- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.08.2014, 13:52)
- Emma Toader , Liviu Dădăcuş
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Klaus Iohannis, candidatul ACL pentru prezidenţiale: Ca preşedinte, voi garanta direcţia spre Vest a României. Vreau să schimb regulile jocului politic, vreau mai puţină gălăgie
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost desemnat, luni, candidatul Alianţei Creştin-Liberale (ACL) pentru alegerile prezidenţiale. Iohannis a precizat că, dacă va fi ales şef de stat, va garanta direcţia occidentală, orientată spre Vest, a României, precum şi independenţa Justiţiei, precizând că în aceste două zone va gira parcursul de până acum.
Urmărește
6409 afișări
Klaus Iohannis, desemnat candidatul ACL pentru alegerile prezidenţiale - VIDEO LIVE
Iohannis: Vin la Preşedinţie să schimb regulile jocului politic de până acum; vreau mai puţină gălăgie
Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că vine din administraţia locală spre Preşedinţia României pentru a schimba regulile jocului politic de până în prezent, el arătând că îşi doreşte mai puţină gălăgie şi mai multă seriozitate în exercitarea funcţiei prezidenţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
„Eu vin de la Sibiu, din administraţia locală. Unii îmi spun că nu sunt parte a jocului politic de aici din Bucureşti şi nici nu doresc să fiu. Vă spun direct: vin din administraţia locală spre Preşedinţia României pentru a schimba regulile jocului politic de până acum”, a spus Iohannis, în cadrul şedinţei conducerilor PNL şi PDL, la care presa a avut acces.
Iohannis a precizat că, în viziunea sa, preşedintele României trebuie să fie un model de onestitate, echilibru, bună-credinţă şi comportament.
„Vreau mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie, mai multă seriozitate în exercitarea funcţiei prezidenţiale. Vrem ca după un deceniu de conflict şi scandal să avem un deceniu de corupţie, răzbunare şi incompetenţă? Eu propun României un deceniu de prosperitate şi stat de drept”, a spus Iohannis.
El a spus că este nevoie şi de mai mult respect în exercitarea funcţiei de preşedinte.
„Nu o să mă auziţi pe mine adresându-mă premierului decât cu <domnule>, chiar dacă suntem adversari. Reinventarea respectului în viaţa publică e esenţială. De aici pleacă respectul pentru instituţii, pentru cetăţean. Nu putem cere nimănui în lume să ne respecte dacă nu ne respectăm noi înşine”, a spus Iohannis.
El a menţionat, totodată, că noul model de politică al instituţiei prezidenţiale este al respectului, seriozităţii, competenţei, rezultatelor.
„Cred că în următorii zece ani preşedintele are datoria de a se implica, de a construi dezbateri, consens în jurul temelor mari. (...) Misiunea preşedintelui e de a găsi numitorul, de a pune la masa dialogului pe toţi cei interesaţi, nu de a genera tensiune în societate pe aceste teme. În viziunea mea, preşedintele trebuie să fie integrator, mediator, capabil să genereze consens între instituţii, consens în societate”, a spus Iohannis.
El a arătat, pe de altă parte, că nu va transforma instituţia prezidenţială într-o instituţie slabă şi că va fi ferm în faţa derapajelor de la statul de drept sau în faţa exceselor politicienilor.
„Nu vom transforma Preşedinţia într-o instituţie slabă. Preşedintele trebuie să fie ferm în faţa derapajelor de la statul de drept, în faţa exceselor politicienilor. Şi credeţi-mă, voi fi ferm”, a spus Iohannis.
"Sunt două zone în care, ca preşedinte, voi garanta parcursul de până acum şi voi apăra ceea ce s-a realizat: prima ţine de politica externă şi opţiunile noastre fundamentale – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO, UE. Putem discuta amănunte despre creşterea calitativă a participării României în aceste mecanisme, dar dorecţia spre Vest, spre Occident, statutul ei de aliat strategic sunt nenegociabile", a spus Iohannis.
El a spus că a doua zonă la care se referă este independenţa Justiţiei şi funcţionarea corectă a acesteia.
"Independenţa Justiţiei este fără îndoiala un câştig al ultimilor ani, care trebuie apărat şi consolidat. România occidentală nu poate funcţiona fără o Justiţie cu adevărat independentă, chiar dacă ea atinge politicieni, grupuri de interese, oameni care s-au obişnuit să folosească funcţia publică în interes personal. Preşedintele României va fi principalul garant că acest proiect este ireversibil", a mai declarat Iohannis.
Candidatul comun al ACL pentru funcţia de preşedinte al Românei a fost desemnat după ce luni au avut loc reuniuni ale PDL şi PNL, în care au fost discutate rezultatele cercetărilor sociologice realizate.
Surse democrat-liberale au precizat pentru MEDIAFAX că, potrivit sondajului comandat de PNL, Klaus Iohannis ar fi înaintea lui Cătălin Predoiu cu doar 4-5 procente, dar cu posibilitate de creştere.
"Sondajul comandat de PNL, întocmit după altă metodă, arată că Klaus Iohannis ar fi votat de aproximativ 60% din electoratul ACL, în timp ce Cătălin Predoiu de 40% din acest electorat", a mai spus sursele citate.
În ambele sondaje, PSD ar avea 37-38%, iar ACL 33-34%.
PDL a decis, cu doar un vot împotrivă (56 "pentru şi unul "împotrivă""), ca liderul PNL Klaus Iohannis să fie candidatul ACL la alegerile prezidenţiale şi, în unanimitate, ca prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu să fie candidat pentru funcţia de premier, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse democrat-liberale.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:30
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 20:58
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat