Video INTERVIU: Antonescu - PNL are 25%, vrea dublarea numărului de preşedinţi de CJ şi primari din reşedinţe

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că PNL are în acest moment un scor de 25% şi poate să-şi propună în mod realist performanţa de a-şi dubla numărul actual de aleşi în funcţii de preşedinte de CJ şi primar de reşedinţă de judeţ.

Urmărește
1063 afișări

Liderul PNL mai declară că Sorin Oprescu poate să fie susţinutde USL în candidatura pentru al doilea mandat la Primăria Generală şi din poziţia de independent. "Noi nu dorim să-l înscriem cu forţa în vreunul din partidele noastre, dar, în momentul în care ar fi candidat fie şi independent al USL şi sprijinit de USL, evident că este o asumare politică de alt ordin, care se face împreună cu USL", adaugă Antonescu.

Preşedintele PNL trece în categoria "caraghioslâcuri" lansarea ipotezei unei candidaturi a lui Sorin Oprescu la Preşedinţie din partea PSD.

Crin Antonescu mai spune că "este foarte posibil" ca Popescu Piedone să candideze şi în 2012 la Primăria Sectorului 4, pentru că, din toate sondajele, "Piedone este un primar care stă foarte bine, care are în continuare susţinere".

Liderul PNL susţine că în partid nu a existat niciodată o discuţie în legătură cu Andrei Chiliman de tipul celor care există în PSD în legătură cu Marian Vanghelie. "Nu e niciun fel de legătură şi, din punctul meu de vedere, nicio asemănare", adaugă el.

Pe de altă parte, Antonescu spune că ambasadorul Franţei, Henri Paul, a făcut declaraţii despre corupţia din România la o săptămână după ce Franţa a decorat-o pe procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru merite profesionale, considerând acest fapt "o contradicţie". El apreciază că declaraţiile făcute de ambasadori reprezintă semnale politice tardive făcute de nişte administraţii care au înţeles, în sfârşit, că temele luptei anticorupţie şi reformei au fost folosite demagogic de către Traian Băsescu.

Crin Antonescu declară, de asemenea, că "sunt doi oameni fericiţi în Europa - domnul Băsescu şi, în consecinţă, domnul Boc". "Ei sunt fericiţi că au depăşit criza. Ei sunt în creştere. Pentru ei se anunţă vremuri foarte bune în vreme ce în toată Europa lumea serioasă e din ce în ce mai îngrijorată", arată liderul PNL.

Preşedintele PNL mai spune că, în timpul vacanţei parlamentare, va sta cu ochii pe ce "vrăji" va mai face "prietenul de la Cotroceni" şi că în concediu, care va fi unul simplu, va merge în Turcia, la mare, pentru că "e bine pentru copii".

Prezentăm integral interviul acordat de către preşedintele PNL, Crin Antonescu, agenţiei de presă MEDIAFAX:

Reporter: Cât are PNL, de fapt, în sondajele de opinie? Care e cota PNL în cadrul USL?

Crin Antonescu: Cota PNL în cadrul USL este 50%, cota ACD - PNL plus PC.

Reporter: Nu, în sondajele de opinie.

Crin Antonescu: În sondajele de opinie vreau să mai precizăm o dată foarte repede şi foarte simplu că sondajele despre care s-a vorbit în ultimele zile sunt sondaje făcute la nivelul fiecărui judeţ, în care nu putem să confundăm cifrele care vin în dreptul unor candidaţi ai partidelor cu scorul politic general şi mai cu seamă la nivel naţional al partidelor respective. Eu, când am vorbit de 55-60%, am făcut o estimare în legătură cu scorul USL la nivel politic naţional, punând la socoteală şi alte sondaje sau în primul rând alte sondaje care au fost făcute pe eşantion naţional, cu întrebare pur politică, dar care se potrivesc cumva şi cu media care ar ieşi din aceste sondaje făcute pe judeţe, pe cea mai mare parte din judeţe.

În ce priveşte PNL, eu cred că scorul său este undeva în jurul lui 25%, dar, repet, asta este o aproximare care vine din sondajele care s-au făcut pe nivel politic, pentru că, altfel, dacă vorbim de cele mai recente sondaje, sunt judeţe în care PNL are 40 şi ceva la sută pentru că e un candidat foarte puternic să zicem Stavarache la Bacău, care trage partidul. Sunt judeţe, sigur, cu scorul mult mai slab, pentru că nu au un candidat puternic la primărie sau la Consiliul Judeţean şi scorul altor formaţiuni este pontenţat de către candidatul respectiv.

Reporter: Ce faceţi în judeţele în care raportul dintre PSD şi PNL este destul de mare de 2-1 să spunem, de 3-1, de 4-1?

Crin Antonescu: În judeţele în care candidaţii şi implicit scorul politic al unui partid este net mai puternic decât al celuilalt, candidaţii or să aparţină partidului puternic, pentru că ei, candidaţii, sunt puternici. Şi aş putea să vă dau şi exemple, dar n-aş dori să vorbim, pentru că noi nu am negociat, n-am desemnat încă pe nimeni, deşi ne este clar şi ne era clar de la început că există judeţe unde şi PSD, unde şi PNL au candidaţi, mai ales unii dintre cei aflaţi în funcţii, care sunt foarte puternici şi care vor fi reînvestiţi.

Reporter: Acest principiu merge de sus până jos, adică paritatea este respectată dacă se întâmplă ce aţi spus?

Crin Antonescu: Paritatea se respectă şi, cum am spus de la bun început, noi vom combina această obligaţie, acest angajament al parităţii care este stipulat - 20, 20, 21, 20 - în documentele constitutive ale Uniunii, cu umplerea acestei grile în funcţie de aceste sondaje locale. Cu alte cuvinte, ele ne ajută să ştim care 20 de PSD-işti şi care 20 de liberali sau conservatori.

Reporter: În urma acestor sondaje de opinie protocolul USL rămâne bătut în cuie sau poate fi ajustat, modificat?

Crin Antonescu: Protocolul USL este un document serios pentru că este o alianţă serioasă şi nu se ajustează sau se modifică după sondaje de opinie. Cu atât mai mult cu cât sondajele de opinie - mai avem puţin şi le terminăm - confirmă până la urmă această structură, chiar dacă PSD porneşte de la 16, 17 preşedinţii de Consilii Judeţene deţinute în prezent şi chiar dacă, probabil, din cele 21 care-i revin, el va reuşi să câştige mai multe decât va reuşi să câştige PNL, care porneşte de la cinci titulari în acest moment.

Reporter: Aveţi o serie de situaţii deosebite la Bacău, Ilfov, Vâlcea, ca să dau câteva exemple. Cum rezolvaţi acolo unde preşedinţii filialelor locale nu se înţeleg în ce priveşte nominalizarea candidaţilor?

Crin Antonescu: Prin decizie politică bazată pe criteriile rezonabile, raţionale, obiective care intră în această decizie. Cu alte cuvinte, aceste criterii sunt: situaţia candidaţilor, deci cine are candidatul mai bine plasat, numărul de primari pe care-l deţine fiecare partid în acest moment, criteriu important pentru alegerea Consiliului Judeţean şi, sigur, necesităţile de echilibru la nivel naţional. Toate cele trei cazuri pe care le-aţi dat sunt cazuri fericite, pentru că sunt organizaţii puternice, şi ale noastre, şi ale PSD, şi asta contează şi comportă un aspect de competiţie, pentru că sunt candidaţi puternici propuşi de ambele formaţiuni. Până la urmă, noi avem obligaţia ca lideri politici să vedem interesul general, interesul public, interesul acestei construcţii politice care este Uniunea Social Liberală, interes care trebuie să prevaleze interesului firesc individual de competiţie. Este loc pentru toată lumea. Nu este loc pentru toţi în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean sau în calitate de primar, dar un om politic valoros, un om politic apreciat de public poate şi cu siguranţă îşi va găsi un rol în această distribuţie care este complexă şi amplă.

Reporter: Să înţeleg că această decizie va fi impusă de la centru şi va prevala asupra intenţiilor celor din plan local?

Crin Antonescu: Este o decizie care, în conformitate cu protocolul, cu documentul constitutiv al Uniunii, trebuie luată de la centru, că n-are de unde fi luată din altă parte. Trebuie să existe un for care decide în momentul în care există asemenea cazuri în care şi unii şi alţii revendică această candidatură comună. Dacă e comună, sigur că o s-o decidă centrul, ţinând cont, nu arbitrar, ţinând cont de nişte argumente pe care le vom etala şi le vom explica colegilor noştri din organizaţia respectivă.

Reporter: Puteţi să ne daţi câteva exemple de judeţe sau zone în care USL stă prost în sondaje şi să ne spuneţi ce faceţi acolo?

Crin Antonescu: Depinde ce înseamnă prost. USL nu stă prost nicăieri în sondaje. pentru că în momentul în care, aşa cum există judeţe...

Reporter: Care sunt judeţele codaşe, atunci?

Crin Antonescu: Păi judeţele codaşe au undeva spre, la 50%. Asta nu e un scor prost, dar în raport cu judeţe în care depăşim 60 sau chiar 70 sigur că sunt... Există câteva zone unde acest scor este scăzut, de asta spun că nu e vorba de un scor politic curat, este scăzut din cauza existenţei unor candidaţi, unor titulari de funcţii - preşedintele de Consiliu Judeţean sau mai ales primar - al Partidului Democrat. Există încă astfel de candidaţi puternici, oameni în funcţie, primari, de pildă, sau primari în special ai Partidului Democrat care sunt încă puternici, par a avea susţinere, şi atunci şi scorul PD e urcat de ei şi, implicit, scorul USL - scăzut. Dar prost pot să spun că, sub aspteptări, stăm în anumite locuri, dar n-am să le nominalizăm acuma, ca să nu-i întristez şi mai tare.

Reporter: Aveţi un calcul estimativ - câte Consilii Judeţene şi câte primarii reşedinţă de judeţe ar putea câştiga PNL?

Crin Antonescu: Sigur că noi am dori să câştigăm 20 din 20. Nu se va întâmpla asta. Cred însă că PNL poate să-şi propună în mod realist performanţa de a-şi dubla numărul actual de aleşi în acest tip de funcţii: preşedinte de consilii judeţene, primar de reşedinţă de judeţ.

Reporter: Vă asumaţi această idee, această propunere?

Crin Antonescu: În ce sens? Eu vă spun care cred eu că este în acest moment un obiectiv realist şi un obiectiv care cred că ar marca un salt de forţă al PNL de la alegerile locale din 2008 în prezent. Acum exact ce se va întâmpla vom vedea, sigur că toţi ne asumăm ideea de a câştiga cât mai mult.

Reporter: Care sau câte sunt sectoarele la care PNL va avea candidaţi în Bucureşti?

Crin Antonescu: Asta este un subiect de negociere separat, un subiect de discuţie separat, Bucureştiul va fi lăsat la urmă pentru că aici - vom face sigur şi aici sondaje, s-au mai făcut, se vor mai face - trebuie să corelăm discuţia despre candidaţii pe sectoare cu discuţia despre candidatul la Primăria Generală. Candidatul la Primăria Generală trebuie să fie comun - asta am convenit. Candidaţii la sectoare pot fi comuni sau pot fi separaţi. Eu cred că e foarte posibil să ajungem la candidaturi comune şi pe sectoare şi probabil că şi aici în funcţie de sondaje va fi o distribuţie care până la urmă poate fi 3-3 poate fi 4-2. Cam pe acolo ne-am putea...

Reporter: Vă întreb pentru că domnul Ponta spunea că PSD va avea candidatul lui în trei sectoare. Asta implică că şi PNL va avea alte trei sectoare.

Crin Antonescu: Probabil domnul Ponta a plecat de la proiectarea la nivelul municipiului Bucureşti a ideii parităţii şi atunci, sigur, având şase sectoare - 3 la 3. Este foarte posibil. O să vedem exact în momentul în care facem analizele pe persoanele respective.

Reporter: Mai aveţi un protocol - cel care implică ACD. Vroiam să vă întreb dacă şi PC va avea un candidat la o primărie de sector.

Crin Antonescu: Dacă mă întrebaţi de sectoare, PC are un primar în funcţie, la sectorul 4.

Reporter: E posibil ca Popescu Piedone să rămână candidat al PC?

Crin Antonescu: Este foarte posibil, deoarece, până acum, cel puţin din toate sondajele, nu doar ale noastre, Piedone este un primar care stă foarte bine, care are în continuare susţinere.

Reporter: Legat tot de PC, la Consiliile Judeţene sau primăriile reşedinţe de judeţ PC va avea un candidat?

Crin Antonescu: Eu cred că da. Şi iarăşi este în funcţie de oamenii pe care i-am băgat în sondaj. Există judeţe, există municipii unde şi PC are candidaţi redutabili, cu şanse reale.

Reporter: Câte? Unul, două, e vorba de primării, de Consilii Judeţene?

Crin Antonescu: Nu avem în acest moment de dat exact cifre. Vă spun însă că şi PC va avea candidaţi, după cum e şi normal. E un partener al alianţei şi acolo unde are nişte oameni cu şanse e normal să îi susţinem pentru că sunt partenerii noştrii, sunt parte a alianţei.

Reporter: Revenim la Bucureşti. Există posibilitatea ca şi Andrei Chiliman să aibă soarta lui Vanghelie, respectiv debarcarea de la conducerea PNL Bucureşti?

Crin Antonescu: Domnule dragă, eu cred, nu sunt primul, că fiecare om este unic şi fiecare dintre noi are soarta lui. Nu putem să discutăm acuma că Vanghelie are soarta lui Chiliman, nici nu văd o astfel de asociere. Am citit comentarii în presă care au făcut astfel de trimiteri. Nu văd de unde s-a plecat sau de la ce element, nu a existat niciodată o discuţie în PNL în legătură cu Andrei Chiliman de tipul celor care au existat în PSD sau există în legătură cu domnul Vanghelie. Nu e niciun fel de legătură şi din punctul meu de vedere nicio asemănare.

Reporter: Aţi accepta ca Sorin Oprescu să aibă un număr de consilieri în CGMB în schimbul eventualei sale candidaturi din partea USL la Primăria Capitalei?

Crin Antonescu: Nu, pentru că noi nu cumpărăm candidatura lui Sorin Oprescu, nici Sorin Oprescu nu cumpără ceva de la noi. Dacă discutăm despre o ipoteză plauzibilă şi, din punctul meu de vedere, şi de dorit, şi anume o candidatură a lui Sorin Oprescu susţinut de USL, împreună cu USL, atunci nu putem discuta decât de Sorin Oprescu candidat la Primăria Generală, candidat comun al USL, şi de o listă de Consiliu General pe care partidele din USL o alcătuiesc fără niciun fel de ingerinţă a altcuiva. Asta cred că este absolut normal.

Dar cum o asemenea ipoteză depinde de discuţia între partidele noastre şi Sorin Oprescu în legătură cu proiecte de amploare, în legătură cu obiectivele viitorului său mandat, sigur că în funcţie de asta ne vom căuta şi noi oamenii care să fie capabili să susţină proiectele asupra cărora eventual vom conveni cu primarul general. Dar ideea pe care am şi văzut-o dată ca sigură de către nişte confraţi ai dumneavoastră, nu ai mei, cum că am aranjat eu şi Ponta cu Oprescu să aibă el cinci consilieri dintr-o parte, cinci din alta, e un neadevăr total. Nici Sorin Oprescu n-a cerut vreodată aşa ceva, nici nouă nu ne-a dat prin cap aşa ceva şi evident că n-a avut niciodată o discuţie în acest sens.

Reporter: În această ipoteză, Sorin Oprescu ar rămâne independent, deci l-aţi susţine ca independent sau ar trebui să intre în rândurile USL?

Crin Antonescu: Sorin Oprescu poate să rămână independent. Noi nu dorim să-l înscriem cu forţa în vreunul din partidele noastre, dar în momentul în care ar fi candidat fie şi independent al USL şi sprijinit de USL evident că este o asumare politică de alt ordin, care se face împreună cu USL.

Reporter: Prezidenţiabilul Sorin Oprescu. Ce vă spune această idee?

Crin Antonescu: E o idee care văd că frământă foarte mult actuala putere. Din punctul meu de vedere, nici Sorin Oprescu, nici Crin Antonescu, nici oricine altcineva, ca prezidenţiabili, nu sunt decât ipoteze pentru cei care fac sondaje de opinie. Noi nu avem această urgenţă. Nu ştiu dacă e într-un fel sau nu de actualitate o asemenea chestiune pentru Sorin Oprescu. Ea este deocamdată pentru domnul Lăzăroiu şi este aproape comic că oamenii din jurul Cotrocenilor nu mai au nicio variantă proprie şi încep să propună ca posibili prezidenţiabili, sigur, pe oricine numai Antonescu nu, dintre foştii duşmani. E posibil să asistăm mâine, poimâine la ipoteza lansată de Lăzăroiu cu Patriciu prezidenţiabil, cu ştiu ce alţi băieţi răi care s-au făcut băieţi buni, sau sunt consideraţi ca atare de către Cotroceni. Dar n-are niciun rost să discutăm despre astfel de caraghioslâcuri. În acelaşi interviu sau în aceeaşi declaraţie, Sebastian Lăzăroiu spune că Oprescu poate fi bătut de Prigoană sau de Piedone la Bucureşti şi trei fraze mai încolo spune că este imparabil la Preşedinţia României. Asta e logica sociologilor angajaţi şi am discutat despre asta suficient. Nu avem această problemă.

Competiţia pentru Preşedinţia României nu are legătură cu competiţia pentru Primăria Generală a Capitalei. Competiţia pentru Preşedinţia României este deschisă. USL, eu, Crin Antonescu, nu avem niciun fel de prejudecată sau niciun fel de tocmeală pe sub masă în acest sens şi cine crede că mă nelinişteşte pe mine sau pe cei din PNL vehiculând astfel de ipoteze pierde timpul.

CITEŞTE ÎN CONTINUARE...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici