Guvernul a renunţat să mai publice în Monitorul Oficial o ordonanţă de referitoare la Cuminţenia Pământului

Guvernul a renunţat să mai publice în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă referitoare la Cuminţenia Pământului, prin care a decis să achite diferenţa de bani pentru cumpărarea operei, adoptată pe 12 octombrie, preferând să trimită unele amendamente la o ordonanţă existentă deja în Parlament.

Urmărește
1792 afișări
Imaginea articolului Guvernul a renunţat să mai publice în Monitorul Oficial o ordonanţă de referitoare la Cuminţenia Pământului

Guvernul a renunţat să mai publice în Monitorul Oficial o ordonanţă de referitoare la Cuminţenia Pământului

"În şedinţa Guvernului din data de 16 noiembrie, au fost adoptate amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria Tezaur. În prezent, acest proiect de lege a fost adoptat tacit de Senat şi se află în dezbaterea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (care a dat deja un raport preliminar) şi a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun. După acest raport, procedural, singura etapă rămasă este votul în plen", se arată într-un comunicat de vineri al Executivului.

Guvernul motivează că, în mai multe rânduri, Curtea Constituţională a decis că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la camera decizională, Guvernul nu poate folosi modalităţi extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea proiectului din Parlament.

"În contextul în care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se află într-o etapă atât de avansată în camera decizională şi ţinând seama de jurisprudenţa relevantă a Curţii Constituţionale, s-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 să fie elaborată de Ministerul Culturii, aprobată ulterior de Guvern şi înaintată Camerei Deputaţilor (ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă).Totodată, a fost adresată Camerei Deputaţilor solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avându-se în vedere termenul agreat de către proprietari dar şi amendamentul din comisia de cultură, în sensul achiziţionării operei", se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în contextul finalizării campaniei de subscripţie publică, ce a mobilizat peste 100.000 de donatori şi a atras peste un milion de euro din donaţii, o sumă insuficientă pentru acoperirea diferenţei de preţ, s-au purtat discuţii cu proprietarii operei în vederea prelungirii termenului de finalizare a cumpărării operei clasată în categoria tezaur. Acordul proprietarilor stabileşte un nou termen de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare pentru data de 20 decembrie 2016.

Conform Executivului, amendamentele propuse de Ministerul Culturii, adoptate de guvern şi trimise către Parlament vizează, în principal, reglementarea opţiunii donatorilor de a solicita restituirea sumelor donate, în mod expres, în scris către Ministerul Culturii, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă, precum şi a situaţiei în care nu vor putea fi identificaţi toţi donatorii sau în care aceştia nu îşi vor exercita opţiunea privind restituirea sumelor donate, constituirea Fondului Brâncuşi, care va fi gestionat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în vederea achiziţionării de opere de artă contemporană şi bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, stabilirea surselor de venituri pentru Fondul Brâncuşi, a destinaţiei acestora, a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc să sprijine demersul AFCN, stabilirea mecanismelor prin care AFCN poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama AFCN şi în scopul colectării de sume pentru Fondul Brâncuşi, etc.

Pe 12 octombrie, purtătorul de cuvânt al Executivului anunţa adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care prevedea achitarea diferenţa de bani pentru cumpărarea operei.

"În şedinţa de guvern de astăzi n(12 octombrie - n.r.), s-a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care opera Cuminţenia Pământului, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică «Tezaurul Patrimoniului Cultural Naţional Mobil», va fi achiziţionată de statul român şi va fi expusă în colecţii publice, după ce guvernul a luat deja măsurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare. Aşadar, printr-o ordonanţă de urgenţă, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro, să fie asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii. Cuminţenia Pământului va fi achiziţionată şi va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul din muzeele bucureştene. În cadrul campaniei naţionale «Brâncuşi e al meu», s-au strâns prin subscripţie publică 1.200.000 de euro până la 30 septembrie, din care peste 800.000 de euro au fost colectaţi doar în ultimele două luni şi jumătate", declara purtătorul de cuvânt Liviu Iolu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici