Philippe Autie:Felicit România și Bulgaria pentru eforturi,dar e nevoie de mai mult pentru încredere

Ambasadorul Franței la Sofia, Philippe Autie, a felicitat, marţi, România și Bulgaria pentru eforturile deosebite depuse, însă a precizat că este nevoie de mai mult pentru a obține încrederea statelor membre.

Urmărește
5 afișări

Ambasadorul Philippe Autie a vorbit, marți, la Sofia, despre perspectivele aderării României și Bulgariei la Schengen, precum și despre funcționarea spațiului de liberă circulație.

El a amintit că Bulgaria nu are niciun interes să adere la Schengen dacă nu este pe deplin pregătită să facă față provocărilor.

Ambasadorul a precizat că Franța a susținut întotdeauna aderarea celor două țări la Schengen, însă cu respectarea criteriilor de aderare. Potrivit demnitarului, trebuie să se țină cont și de conjunctura generală privind migrația, care a devenit una cu totul instabilă.

"Frontiera cu Turcia este granița cea mai sensibilă - cea dintre Turcia și Grecia este supusă presiunii migratorii celei mai puternice, cea dintre Turcia și Bulgaria va fi și ea supusă unei presiuni mai mari după aderare", a declarat Philippe Autie, care a precizat că după aderări, practic, se vor conecta geografic Europa și Orientul Mijlociu.

"Știm sigur că transformările din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu vor adânci vulnerabilitatea de care vorbim, mai ales că nu s-a reînnoit acordul de readmisie cu statele de acolo. Bulgaria nu are niciun interes să adere la Schengen dacă nu este pe deplin pregătită să facă față acestor provocări", a mai spus ambasadorul francez.

Diplomatul a adăugat că guvernul francez felicită România și Bulgaria pentru eforturile deosebite, dar că, totuși, mai este nevoie de "o anumită înaintare" pentru a obține încrederea statelor membre, iar autoritățile trebuie să dovedească realizări concrete în combaterea corupției, a crimei organizate și în reforma justiției.

Astfel, Franța și alte state membre au propus ca România și Bulgaria să adere la Schengen în etape, urmând ca raportul pe MCV din iulie să determine unele direcții de acțiune. Ulterior, cele două țări ar putea adera cu frontierele aeriene, iar după aceea cu cele terestre, deschiderea granițelor fiind însoțită de sprijin din partea ofițerilor de legătură. Trecerea de la o etapă la alta ar depinde doar de progresul constatat în ceea ce privește securizarea frontierelor.

Ambasadorul a amintit însă că Spațiul Schengen nu trebuie confundat cu principiul liberei circulații, de care România și Bulgaria oricum se bucură în calitate de state membre UE. Acesta a mai spus că aderarea celor două țări la Schengen nu va duce la modificări profunde pentru cetățeni, viața lor zilnică rămânând neschimbată.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Sofia, Ioana Burtea)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici