Iohannis: Nu voi uza niciodată de instrumentul referendumului pe teme populiste, pentru voturi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, că în calitate de şef al statului, ”nu va uza niciodată de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi”, făcând apel să se renunţe la ”schimbările de faţadă”.

Urmărește
75 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Nu voi uza niciodată de instrumentul referendumului pe teme populiste, pentru voturi

Iohannis: Nu voi uza niciodată de instrumentul referendumului pe teme populiste, pentru voturi (Imagine: Marius Dumrăveanu/Mediafax Foto)

”Ca preşedinte al României, pot să afirm că nu voi uza niciodată de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi”, le-a transmis Klaus Iohannis parlamentarilor.

Klaus Iohannis a mai declarat că o altă practică la care va trebui să renunţăm, dacă vrem cu adevărat să mişcăm lucrurile în România, este cea a schimbărilor de faţadă, care acoperă conservarea stării de fapt.

”S-au mai făcut în România cosmetizări de instituţii sau mecanisme, pentru ochii publicului, dar care nu au condus la transformări reale. Dacă avem tăria să recunoaştem şi acest lucru, vom face încă un pas înainte. Aparenţa schimbării care ascunde rezistenţa la schimbare nu este o soluţie. Mai devreme sau mai târziu cei care o practică decontează politic la vot, pentru că oamenii văd şi înţeleg aceste lucruri. Să nu subestimăm niciodată maturitatea alegătorilor!”, a apreciat Iohannis.

În ceea ce priveşte proiectele care îmbracă reforma instituţiilor publice, preşedintele Iohannis a afirmat că ”întreaga clasă politică trebuie să reflecteze la rece dacă alegerea dintr-un singur tur de scrutin a preşedinţilor de Consilii Judeţene sau a primarilor a fost o decizie oportună sau nu, şi dacă a adus administraţia mai aproape de cetăţean sau nu, dacă a făcut-o mai responsabilă, mai reprezentativă, mai transparentă sau nu”.

”Să reflectăm cu sinceritate asupra consecinţelor votului pe listă sau votului uninominal, cum facem ca cetăţenii să fie mai bine reprezentaţi, cum creştem calitatea actului politic. Dacă gândim sistemul electoral pornind de la asemenea deziderate vom putea oferi mai repede şi mai temeinic răspunsuri”, a arătat Iohannis.

Preşedintele a menţionat că şi tema reducerii numărului de parlamentari trebuie scoasă din sfera populismului.

”Suntem cu toţii de acord că actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat. Şi ne dorim un Parlament mai mic. Dar nu pentru că democraţia este prea costisitoare, nu pentru că un întreg corp legiuitor trebuie sancţionat sau blamat. Nu. Ci pentru că dorim un Parlament mai eficient şi mai reprezentativ”, a afirmat Klaus Iohannis, adăugând că ”soliditatea democraţiei depinde de Parlament, de capacitatea lui de a-şi recâştiga rolul şi încrederea publicului”.

Klaus Iohannis s-a referit şi la votul românilor din diaspora. ”Am constatat că există voinţă politică din toate părţile. A gândi votul românilor din diaspora în termenii avantajului sau dezavantajului electoral, de tipul cine câte voturi poate lua, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut, este o capcană pe care cred că avem înţelepciunea să o evităm”, a spus Iohannis despre legislaţia referitoare la votul românilor din diaspora.

Potrivit lui Iohannis, ”nu este rolul Preşedintelui să spună care dintre soluţiile tehnice este mai bună”.

”Pentru asta există specialişti, iar pentru decizie există vot. Dar, ca garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi ca mediator între stat şi societate, este datoria mea să mă asigur că dreptul fundamental la vot al tuturor românilor este respectat, indiferent unde trăiesc ei”, a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici