traian Băsescu a declarat, la 22 iunie, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

Pe de altă parte, preşedintele a reamintit, în contextul unei întrebări, că se împlinesc 70 de ani de la "hai să-i spunem celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!»". El a spus că dacă ar fi fost în acel moment istoric ar fi dat acelaşi ordin. "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici