Piaţa unică europeană nu este accesibilă oricui. De ce românii primesc medicamente noi la doi ani distanţă de germani

Piaţa unică se află în centrul ideii de formare a Uniunii Europene. Dar când vine vorba de produse farmaceutice, menite să salveaze vieţi, fiecare stat membru este pentru sine.

Urmărește
1082 afișări
Imaginea articolului Piaţa unică europeană nu este accesibilă oricui. De ce românii primesc medicamente noi la doi ani distanţă de germani

Sursa foto: Hepta

Pacienţii din întregul bloc comunitar nu beneficiază de aceleaşi medicamente atunci când se luptă cu boala. Un medic din România aşteaptă în medie doi ani pentru a prescrie acelaşi medicament nou faţă de omologul său din Germania. Dacă cineva suferă de o boală care pune viaţa în pericol, cum ar fi cancerul, aceasta este diferenţa dintre viaţă şi moarte.

„Pacienţii din statele membre occidentale au acces la 90% din medicamentele nou aprobate. În statele membre estice, acest număr este de până la 10%. Această situaţie este inacceptabilă”, a declarat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides. 

De ce există discrepanţe la nivel comunitar?

Primul motiv este simplu: unele medicamente sunt cu adevărat scumpe. Şi există diferenţe economice mari în cele 27 de ţări ale UE. Acest lucru înseamnă că unele ţări pot cheltui mai mult pe medicamente decât altele.

„O mare parte a pacienţilor europeni care suferă de cancer, în special în Europa de Est, nu pot avea acces la medicamente eficiente şi potenţial rentabile din motive legate de accesibilitate”, potrivit Politico.

Când lansează un nou medicament, companiile farmaceutice merg mai întâi în ţările în care pot obţine cel mai bun preţ. Rezultatul este că negocierile se desfăşoară în timp iar ţările cu pieţele cele mai puţin atractive rămân codaşe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici