Ion Cristoiu: România suferă de cheltuieli nesăbuite. Ar trebui modificată Constituţia, să pună o barieră la datoria externă

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că pandemia a fost în România un exemplu de aruncat banii pe fereastră, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza nepăsării faţă de banul public, lipsei de transparenţă şi a corupţiei.

Urmărește
4527 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: România suferă de cheltuieli nesăbuite. Ar trebui modificată Constituţia, să pună o barieră la datoria externă

„Pandemia a fost un exemplu de aruncat bani pe fereastră. Nu mă refer la partea penală. A fost o temă. Putea să fie război, putea să fie o catastrofă, acum a fost o catastrofă sanitară. Cei care administrează sau au administrat situaţia pandemiei nu s-au preocupat un moment că banii ăştia nu-i putem arunca totuşi pe fereastră şi atunci s-a cheltuit nesăbuit, fără nici cea mai mică grijă. A te întreba apropo de vaccinuri, de izolete, de măşti sau testele alea pentru nas, bă, noi comandăm atâtea, e nevoie de atâtea? Doi. Trebuie să comanzi cu preţul cel mai mic. Toată lumea vorbeşte de partea penală. Sigur că pe acest fond au existat afaceri de corupţie cumplite, dar până atunci noi am avut de-a face cu o lipsă de minimă economie şi transparenţă. Şi-atunci eu am cerut să vină premierul şi să spună pe fiecare domeniu. Spitalele mobile, da? Câte sunt, unde sunt, cât au costat şi ce facem cu ele”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.

Ion Cristoiu spune că risipa financiară pe achiziţiile din pandemie a apărut pe fondul lipsei de preocupare privind sursa finanţării, care, de cele mai multe ori, vine din împrumuturi, motiv pentru care propune limitarea prin Constituţie a datoriei externe a României.

“Această risipă de oameni inconştienţi se înscrie pe fondul unei totale lipse de preocupare de a răspunde la întrebarea de unde luăm banii? Noi ne împrumutăm aproape în fiecare zi. Nu ştiu, poate se găseşte o soluţie să modificăm Constituţia şi să punem un barem de datorie externă. Aici avem slăbiciunea fundamentală, a statului de drept românesc, şi anume că e de paradă. Normal era să existe ONG-uri care să se ocupe cu asta. Normal era să fie petiţii, normal era ca presa să se ocupe şi să ceară mereu transparenţă. După ce a ieşit Marcel Ciolacu (n.r. liderul PSD a declarat că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români) nu am văzut niciun ziar ocupându-se”, a remarcat publicistul.

Ion Cristoiu subliniază că, spre deosebire de cetăţeanul care face o investiţie personală, statul român nu-şi administrează judicios bugetul deoarece ştie că are la dispoziţie împrumutul extern, risipind practic banii.

“Şi a doua problemă foarte importantă este această risipă. În momentul în care un cetăţean îşi face o casă nu zice bă, dau cât o costa. Nu, te uiţi, administrezi un buget. Nu o să iau acum ciment cel mai scump. Păi de ce face asta cetăţeanul şi nu statul român? Pentru că cetăţeanul nu are credit nelimitat cum are statul român care se împrumută. De aia propun să fie modificată Constituţia ca să pui o barieră la datoria externă. Anul ăsta nu avem voie să depăşim atât. Nu mai spun că a intervenit asta cu deficitul bugetar, care ne-a dat voie în pandemie să facem orice şi acum... înainte ne mai ţineau nemţii”, a amintit publicistul.

Cât priveşte achiziţiile din pandemie, Ion Cristoiu spune că DNA ar trebui să iasă din adormire şi să facă dosare pentru a nu creşte sentimentul de corupţie în România, şi susţine că fostul premier liberal  Florin Cîţu va fi unul din ţapii ispăşitor în cazul acestor achiziţii.

“Pe Florin Cîţu îl va scoate ţap ispăşitor DNA. Totuşi DNA stă cam demult în adormire. Dacă există un domeniu unde românii sunt conştienţă că s-au făcut afaceri este acesta cu achiziţiile din pandemie. Dacă nu se fac dosare, se termină şi DNA şi orice luptă anticorupţie, sentimentul de corupţie va creşte în România. Dar în primă fază ar trebui făcut un raport, că poate au cheltuit nesăbuit. Şi această idee, cheltuim aşa de mult pentru că ne împrumutăm. Pentru că, pe de o parte nu avem deficitul acela minim obligatoriu, se împrumută pentru viitor. Normal ar fi să faci o lege, în Constituţie, să te imprumuţi un procent minim din bugetul naţional pe un an”, a insistat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că priorităţile guvernării acum, după pandemie, şi în timpul războiului trebuie să fie cheltuielile, iar una din concluziile comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice în timpul stării de urgenţă ar trebui să arate care a fost motivul cheltuielilor nesăbuite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici