Iohannis: Dacă dorim să revenim la principiile de integritate, trebuie să respingem plagiatul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, întrebat în legătură cu acuzaţiile de plagiat la adresa vicepremierului Gabriel Oprea, că "dacă dorim să revenim la principiile de integritate" în educaţie "trebuie să respingem orice formă de plagiat", adăugând că mediul academic trebuie să se pronunţe.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Dacă dorim să revenim la principiile de integritate, trebuie să respingem plagiatul

Iohannis: Dacă dorim să revenim la principiile de integritate, trebuie să respingem plagiatul (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Preşedintele a mai spus că trebuie modificată legislaţia în ceea ce priveşte verificarea tezelor de doctorat.

Întrebat dacă în condiţiile în care mediul academic a protestat faţă de acuzaţiile de plagiat la adresa lui Gabriel Oprea acesta ar trebui să mai ocupe funcţia de vicepremier, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu se pronunţă asupra cazurilor particulare, pentru că "nu este treaba preşedintelui", dar "dacă dorim să revenim la principiile de integritate şi meritocraţie, atunci trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat".

"Dacă doriţi pot să răspund la modul general, la modul particular, nu este treaba preşedintelui. Dacă dorim să revenim la principiile de integritate şi meritocraţie atunci trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat. Această chestiune trebuie însă sancţionată de societate şi de mediul academic. (..) Asta la modul general. La modul concret există diferite comisii care au oameni pregătiţi şi oamenii pentru a verifica aceste chestiuni", a spus preşedintele.

El a precizat că doar comunitatea academică are căderea să verifice aceste chestiuni, iar, în cazul în care acuzaţiile se verifică, va avea o poziţie publică.

De asemenea, întrebat dacă i se pare normal că, potrivit legii, demnitarii sunt verificaţi de un consiliu de etică aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, care este condus politic, şi nu de către comisiile din centrele universitare, Iohannis a spus că nu i se pare corectă această diferenţiere şi că legea trebuie modificată, în cadrul reformei educaţiei.

"Nu, nu mi se pare justificată diferenţierea pentru că nu primeşte titlul fiindcă are o funcţie publică sau politică ci pentru că a scris o lucrare", a spus Iohannis.

Scriitorul Andrei Pleşu a lansat, marţi, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, o idee către cei care au titluri de doctor, spunând că ar putea cu toţii să îşi depună aceste titluri, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat.

Scriitorul Andrei Pleşu a vorbit despre o "formă de prostie" care a apărut în jurul premierului Victor Ponta. În cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat şi o idee către toţi cei care au obţinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i dacă nu ar putea să-şi depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru.

Referindu-se la Gabriel Oprea, scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că i se pare ”o grozăvie că ţine de interesul naţional ca după un prim-ministru plagiator să ai un viitor prim-ministru din nou plagiator”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici