Klaus Iohannis a discutat cu ministrul Apărării despre planul de înzestrare a Armatei. Ce echipamente sunt incluse în programul ce va fi prezentat în CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, despre Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026, anunţă Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

Urmărește
1796 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis a discutat cu ministrul Apărării despre planul de înzestrare a Armatei. Ce echipamente sunt incluse în programul ce va fi prezentat în CSAT

Klaus Iohannis a discutat cu ministrul Apărării despre planul de înzestrare a Armatei

În cadrul întrevederii, ministrul Apărării Naţionale i-a prezentat şefului statului Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 – 2026, care prevede implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an.

Proiectul, în forma actuală, va fi prezentat în cadrul viitoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, anunţă sursa citată.

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice ale Ministerului Apărării Naţionale.

Ministrul Apărării a anunţat miercuri că programul de înzestrare a Armatei vizează 8 proiecte majore, în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achiziţia de corevete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modenizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, trasportor blindat pentru trupe 8x8 şi 4x4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

Potrivit lui Ţuţuianu, în prezent MApN derulează 7 programe, astfel: un program avion multirol, în care nouă avioane au fost recepţionate, ultimele trei vor veni până la sfârşitul anului, iar în anul 2018 escadrila va fi operaţională, transportor blindat pentru trupe 8x8 Piranha 3 C - 31 de bucăţi pentru încadrarea unităţilor brigăzii multinaţionale, sistem batalion Larom, sistem integrat de securitate pentru obiectivele militare Sisom, sistem de rachetă antitanc portabil, radar tridimensional cu distanţă mare de descoperire mobil TPS 77 şi modernizarea elicopterelor IAR 330 L.

Ministrul Apărării a menţionat că în 2017 MApN va achiziţiona 30 de autobuze şi 70 de microbuze.

„Vom decide în aceste zile dacă putem face o achiziţie directă de camioane pentru transportul trupelor sau dacă vom proceda la o achiziţie publică într-o procedură care să fie simplificată. Am făcut un calcul, ne-ar trebui circa 200 de zile ca să putem să finalizăm procedura în condiţiile în care nu am avea probleme majore cu contestaţiile”, a mai spus Ţuţuianu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici