- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.06.2016, 12:32)
- Cristi Citre
Liviu Dragnea le recomandă aleşilor PSD să respingă proiectul lui Tăriceanu privind numirile în Justiţie
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a dat joi indicaţii clare senatorilor social-democraţi să respingă legea iniţiată de Tăriceanu prin care îi exclude pe preşedintele Romaniei şi Ministerul Justiţiei din procedura de numire a mai multor funcţii-cheie din justiţie.
Urmărește
2239 afișări
Dragnea le recomandă aleşilor PSD să respingă proiectul lui Tăriceanu privind numirile în Justiţie (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)
''Eu am mai avut un punct de vedere în legătură cu acest proiect de lege. Poate că situaţia actuală este o situaţie mai bună decât varianta propusă. Nu ştiu dacă e ideală, dar acum sunt totuşi trei entităţi implicate în aceste numiri, în procesul de numire. Şi poate acest echilibru între trei entităţi, care practic funcţionează independent, s-ar putea să fie mai bun'', a declarat Liviu Dragnea.
Întrebat despre cum vor vota senatorii PSD, având în vedere că legea a fost adoptată miercuri tacit de Camera Deputaţilor, Dragnea a spus că ''vor avea acelaşi punct de vedere ca şi el''. ''Eu cred că senatorii PSD vor avea acelaşi punct de vedere ca şi mine. Totuşi... am mai discutat şi cu colegii mei'', a subliniat liderul PSD.
Liviu Dragnea dă vina pe campania electorală şi pe Valeriu Zgonea pentru faptul că legea iniţiată de Tăriceanu a trecut fără dezbatere de Camera Deputaţilor. ''La Cameră a trecut în mod tacit, am fost în campania electorală. Şi eu sunt mirat pentru că, cu fostul preşedinte al Camerei care era lăudat şi răslăudat de toată lumea, cum de i-a scăpat aşa ceva. Un om foarte vigilent de altfel. Se mai întâmplă. Oricum, la Senat, fiind camera decizională, acolo se decide'', a mai spus Dragnea, care a precizat că a mai avut poziţii diferite de preşedintele Senatului, dar relaţia ''funcţionează''.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat în luna ianuarie depunerea unui proiect de lege prin care preşedintele României şi ministrul Justiţiei să nu mai facă numirile-cheie din justiţie, cum ar fi pentru funcţiile de preşedinte ÎCCJ, procuror general, procuror şef al DNA, procuror şef al DIICOT.
"Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau preşedintele, ministrul Justiţiei, deci factori politici, să scoatem de sub incidenţa factorului politic complet şi lăsăm CSM pentru procurori şi ÎCCJ pentru judecătorii Înaltei Curţi să aleagă preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii", a declarat Tăriceanu într-o conferinţă de presă în care şi-a prezentat intenţiile de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
"Propunerea pe care o fac este ca aceste numiri să ţină numai de ÎCCJ. Cu alte cuvine, ÎCCJ îşi alege din rândul ei, fără niciun fel de intervenţie din afară preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii, ei se aleg de către membrii Curţii", a spus preşedintele Senatului.
Tăriceanu a propus ca ''procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţiei ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestora'' să fie numiţi de CSM ''dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată".
În prezent, art. 53, alin. 1 stipulează că preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt "numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani".
De asemenea, proiectul de lege prevede că revocarea din funcţie se face de către cine face numirea pentru că "trebuie să existe o simetrie".
"A doua propunere se referă la mecanismul revocării. Întotdeauna trebuie să existe o simetrie, cei care fac numirea, fac şi revocarea. (...) Revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii ai ÎCCJ se face de ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor acestora sau la cererea Adunării generale pentru motivele prevăzute la art. 51 din Legea 303/2004", a mai spus Tăriceanu.
În prezent, revocarea acestora din funcţie de face de către preşedintele României, la propunerea CSM. În iniţiativa sa legislativă, Călin Popescu Tăriceanu propune ca alin. 2 al articolului 53 să fie abrogat - "Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. 1 decât motivat, aducând la cunoştinţa CSM motivele refuzului".
Adoptarea vine în contextul în care preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, îşi încheie cel de-al doilea mandat, ea fiind deja desemnată judecător la CCR la propunerea Administraţiei Prezidenţiale, iar mandatul ei începând cu data de 13 iulie.
Senatul este camera decizională în cazul acestui proiect.
Citeşte şi: Avocatul Gheorghe Piperea a confirmat că liderii PNL i-au propus să preia conducerea organizaţiei de Bucureşti: E o provocare
Citeşte şi: Cioloş: Trudeau şi-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună şi eficace la problema vizelor
Citeşte şi: Băsescu, despre decizia CCR: A eliminat mărul discordiei. Kovesi a minţit o naţiune întreagă - VIDEO
Citeşte şi: Ponta, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: Îl salvează pe Corlăţean de răspundere penală
Citeşte şi: Reacţii politice la decizia CCR. Blaga: N-am înţeles mare lucru. Iohannis: S-a judecat cu calm. Boboc: Mare lucru nu se schimbă
Citeşte şi: Aplicarea deciziei CCR privind abuzul in serviciu. Judecător: Parlamentul nu e obligat să modifice legea, e o interpretare/ Senator PSD: Legea să fie modificată de Parlament, nu OUG
Citeşte şi: Conducerea PNL a decis să îi excludă din partid pe Theodor Paleologu şi Cristian Bodea. Paleologu despre excludere: "Suită de imbecilităţi piramidale ale conducerii PNL"
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe