- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kelemen Attila: Avem de-a face cu o boală a pubertăţii parlamentare, penalizările nu sunt o soluţie
Liderul UDMR Mureş, deputatul Kelemen Attila, susţine că penalizarea parlamentarilor opoziţiei aflaţi în grevă parlamentară, prin tăierea indemnizaţiilor de şedinţă, nu va îmbunătăţi atmosfera din Parlament, afirmând că este vorba despre o "boală a pubertăţii" şi că e nevoie de mai multă maturitate.
Kelemen Attila: Avem de-a face cu o boală a pubertăţii parlamentare, penalizările nu sunt o soluţie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax foto)
Preşedintele UDMR Mureş, deputatul Kelemen Attila, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că penalizarea parlamentarilor opoziţiei aflaţi în grevă parlamentară, prin tăierea indemnizaţiilor de şedinţă, care a fost anunţată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, nu va îmbunătăţi atmosfera din Parlament, deşi este o măsură corectă.
"După mine este corect. În UE, şi aici treaba este destul de prost înţeleasă la noi, în sală şi în UE dacă ştiu că joi de la ora 13.00 sunt voturi finale, toată lumea e acolo, fiindcă dacă nu figurează cartela ta la vot final, ai pierdut toată săptămâna. Dacă se discută proiecte de lege, în sală stau cam 40-50 de deputaţi din cei peste 700, fiindcă numai aceia stau în sală care la legea respectivă sunt interesaţi sau mandataţi de grupul parlamentar pentru a lua cuvântul. În rest, fiecare are o cameră separată, are angajaţi cu care pregătesc legi şi interpelări. Acesta este un lucru normal în Parlament. Eu am spus că şi în Parlamentul României nu asta este problema, că stau 50-70 de oameni la discutarea legilor. Dacă sunt legi despre puterea combinatului atomic, nici eu nu ştiu să spun nimic fiindcă nu mă pricep", a spus Kelemen Attila.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a adăugat că "din păcate în România toată lumea vorbeşte mai mult atunci când nu se pricepe la o lege", subliniind că nu se pune problema ca parlamentarii să fie ţinuţi "cu forţa", însă atât parlamentarii puterii, cât şi cei ai opoziţiei ar trebui să înţeleagă regulile parlamentarismului.
"Eu aşa zic, că aşa trebuie să lucreze şi Parlamentul României, da, trebuie să ai semnătura, poţi să lucrezi în Parlamentul tău, nu că vrem cu forţa să-i ţinem pe parlamentari. Opoziţia trebuie să înţeleagă că vrei, nu vrei, deocamdată, până când puterea are mai multe voturi, nu poţi să obligi Guvernul prin ieşirea în stradă sau protest parlamentar să forţezi alegeri anticipate. Nu poţi, pentru că sunt nişte reguli parlamentare, nişte legi care reglementează şi acestea sunt foarte bine cunoscute şi de dânşii. Nu cred că e o normalitate să nu discuţi cu opoziţia. Cu opoziţia trebuie discutat, dar când pierzi pe voturi nominale un vot foarte important, supărarea nu prea te ajută", a spus Kelemen.
El a apreciat că avem de-a face cu o "boală a pubertăţii parlamentare", subliniind că este nevoie de mai multă maturitate din partea tuturor, întrucât "cu penalizarea cu bani nu vom îmbunătăţi atmosfera".
"După mine, ce se petrece în România, în Parlament, este încă o boală a pubertăţii parlamentare şi, după 23 de ani, ar fi bine să nu mai fim în pubertate. Să fim un pic mai maturi. Cu penalizarea cu bani nu vom îmbunătăţi atmosfera. Acum când mai sunt câteva luni până la alegerile locale şi parlamentare cred că ar fi mult mai important să discutăm şi cu opoziţia, puterea să aibă un discurs normal şi o abordare câteodată foarte responsabilă a anumitor probleme. Dacă toată lumea vrea să facă politică din muşchi, nu cred că ţine", a conchis deputatul UDMR.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, că indemnizaţiile de şedinţă ale parlamentarilor opoziţiei care nu au participat la aceste reuniuni vor fi tăiate, decizia fiind luată marţi în Biroul Permanent al Camerei.
Anastase a precizat că indemnizaţiile parlamentarilor opoziţiei vor fi tăiate chiar dacă aceştia au semnat condica de prezenţă, dar nu au participat la şedinţa de plen în care s-a votat.
"Am decis, ieri (marţi, n.r.), în Biroul Permanent, care diurnă să le fie tăiată pe toate zilele. (...) În măsura în care nu au semnat şi nu au participat la vot, atunci li se taie această indemnizaţie. Dacă au semnat, dar nu au participat la vot - asta se probează prin participarea la vot. Se taie şi în acest caz, categoric", a spus Anastase.
Cei 213 parlamentari ai opoziţiei care au intrat în protest parlamentar vor putea beneficia de toate drepturile băneşti chiar dacă nu participă la şedinţele Legislativului, indemnizaţia brută fiind de 6033 lei, la care se adaugă suma forfetară pentru birourile din teritoriu, de peste 9.000 de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO