- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MAE: Am cerut corrigendum la raportul ONU privind detenţiile secrete
MAE a transmis, joi, agenţiei MEDIAFAX, că varianta de raport privind "detenţia secretă", elaborată de un grup de experţi ONU şi care incriminează România, este una needitată şi nefinalizată, iar partea română a cerut publicarea unui corrigendum la studiu, care să includă observaţiile sale.
MAE: Am cerut corrigendum la raportul ONU privind detenţiile secrete (Imagine: Mediafax Foto)
Răspunsul MAE vine după ce experţi din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au întocmit un raport privind detenţia secretă, o practică "revigorată" de războiul împotriva terorismului, incluzând România între statele din Europa care au acceptat-o, potrivit unui comunicat al ONU, publicat pe site-ul său.
"Varianta publicată la 26 ianuarie nu include observaţiile tuturor statelor vizate de studiu. Secretariatul grupului de lucru format din cei patru raportori ONU a exprimat, în cursul zilei de ieri (27 ianuarie - n.r.), regretul pentru publicarea unei variante needitate, care nu este în formă finală. Comentariile părţii române vor apărea pe pagina de web a Consiliului Drepturilor Omului, la secţiunea rapoarte şi comunicări din partea guvernelor. De asemenea, partea română a solicitat publicarea unui corrigendum la studiu, care să includă observaţiile trimise de România", a precizat MAE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
MAE a menţionat că studiul recent publicat va fi analizat în integralitatea sa, urmând a fi comunicate autorilor studiului observaţiile şi comentariile părţii române privind ansamblul textului.
"Pe baza unei evaluări preliminare a versiunii publicate, referirile privind presupusa implicare a autorităţilor române în acest dosar preiau ca atare o serie de alegaţii, făcute publice de la lansarea acestei dezbateri în 2005. Astfel, au fost reluate informaţii din rapoartele senatorului Dick Marty sau din articolele publicate în mass media internaţională. Toate aceste informaţii au fost clar respinse, la momentul publicării acestora, de către autorităţile române. MAE reafirmă că acestea s-au bazat pe presupuneri, pe conexiuni, pe informaţii furnizate de "surse" nespecificate. Credibilitatea şi veridicitatea acestor informaţii şi surse nu poate fi verificată", se arată în răspunsul Ministerului de Externe transmis MEDIAFAX.
MAE explică totodată că a trimis în cursul lunii iulie 2009 celor patru deţinători de mandate ONU răspunsul la chestionarul transmis părţii române în vederea realizării acestui studiu, precum şi o traducere în limba engleză a Raportului Comisiei de anchetă a Senatului României pentru investigarea afirmaţiilor cu privire la existenţa unor centre de detenţie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României. Pe de altă parte, elementele din proiectul de raport referitoare la România au fost transmise autorităţilor române, care au comunicat, în luna ianuarie 2010, observaţiile părţii române privind aceste referiri. Procedura de elaborare a studiului nu a inclus vizite ale raportorilor în România.
Comentariile formulate de Guvernul român în ianuarie pentru studiul experţilor ONU şi a căror copie a fost remisă, joi, agenţiei MEDIAFAX, reiterează faptul că, începând din noiembrie 2005, autorităţile române au abordat "cu deosebită preocupare" informaţiile din mass-media internaţională privind presupusa existenţă pe teritoriul României a unor centre de detenţie ale CIA pentru persoane suspectate de terorism. Concluziile amintesc că toate aceste acuzaţii au fost respinse cu fermitate de autorităţile române.
"Pe baza verificărilor făcute de autorităţile române, un număr de avioane care s-au dovedit a fi fost închiriate de CIA au făcut opriri pe aeroportui româneşti. Investigaţiile la nivel naţional au dovedit că aceste opriri au fost făcute din raţiuni de ordin tehnic. Nu există niciun fel de date că la bordul acelor avioane ar fi existat deţinuţi", se arată în concluziile părţii române.
"Guvernul României reiterează faptul că nu are nicio informaţie că pe teritoriul României au existat vreodată centre de detenţie secrete ale CIA sau că aeroporturi din România ar fi putut fi folosite de CIA pentru transportul sau detenţia suspecţilor de terorism. Guvernul României reaminteşte că nu există niciun fel de dovezi privind cazuri în care indivizi sau personal al serviciilor de informaţii străine ar fi fost implicaţi, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau de transport ilegal al deţinuţilor", notează concluziile transmise ONU.
Totodată, comentariile menţionate amintesc că autorităţile române s-au declarat dezamăgite, în 2007, de faptul că acuzaţiile la adresa autorităţilor sau ale unor oficiali de rang înalt din România, conţinute în raportul lui Dick Marty, nu au fost susţinute de dovezi. "În opinia noastră, senatorul Dick Marty şi-a bazat concluziile pe alegaţii, conexiuni şi informaţii oferite de surse nespecificate. Credibilitatea şi acurateţea acestor informaţii nu poate fi verificată", susţine partea română, exprimându-şi speranţa că aceste consideraţii faţă de raportul lui Dick Marty vor fi incluse în studiul experţilor ONU.
Partea română a solicitat introducerea în raportul experţilor ONU a concluziilor comisiei speciale de anchetă din Senat, al căror conţinut este de asemenea transmis experţilor Naţiunilor Unite. Concluziile anchetei parlamentare au arătat că nu există şi nu au existat baze americane secrete în România sau centre de detenţie secrete sau persoane deţinute în sistemul penitenciar din România care să poată fi asimilate prizonierilor. De asemenea, concluziile Comisiei de anchetă parlamentare au exclus posibilitatea ca, din cauza vreunei breşe în sistemul de control al traficului aerian civil sau militar sau ca o consecinţă a vreunei neglijenţe, unele zboruri să nu fi fost înregistrate sau monitorizate sau nesupuse, la sol, procedurilor standard internaţionale. Totodată, ancheta parlamentară a exclus posibilitatea ca anumite autorităţi româneşti să şi luat parte în mod conştient sau din neştiinţă la operaţiuni de transport ilegal de prizonieri prin spaţiul aerian al României sau prin aeroporturi româneşti.
MAE reafirmă poziţia conform căreia nu există niciun fel de dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi. Totodată, MAE subliniază că autorităţile române au cooperat cu bună credinţă, în totală transparenţă, cu toate mecanismele de investigaţii internaţionale, comunicând toate informaţiile de care dispun pentru finalizarea respectivelor investigaţii.
Experţi din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au întocmit un raport privind detenţia secretă, o practică "revigorată" de războiul împotriva terorismului, incluzând România între statele din Europa care au acceptat-o, se arată într-un comunicat al ONU, publicat pe site-ul său. Într-un studiu de 222 de pagini care va fi prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, în luna martie, experţii afirmă că "detenţia secretă încalcă, în mod ireconciliabil, drepturile internaţionale ale omului", în timpul stării de urgenţă sau al oricărei forme de conflict armat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO