- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legile vor fi dezbătute de două ori în Parlament, la cel puţin 30 de zile distanţă - Guvern
Proiectul de modificare a Consituţiei prevede că propunerile legislative vor fi dezbătute de două ori în plenul Camerei Reprezentanţilor, o dată pe articole şi apoi în ansamblul lor, la cel puţin 30 de zile distanţă, termen care poate fi redus prin votul parlamentarilor.
Legile vor fi dezbătute de două ori în Parlament, la cel puţin 30 de zile distanţă - Guvern (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Potrivit modificărilor alineatului 5 al articolului 74 din Constituţie, referitor la iniţiativa legislativă, "propunerile legislative vor fi dezbătue şi votate în plen de două ori, în două şedinţe diferite, la cel puţin 30 de zile distanţă".
"Dezbaterile şi votul se vor face pe articole, în cadrul primei dezbateri, pe articole şi ca întreg, în cadrul celei de a doua. În mod excepţional, Camera Reprezentanţilor poate aproba, cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi, reducerea termenului de 30 de zile", se mai arată în proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Celelalte modificări la acest articol se referă doar la faptul că va exista doar o Cameră a Parlamentului.
Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, de la Guvern, propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, "în calitate de iniţiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând să o înainteze Parlamentului, a informat Preşedinţia.
"Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit miercuri, 21 aprilie a.c., propunerea Guvernului de iniţiere a revizuirii Constituţiei, însoţită de Proiectul de lege şi expunerea de motive. Tot astăzi, preşedintele României, în temeiul art. 150 alin. (1) din Constituţie, în calitate de iniţiator al revizuirii Constituţiei, a transmis spre avizare Consiliului Legislativ textul proiectului de lege privind modificarea Constituţiei României, urmând ca după primirea avizului să înainteze Parlamentului proiectul de revizuire şi avizul Consiliului Legislativ", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Miercuri, Guvernul a decis să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, a anunţat premierul Emil Boc.
Guvernul a decis să impună Parlamentului un termen maxim, de cel mult zece zile, în care trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare, termen peste care se consideră că acest candidat este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru.
De asemenea, procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui va înceta în cazul în care avizul Curţii Constituţionale relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, iar Parlamentul poate fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.
Parlamentul a adoptat, marţi, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei comune de revizuire a Constituţiei.
Constituţia prevede, la alineatul 1 al articolului 150, că "revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot".
Şeful statului declara, pe 13 aprilie, la B1Tv, că a rugat liderii partidelor parlamentare, la consultările recente, să înceapă aplicarea rezultatului Referendumului din 2009, menţionând însă că nu este singurul mod de modificare a Constituţiei, existând şi varianta "executivă", pe care el o va folosi.
Băsescu a ţinut să spună că a cerut liderilor partidelor şi formaţiunilor parlamentare să constituie comisiile pentru modificarea Constituţiei cel puţin în legătură cu unicameralismul votat la referendumul validat în 2009.
El a spus că reducerea numărului de parlamentari se poate face şi prin lege.
Băsescu a spus că este convins că votul de la referendum se va transpune în practică.
Şeful statului a ţinut să avertizeze în legătură cu consecinţele ignorării de către partide a votului de la referendum, menţionând că iniţiativa parlamentară nu e singura cale de modificare a Constituţiei.
"Voi utiliza varianta executivă, în care Guvernul îmi propune revizuirea, iar eu o trimit Parlamentului după ce mi-o însuşesc", a spus Băsescu.
De asemenea, el a menţionat că a cerut, săptămâna trecută, celor două Camere ale Parlamentului, urgentarea adoptării celor două Coduri juridice de proceduri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO