- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PSD acuză PDL că îşi subordonează CNA
PSD acuză PDL că îşi subordonează CNA, în acest moment această instituţie, cu rol extrem de important în campania electorală, fiind controlată de actuala putere.
PSD acuză PDL că îşi subordonează CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Partidul Social Democrat atrage atenţia că, prin încălcarea brutală a practicilor parlamentare, PDL a pus mâna pe o instituţie publică cu rol extrem de important în campania electorală. În acest moment, Consiliul Naţional al Audiovizualului este controlat de actuala putere, ceea ce oferă certitudinea unor abuzuri la adresa opoziţiei şi a televiziunilor care nu servesc interesele lui Traian Băsescu şi ale PDL", susţine PSD într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
PSD mai susţine că, deşi îşi manifestă public disponibilitatea de dialog cu opoziţia şi cu societatea civilă, în realitate, coaliţia majoritară a instituit "o adevărată tiranie a majorităţii".
"Dialogul clamat este doar o minciună. În spatele acestui discurs se ascund demersuri concrete şi explicite menite să conducă la o permanentizare şi consolidare a puterii", consideră PSD.
PSD menţionează că, în virtutea algoritmului politic, l-a propus pe Grigore Zanc pentru un nou mandat în CNA.
"Acesta a fost încă din 2004 membru al Consiliului şi, la expirarea mandatului, în octombrie 2010, PSD s-a pronunţat pentru continuitate, susţinându-l în continuare pe domnul Zanc pentru postul de la CNA. Acest algoritm vizează menţinerea unui echilibru între putere şi opoziţie, fiind legitimat de votul popular. Dar, dacă în cazul UDMR regula a fost respectată, în ceea ce priveşte opoziţia, candidatul susţinut de PSD a fost respins, în locul său fiind numit candidatul PDL", se arată în comunicat.
PSD mai precizează că, din octombrie 2010 şi până acum, în pragul campaniei electorale pentru alegerile locale, actuala putere nu a fost interesată de numirea unor noi membri în CNA.
"Este clar că PDL se pregăteşte să folosească toate instituţiile statului în campania electorală, anulând astfel competiţia liberă şi votul democratic. PSD trage din nou un semnal de alarmă în privinţa abuzurilor actualei puteri şi face apel la CNA să îşi menţină echidistanţa, să nu se implice în competiţia politică şi să servească interesul public", se mai arată în comunicat.
Senatul şi Camera Deputaţilor au validat, marţi, în şedinţă comună, numirea lui Lorand Turos şi a lui Valentin Alexandru Jucan în calitate de membri titulari ai CNA şi a lui Mihail Marius Badea în calitate de membru supleant al CNA.
Membrul CNA Lorand Turos, propus de grupurile parlamentare ale UDMR, a fost numit până la data de 19 decembrie 2012 (pentru restul de mandat rămas după ce Attila Szasz a părăsit CNA), iar membrul titular Valentin Alexandru Jucan şi membrul supleant Mihail Marius Badea, propuşi de grupurile parlamentare ale PDL, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, conform Legii audiovizualului. Votul a fost secret, cu buletine de vot.
Attila Szasz, membru al CNA din mai 2008, a declarat pe 9 februarie, pentru MEDIAFAX, că a decis să renunţe la mandatul său în cadrul CNA, pentru că a hotărât să lucreze în presa în limba maghiară. Mandatul lui Attila Szasz ar fi expirat în decembrie 2012.
În anul 2006, Attila Szasz a fost desemnat membru supleant în CNA de Parlamentul României, la propunerea Senatului, pentru perioada 2006 - 2012. Atunci, Attila Szasz a fost desemnat membru supleant al lui Attila Gasparik, care a fost desemnat membru titular al CNA de Parlament, la propunerea Senatului. În martie 2008, Attila Gasparik a decis să renunţe la mandatul său de membru în CNA, locul său fiind luat automat de membrul supleant Attila Szasz.
Un alt membru al CNA propus de Senat şi susţinut de PSD, Grigore Zanc - al cărui mandat început în 2004 s-a încheiat în octombrie 2010 -, a fost propus de PSD pentru un nou mandat în Consiliu, însă Parlamentul nu l-a numit. În iunie 2011, surse din Parlament au declarat pentru MEDIAFAX că PDL ar fi dorit să-l propună pe Valentin Alexandru Jucan ca membru în CNA (pe locul rămas vacant după încheierea mandatului lui Zanc), însă PSD nu a dorit să cedeze postul democrat-liberalilor.
Pe de altă parte, la sfârşitul anului 2012 vor expira mandatele a cinci dintre actualii membri ai CNA - Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Dan Grigore şi Constantin Duţu.
În schimb, membrii CNA Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Mihai Mălaimare îşi vor desfăşura activitatea în Consiliu şi după decembrie 2012. Ei au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor.
Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, Consiliul este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, la propunerea: Senatului - 3 membri; Camerei Deputaţilor - 3 membri; Preşedintelui României - 2 membri; Guvernului - 3 membri. Propunerile nominalizează candidatul pentru postul de titular, precum şi candidatul pentru postul de supleant şi se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, în termen de 15 zile de la data declanşării procedurii de numire. Birourile permanente ale celor două Camere înaintează propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaţilor în şedinţă comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Candidaturile se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor două Camere.
Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.
Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO