- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opoziţia a depus la Parlament noua moţiune de cenzură
PNL şi PSD au depus, vineri, la Parlament, noua moţiune de cenzură, iniţiată ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.
Opoziţia a depus la Parlament noua moţiune de cenzură (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Moţiunea de cenzură are 22 de pagini.
Aceasta a fost depusă de către viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, deputatul PSD Cristian Dumitrescu şi senatorul PSD Ecaterina Andronescu.
Ecaterina Andronescu a precizat că titulul moţiunii de cenzură este "Legea educaţiei naţionale - o lege anti-educaţie şi anti-românească". Ea a spus că PSD şi PNL au decis iniţierea acestei moţiuni de cenzură pentru că sistemul de învăţământ "o aştepta".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
"Reprezintă un act de dreptate pentru această nedreptate de a se asuma o lege care nu a ieşit din procedurile parlamentare şi care vine prin procedura de asumare a răspunderii cu un text diferit ce cel care a ieşit din Camera Deputaţilor", a afirmat ea.
Vicepreşedintele PSD a menţionat că principalele critici din textul moţiunii se referă la lipsa modernizării sistemului de învăţământ, lipsa unor compatibilităţi cu tendinţele europene, precum şi aspecte legate de constituţionalitatea demersului, precum şi a unora dintre articolele legii.
La rândul său, Eugen Nicolăescu a afirmat că PNL nu îşi arogă drepturi speciale asupra moţiunii, ţinând cont de faptul că liberalii au anunţat primii că vor iniţia acest demers după angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.
"Eu aş vrea să fim de data asta mai puţini aroganţi şi să spunem simplu că PNL şi PSD au convenit asupra unui text al moţiunii. (...) Trebuie să remarcaţi că o moţiune cu atâtea pagini şi cu atâtea lucruri scrise am putut să o redactăm în 24 de ore de la angajarea răspunderii", a adăugat el.
Deputatul PNL a precizat că textul a fost semnat de 74 de parlamentari de la PNL şi 63 de la PSD.
Întrebat ce şanse are această moţiune, în condiţiile în care precedenta care, s-a votat cu două zile în urmă, a fost respinsă cu o diferenţă de 17 voturi faţă de minimul de 236 necesare, Nicolăescu a răspuns: "Dacă precedenta moţiune a fost strict politică, aceasta are în vedere viitorul României. Cred că niciun parlamentar cu bună credinţă, cu conştiinţă, care se gândeşte la viitorul copiilor lui, nu va rămâne indiferent la această moţiune şi ar trebui să o voteze. Considerăm că unii parlamentari ai puterii se vor desprinde de comanda politică, în primul rând vor vota, nu cum au procedat la precedenta moţiune, şi în al doilea rând vor vota pentru respingerea acestei propuneri".
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt necesare 236 de voturi, număr mai mare decât cel al parlamentarilor din formaţiunile de opoziţie.
De altfel, miercuri, moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", a întrunit doar 219 voturi "pentru", faţă de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.