- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.04.2019, 08:54)
- Teodora Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU | Arvydas Pocius: Statele UE discută de PESCO, dar nu ar trebui să fie o variantă pentru NATO
Statele membre UE au început să discute despre PESCO şi despre ceea ce este necesar să facă pentru a consolida securitatea în Europa, însă nu ar trebui să fie o alternativă pentru NATO, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării, ambasadorul Lituaniei, Arvydas Pocius.
Urmărește
784 afișări
Ambasadorul Lituaniei la Bucureşti a vorbit, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), despre viitorul relaţiilor transatlantice în contextul dinamicii securităţii şi despre noii promotori ai insecurităţii în Europa.
"Cred că acesta este un subiect bun de discutat, însă nu ar trebui să fie o alternativă pentru NATO. Trebuie să găsească o modalitate de a lucra împreună. UE şi NATO ar trebui să lucreze împreună, nu să se separe", a declarat ambasadorul Lituaniei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Arvydas Pocius a precizat că statele europene trebuie să fie pregătite pentru insecuritatea care ar putea fi creată de naţionalismul radical sau de intensificarea populismului în zona Mării Baltice.
Redăm interviul integral:
MEDIAFAX: Care este viitorul relaţiilor transatlantice în contextul schimbării dinamicii securităţii şi a politicilor globale?
Arvydas Pocius: Ei bine, pot vorbi doar din perspectiva Lituaniei. Când ţara mea a devenit membră NATO, în 2004, anul în care Lituania a devenit de asemenea membră UE, a reprezentat probabil cea mai fericită şi mai norocoasă zi, nu doar pentru mine, ci şi pentru ţară în sine. După 15 ani de ocupaţie sub Uniunea Sovietică, a fost ca un vis devenit realitate. Da, ne-am declarat independenţa la 11 martie 1990, dar pentru încă trei ani am avut forte armate ruse pe teritoriul nostru. Teoretic, eram o ţară independentă, dar practic nu eram.
Trupele ruseşti au plecat din ţara noastră în 1993 şi evident a fost o uşurare pentru noi, fiind oameni liberi. Am înţeles astfel că fără susţinerea statelor vestice este greu să supravieţuieşti, fiind un vecin al unui stat estic atât de mare. Scopul politico-strategic era să devenim un stat membru în NATO şi UE. Acum, fiind membri UE şi NATO, pot spune că primim cele mai bune idei despre cum ne putem dezvolta şi doar avantaje. Doar împreună suntem puternici şi putem continua.
MEDIAFAX: Cum influenţează noii promotori ai insecurităţii în Europa, precum naţionalismul radical, intensificarea populismului, viitorul securităţii în Marea Baltică?
Arvydad Pocius: Aceasta nu este o problematică foarte importantă pentru ţara noastră. Până acum, nu am avut astfel de probleme. S-a întâmplat mai curând în state vestice. Noi nu am fost vizaţi de atacuri teroriste sau de valuri mari de refugiaţi. Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiţi, trebuie să discutăm despre acest lucru şi să facem schimb de experienţe cu alte state.
MEDIAFAX: Ce rol ar putea România să aibă ca pol al stabilităţii în Europa de Est şi ca punct de legătură în cadrul Alianţei transatlantice?
Arvydas Pocius: Cred că statele membre UE au început să discute despre PESCO şi despre ceea ce este necesar să facă pentru a consolida securitatea în Europa, nu doar a membrilor NATO, ci şi în celelalte state europene. Cred că acesta este un subiect bun de discutat, însă nu ar trebui să fie o alternativă pentru NATO. Trebuie să găsească o modalitate de a lucra împreună. UE şi NATO ar trebui să lucreze împreună, nu să se separe. Acesta este punctul meu de vedere.
La 11 decembrie 2017, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de stabilire a cooperării structurate permanente (PESCO), la mai puţin de o lună de la primirea notificării comune din partea statelor membre referitoare la intenţia lor de a participa. Cele 25 de state membre care participă la PESCO sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania şi Suedia. La 13 noiembrie 2017, miniştri din 23 de state membre au semnat o notificare comună privind cooperarea structurată permanentă (PESCO) şi au înaintat-o Înaltului Reprezentant şi Consiliului. La 7 decembrie 2017, Irlanda şi Portugalia au notificat şi ele decizia lor de a lua parte la PESCO.
Arvydas Pocius, ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Lituania în România, a participat la conferinţa pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.
Monitorul Apărării şi Securităţii a organizat marţi Conferinţa "Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României", printre invitaţii de marcă la eveniment numărându-se experţi în securitate, militari de rang înalt şi membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe