Manda: Un fost procuror DNA ne-a povestit cum SRI sugera percheziţii/ Dragomir: Avem confirmarea unui procuror care a avut curajul să explice cum se întâmplau lucrurile

Claudiu Manda a spus, marţi, că săptămâna trecută a fost audiat în cadrul comisiei de Control a SRI un fost procuror DNA, care a povestit cum i s-a sugerat de către ofiţerii SRI din echipa comună pe o anumită speţă să facă percheziţii la un preşedinte PSD de Consiliu Judeţean.

Urmărește
1358 afișări
Imaginea articolului Manda: Un fost procuror DNA ne-a povestit cum SRI sugera percheziţii/ Dragomir: Avem confirmarea unui procuror care a avut curajul să explice cum se întâmplau lucrurile

Manda: Un fost procuror DNA ne-a povestit cum SRI sugera percheziţii

"Săptămâna trecută a fost o audiere a unei persoane care a fost procuror DNA, în momentul de faţă nu mai este procuror DNA, este procuror în cadrul unui alt parchet. Am discutat cu referire la o speţă cu care a fost sesizată Comisia în toamnă. E lesne de înţeles de ce nu a fost prezentat în spaţiul public această audiere, a fost cumva şi dorinţa domnului procuror. Noi am avut o corespondenţă cu domnia sa, domnia sa a avut o adresă către CSM dacă are voie să vină la comisie, a spus că CSM-ul îi dă voie sau nu e o problemă să vină la o astfel de comisie, motiv pentru care s-a prezentat la această audiere. Speţa care era de documentată viza interacţiunea dintre ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii pe un caz de corupţie. Sesizarea la vremea respectivă era că ofiţerii SRI i-ar fi solicitat procurorului să facă percheziţii într-o speţă în care era vizat un preşedinte de Consiliu Judeţean PSD", a declarat Claudiu Manda.

Preşedintele Comisiei de Control a SRI a mai spus că respectivul procuror a avut discuţii şi cu persoane din conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Ne-a confirmat domnul procuror că a existat această discuţie în care ofiţerii Serviciului Român de Informaţii care făceau parte din acea echipă comună pe speţa respectivă i-ar fi sugerat că s-ar impune sau dacă nu cumva s-ar impune măsura percheziţiei. Domnul procuror a spus că nu a simţit-o ca pe o presiune, dar a existat această discuţie şi că la momentul respectiv că nu era oportun.Pe baza sesizărilor pe care le primiseră de la Serviciul Român de Informaţii şi pe baza interceptărilor le aveau nu existau suficient de multe fapte şi dovezi ca să poată să meargă mai departe. Spunea că pe vechiul cod penal măsura percheziţiei trebuia să fie ulterioară după ce momentul în care persoana respectivă ar fi trebuit să fie urmărită penal. A spus că această discuţie a mai avut-o de două ori cu persoane din cadrul conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Nu ştiu dacă este coincidenţă sau nu, dar la un moment dat dosarul i-a fost transferat către un alt coleg procuror spunînd că este aglomerat. A văzut în spaţiul public ceea ce s-a şi întâmplat...că s-a şi întreprins măsura percheziţiei", a mai spus Claudiu Manda.

Manda, despre o nouă audiere a lui Maior: Se pune problema cine suportă costurile de deplasare

Claudiu Manda a declarat, marţi, că în privinţa unei noi audieri a lui George Maior în Comisia de Control a SRI, se pune problema ca cineva să suporte costurile de deplasare ale ambasadorului român din SUA, Manda precizând că a luat legătura şi cu Teodor Meleşcanu pentru a discuta acest aspect.

"În cursul zilei de azi, am avut o discuţie cu domnul ministru de Externe, domnul Meleşcanu, în care l-am rugat să ne sprijine. Noi am trimis şi adresă oficială şi am vrut să vedem care este stadiul acelei adrese oficiale privind invitarea domnului Maior la Comisia de control a activităţii SRI. Ne-a spus că audierea precedentă a coincis odată cu concediul domnului Maior şi cea de-a doua, cea legată exact de audiere, a coincis cu venirea în ţară a domnului Maior pe nişte chestiuni care vizau Ministerul de Externe şi că se pune problema în acest moment cine suportă costurile de deplasare a domnului Maior. Rămână să vedem dacă în regulamentul comisiei există prevederea aceasta. La comisiile de anchetă a existat prevederea ca, atunci când se doreşte invitarea la comisie a unor persoane şi e nevoie de suportarea costurilor, să se facă această suportare a costurilor. Rămâne să vedem şi să discutăm cu cei de la MAE şi la Secretariatul general al celor două camere eventual chestiunea aceasta şi să vedem care va fi perioada sau data la care domnul Maior poate să vină la comisie", a spus Claudiu Manda.

George Maior, fost şef al SRI şi actual ambasador în SUA; a declarat,marţi, 27 februarie, după o audiere de şase ore în Comisia de Control al SRI, că a răspuns tuturor întrebărilor şi că unele au făcut referire la relaţia SRI-Justiţie.

Numele lui George Maior a fost invocat în mod repetat de către cei audiaţi în Comisia de Control al SRI cu privire la faptul că acesta avea cunoştinţă de implicarea în toate structurile ale serviciului.

Audierile în lanţ au pornit după ce Daniel Dragomir, fost colonel SRI, a făcut dezvăluiri în faţa membrilor comisiei despre modul în care a acţionat Serviciul Român de Informaţii. El a vorbit despre "culoarele" din presă şi justiţie, adică practici prin care SRI ar fi influenţat dosarele penale, în timp ce se baza pe o anumită susţinere în media.

La acea vreme, Dragomir a prezentat şi o listă cu 65 de nume, printre care 11 jurnalişti, 15 politicieni, 12 persoane din Justiţie, care ar putea să confirme declaraţiile sale.

Dragomir:Avem confirmarea unui procuror care a avut curajul să explice cum se întâmplau lucrurile

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir susţine că declaraţiile fostului procuror DNA în cadrul comisiei parlamentare de control al SRI au avut loc ca urmare a informaţiilor pe care le-a prezentat, menţionând că vor fi şi alţi magistraţi ce vor fi chemaţi la audieri.

"Audierea acestui procuror are loc ca urmare a elementelor pe care eu le-am prezentat (…)Avem astăzi confirmarea unui procuror din cadrul DNA care a avut puterea, curajul să vină în faţa Comisiei şi să explice cum se întâmplau realmente lucrurile. Acest om, oricine ar fi el, merită din partea noastră tot respectul. Au început să se găsescă oameni care îşi respectă jurământul depus faţă de ţară. Acest om merită o protecţie specială, o variantă legislativă de imunitate pe care Parlamentul trebuie să i-o ofere, prin faptul că a ieşit public şi a prezentat încălcări ale legii, abuzuri derulate în perioada activităţii domniei sale. (..) Vor fi mai mulţi oameni care vor merge în faţa Comisiei de control, inclusiv procurori", a spus Daniel Dragomir, într-o înregistrare pe Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici