Proiect: Reglementări pentru cascadori. Despăgubiri şi indemnizaţie de voluntariat

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a depus la Senat un proiect care reglementează activitatea de cascador profesionist, astfel încât onorariul unui cascador nu poate fi mai puţin de un salariu minim pe economie pe zi de filmare. Cascadorii primesc şi indemnizaţie pentru activitatea de voluntariat.

Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului Proiect: Reglementări pentru cascadori. Despăgubiri şi indemnizaţie de voluntariat

Proiect: Reglementări pentru cascadori. Despăgubiri şi indemnizaţie de voluntariat

Iniţiatorul propune reglementarea Activităţii Artiştilor Interpreţi Cascadori şi Liber-Profesionişti din România.

„În sensul prezentei legi, prin denumirea «Cascadori Profesionişti» se înţelege referirea privitor la cascadori care au deja experienţă în acest domeniu de activitate şi sunt recunoscuţi de o asociaţie profesională sau cascadori care sunt sau vor fi atestaţi în acest sens, şi care desfăşoară activităţi în colaborare cu instituţii publice de stat sau particulare pe profil artistic din România sau în alte state ale UE. În categoria Cascadorilor Profesionişti se încadrează a. Cascadori artişti interpreţi executanţi; b. Cascadori coordonatori (consilier lupte sau mişcare scenică); c. Cascadori asistenţi coordonatori; d. Cascadori stagiari; e. Corp tehnic (pot face parte: coordonatori instructori, specialist tehnici, cascadori, cascadori stagiari); f. Corp ansamblu (interpreţi artişti colaboratori – figuraţie specială, actori, sportivi colaboratori – care au legătură individuală sau colectivă în interpretarea unor scene de acţiuni speciale care pot fi/deveni periculoase, şi care vor fi asistaţi şi antrenaţi de către coordonatori şi instructori cascadori)”, potrivit proiectului de lege.

Totodată, toate persoanele fizice şi juridice care folosesc forţa de muncă în domeniul cascadoriei în România au obligaţia de a se supune legislaţiei în vigoare cu referire la respectarea drepturilor de autor conform normelor C.R.E.D.I.D.A.M. (colectarea drepturilor de autor), precum şi de respectare a drepturilor Asociaţiei Cascadorilor Profesionişti din România T.S., deţinute şi înregistrate prin înregistrarea mărcii la OSIM sub nr. 96044 în temeiul Legii 84/1998, pentru clasele de produce artistice 35, 37, 41, 45, arată proiectul de lege.

Pentru condiţiile de muncă şi protecţie socială, protecţia muncii şi P.S.I., terţele persoane fizice sau juridice aflate în contract cu interpretul cascador profesionist are următoarele obligaţii privind condiţiile necesare realizării rolului artistic interpretativ:

„-transportul interpretului la şi de la locaţia filmării în condiţii decente de siguranţă.

-cazarea interpretului în condiţii decente în funcţie de locaţia şi necesitatea desfăşurării filmării (hotel, rulotă/garderobă, etc.)

-asigurarea unei alimentaţii zilnice conform programului de lucru, bogat în calorii de cel puţin 5.000 cl/zi.

-diurna pentru deplasarea interpretului conform legislaţiei în vigoare.

- asigurarea cadrului privind locaţia şi materialele necesare desfăşurării actului artistic (echipament tehnic de lucru, recuzita, obiecte, utilaje, machia, etc.).

-asigurarea costumelor necesare pentru interpretarea rolului, precum şi unele echipamente individuale ce nu fac parte din dotarea interpretului cascador.

- interpretul cascador nu poate depăşi programul de muncă cu mai mult de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână, conform legii. Orele lucrare suplimentar se plătesc cu un procent de 100%.

- perioada filmărilor (zile lucrate, zile repetiţii), precum şi onorariul acestora se stabilesc prin contract, dar nu mai puţin de un salariu minim pe economie pe zi de filmare (similar ţărilor din UE)”, conform iniţiativei deputatului PNL.

De asemenea, cascadorul interpret sau familia – este despăgubită pentru deces, accident sau prejudiciu moral, în raport cu gravitatea prejudiciului adus. Totodată, angajatorul are obligaţia de a încheia poliţa de asigurare pentru prestaţia artistică a cascadorului.

Cascadorii interpreţi activi vor primi o indemnizaţie egală cu venitul minim pe economie, pe toată perioada activităţii profesionale, „dacă aceştia se află în contracte de voluntariat cu entităţile statului sau entităţi juridice, având ca obiect, activităţi speciale de salvare, recuperare umană şi de animale, prevenţie, pregătire şi informare publică privind riscurile, accidentele de mucnă şi de protecţia muncii. Indemnizaţia pentru activitatea de voluntar încetează odată cu ieşirea la pensie a interpretului cascador”, potrivit proiectului de lege.

Conform sursei citate, sunt cascadori interpreţi – executanţi, persoanele care întrunesc următoarele condiţii: posesor a cel puţin două atestate de specialitate şi care au o activitate de cel puţin 20 de filme de acţiune şi cel puţin 5 ani de vechime artistică în domeniu. Sunt cascadori coordonatori, respectiv consilieri mişcare scenică, persoanele care întrunesc următoarele condiţii: posedor a cel puţin trei atestate de specialitate cu calitate de instructor şi vorbitor de cel puţin o limbă străină de circulaţie internaţională şi cu o activitate de cel puţin 20 de filme de acţiune şi cel puţin 5 ani vechime artistică în domeniu.

Nu pot profesa sau executa exerciţii de măiestrie în domeniul cascadoriei următoarele persoane fizice şi juridice:

„-persoanele fizice neavizate;

-persoanele fizice care nu sunt apte fizic şi psihic conform avizelor medicale de specialitate;

-persoane juridice neavizate în desfăşurarea obiectului de activitate conform legislaţiei în vigoare în domeniul muncii (avizarea persoanelor juridice se face conform legislaţiei în vigoare);

-persoane juridice sau fizice care folosesc echipamente tehnice şi de protecţie improvizate sau neavizate;

-persoanele fizice şi juridice din spaţiul internaţional care nu întrunesc condiţiile legale privind dreptul muncii şi concurenţei neloiale, sau cărora le-a fost suspendată activitatea profesională sau după caz avizare”, arată sursa menţionată.

Liberalul susţine că lipsa unei legislaţii în domeniu împinge sigur profesia cascadorilor din România într-o extremă şi derizorie latură socială.

„Deşi pragul de pensie ar trebui (conform normelor europene) să îi încadreze la maximum 50 de ani, cascadorii nu pot beneficia de acest drept din cauza unei lipse de legislaţie. Situaţia socială precară şi lipsa unui act normativ în vigoare, i-au împovărat cu multiple sechele şi boli, aruncându-i într-o sărăcie lucie, dar şi în neputinţa supravieţuirii acestora. Fără sprijin şi şansă la viaţă, cascadorii români trec etapele vieţii doar din superficialul venit al dreptului de autor (Legea 109/1997, care nu are valoare mai mare de 250 de lei)”, susţine Daniel Gheorghe, în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Taguri:
proiect,
cascadori,
pnl

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici