- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Onofrei: Nu este conflict între Guvern şi Parlament, ci poate între preşedintele Senatului şi premier
Secretarul Senatului Orest Onofrei (PDL) a declarat, vineri, că în cazul angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei nu poate fi vorba despre un conflict între Guvern şi Parlament, şi doar între preşedintele Senatului şi premier.
Onofrei: Nu este conflict între Guvern şi Parlament, ci poate între preşedintele Senatului şi premier (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Senatorul PDL a declarat că în cazul angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei nu a existat, efectiv, un conflict între Parlament şi Guvern, ci o sesizare a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în nume propriu.
"Probabil că Guvernul a scris din nou Curţii Constituţionale pentru că dacă a existat un conflict acesta a fost între preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi premier", a spus Onofrei, care a precizat că sesizarea Curţii Constituţionale a fost făcută de preşedintele Senatului fără acordul Biroului Permanent al Senatului sau al plenului acestui for.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El a arătat că procedura de angajare a răspunderii Guvernului a fost acceptată de Parlament, care a prevăzut termene pentru prezentarea angajării răspunderii şi pentru moţiunea de cenzură depusă de opoziţie.
"Practic este pus acum în discuţia Curţii Constituţionale dacă este conflict între Parlament şi Guvern sau între preşedintele Senatului şi premierul Emil Boc", a spus Onofrei.
El consideră că prima decizie în acest caz a CC "a aruncat cartoful fierbinte la opoziţie", la PSD şi PNL, care ar fi trebuit să-şi dovedească buna credinţă şi dorinţa de a fi elaborată o lege corectă.
Onofrei a arătat că în prezent Comisia de învăţământ din Senat lucrează la această lege în absenţa preşedintelui de comisie, iar forma care va fi adoptată de comisie va dovedi dacă Guvernul, şi în special ministrul Educaţiei, au avut dreptate când au acuzat interese mai mult sau mai puţin legitime ale membrilor comisiei.
"Felul în care Legea educaţiei a parcurs traseul în ambele Camere dovedeşte că partidele politice nu au capacitatea să negocieze pe lucruri importante, pe de o parte ministrul, extrem de rigid şi opac la dialog şi pe de altă parte, opoziţia, în special PSD, care nu a înţeles că această lege trebuie să fie valabilă şi când se schimbă majorităţile în Parlament", a mai declarat senatorul PDL.
El a subliniat că preluarea de către PSD a retoricii PRM pentru a câştiga câteva voturi în Ardeal a dus la blocarea acestei legi.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a depus la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la Legea educaţiei, reclamând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul.
Geoană afirma că acest conflict a fost iniţiat în momentul în care Guvernul a decis să retragă din Senat proiectul Legii educaţiei şi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acesteia.
Curtea Constituţională a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.
Curtea Constituţională arăta, în decizia privind Legea educaţiei, că, dacă la prima vedere, posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă niciunei condiţii, oportunitatea şi conţinutul iniţiativei rămânând teoretic la aprecierea exclusiva a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut.
Guvernul a transmis, luni, Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Parlament, arătând că acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură depuse ca urmare a angajării răspunderii.
Curtea Constituţională se va pronunţa, miercuri, 24 noiembrie, asupra sesizării Guvernului cu privire la conflictul juridic de natură constituţională pe care l-ar avea cu Parlamentul pe marginea asumării răspunderii pe Legea educaţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO