- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.09.2015, 17:41)
- Departamentul Politic
Iohannis: Dacă dorim să revenim la principiile de integritate, trebuie să respingem plagiatul
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, întrebat în legătură cu acuzaţiile de plagiat la adresa vicepremierului Gabriel Oprea, că "dacă dorim să revenim la principiile de integritate" în educaţie "trebuie să respingem orice formă de plagiat", adăugând că mediul academic trebuie să se pronunţe.
Urmărește
373 afișări
Iohannis: Dacă dorim să revenim la principiile de integritate, trebuie să respingem plagiatul (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)
Preşedintele a mai spus că trebuie modificată legislaţia în ceea ce priveşte verificarea tezelor de doctorat.
Întrebat dacă în condiţiile în care mediul academic a protestat faţă de acuzaţiile de plagiat la adresa lui Gabriel Oprea acesta ar trebui să mai ocupe funcţia de vicepremier, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu se pronunţă asupra cazurilor particulare, pentru că "nu este treaba preşedintelui", dar "dacă dorim să revenim la principiile de integritate şi meritocraţie, atunci trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat".
"Dacă doriţi pot să răspund la modul general, la modul particular, nu este treaba preşedintelui. Dacă dorim să revenim la principiile de integritate şi meritocraţie atunci trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat. Această chestiune trebuie însă sancţionată de societate şi de mediul academic. (..) Asta la modul general. La modul concret există diferite comisii care au oameni pregătiţi şi oamenii pentru a verifica aceste chestiuni", a spus preşedintele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
El a precizat că doar comunitatea academică are căderea să verifice aceste chestiuni, iar, în cazul în care acuzaţiile se verifică, va avea o poziţie publică.
De asemenea, întrebat dacă i se pare normal că, potrivit legii, demnitarii sunt verificaţi de un consiliu de etică aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, care este condus politic, şi nu de către comisiile din centrele universitare, Iohannis a spus că nu i se pare corectă această diferenţiere şi că legea trebuie modificată, în cadrul reformei educaţiei.
"Nu, nu mi se pare justificată diferenţierea pentru că nu primeşte titlul fiindcă are o funcţie publică sau politică ci pentru că a scris o lucrare", a spus Iohannis.
Citeşte şi: Şeful Comisiei de Etică Universitatea Bucureşti despre teza de doctorat a lui Oprea: Plagiat
Citeşte şi: Liiceanu: Cazul de plagiat al premierului a dat naştere la ctitorirea publică a furtului intelectual
Scriitorul Andrei Pleşu a lansat, marţi, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, o idee către cei care au titluri de doctor, spunând că ar putea cu toţii să îşi depună aceste titluri, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat.
Scriitorul Andrei Pleşu a vorbit despre o "formă de prostie" care a apărut în jurul premierului Victor Ponta. În cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat şi o idee către toţi cei care au obţinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i dacă nu ar putea să-şi depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru.
Referindu-se la Gabriel Oprea, scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că i se pare ”o grozăvie că ţine de interesul naţional ca după un prim-ministru plagiator să ai un viitor prim-ministru din nou plagiator”.
Citeşte şi: Pleşu: Să ne depunem toţi titlurile doctorale până îşi suspendă această calitate cei care au plagiat
Citeşte şi: Ce cred importante nume ale intelectualităţii româneşti despre propunerea scriitorului Andrei Pleşu privind depunerea titlurilor doctorale. Află şi ce spun politicienii despre această iniţiativă
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Şeful Comisiei de Etică Universitatea Bucureşti despre teza de doctorat a lui Oprea: Plagiat
Citește și: Liiceanu: Cazul de plagiat al premierului a dat naştere la ctitorirea publică a furtului intelectual
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Teofan Sasca, băiatul unui preot din Botoșani, muncește pe tractor și face senzație pe Youtube
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe