- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (14.02.2014, 10:38)
- Adina Oşan , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tişe: PDL cere demisia lui Dragnea, a promovat un proiect ilegal al Legii descentralizării
Vicepreşedintele PDL Alin Tişe a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că democrat-liberalii cer demisia de urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea, care a promovat un proiect "ilegal" al Legii descentralizării.
Urmărește
270 afișări
Alin Tişe (Imagine: Raul Ştef / Medifax Foto)
Alin Tişe a afirmat că descentralizarea României gândită de vicepremierul Liviu Dragnea a devenit un proiect compromis, în care românii nu mai au încredere.
"PDL solicită demisia de urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, joi, motivarea deciziei prin care s-a declarat neconstituţional proiectul Legii descentralizării, elaborat şi asumat de vicepremier. Promovarea unui proiect ilegal de către Dragnea, demonstrează incompetenţa acestuia şi cred că o astfel de persoană incompetentă nu poate să se ocupe mai departe de un astfel de proiect extrem de important pentru ţară. Descentralizarea României gândită de Dragnea a devenit un proiect compromis, în care românii nu mai au încredere. Acesta trebuie să răspundă în faţa românilor, trebuie să plece şi să lase locul unei persoane care are cunoştinţele necesare realizării unui proiect decisiv pentru modernizarea ţării", a spus Tişe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit lui Alin Tişe, CCR a arătat în motivare că Legea descentralizării promovată de Dragnea este neconstituţională pentru că nu respectă "Legea - cadru nr. 195/2006, care prevede realizarea de măsuri pregătitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost şi sisteme de indicatori de monitorizare".
Curtea Constituţională a decis, în 10 ianuarie, că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie 2013, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.
"Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională", se arăta în decizia Curţii.
Pe de altă parte, judecătorii CC au respins o serie de critici formulate de parlamentarii PDL.
"Cu majoritate de voturi, respinge criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică", se mai preciza în minuta Curţii Constituţionale.
Judecătorii de la Curtea Constituţională arătau, joi, în motivarea deciziei de constatare a neconstituţionalităţii Legii descentralizării, că legiuitorul a lăsat la aprecierea destinatarului normei - autorităţile publice învestite cu executarea şi aplicarea legii - fixarea cadrului normativ existent în materia descentralizării.
"O asemenea dispoziţie legală reglementează, în mod implicit, posibilitatea eliminării selective din fondul activ al legislaţiei a unor prevederi legale în vigoare, ceea ce afectează unitatea şi scopul măsurilor de descentralizare promovate, conferindu-le un caracter aleatoriu. În aceste condiţii, destinatarul normei este pus în situaţia de a alege în mod discreţionar dispoziţiile legale incidente în acest domeniu, contrar regulilor de tehnică legislativă, care obligă legiuitorul la reglementarea relaţiilor sociale cu respectarea principiilor generale de legiferare proprii sistemului dreptului românesc. Aşadar, Curtea constată o evidentă încălcare a exigenţelor art.1 alin.(5) din Constituţie", arătau judecătorii de la Curtea Constituţională (CC), în motivarea hotărârii.
Judecătorii constituţionali mai precizează că, prin modificările aduse articolului 171 din Legea nr. 95/2006, nu se prevede autoritatea competentă să îi numească pe "conducătorii" direcţiilor de sănătate publică. Astfel, textul prevede doar că aceştia sunt numiţi "în condiţiile legii".
În motivare se mai arată că, având în vedere că Legea descentralizării a fost constatată ca fiind neconstituţională în ansamblul său, procedura parlamentară cu privire la aceasta "a încetat în mod definitiv".
Decizia de declarare a neconstituţionalităţii Legii descentralizării a fost luată cu majoritate de voturi.
Opinie separată au avut judecătorii Augustin Zegrean, Mona Pivniceru şi Daniel Morar, care arată în motivare, printre altele, că legea criticată prevede o serie de măsuri a căror derulare este etapizată pe termene, astfel încât măsurile de aplicare, în sensul construirii cadrului legal necesar de către autorităţile implicate, vor fi ulterioare adoptării bugetului pe anul 2014, respectiv începerii noului exerciţiu bugetar la nivelul Uniunii Europene.
PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers, informa formaţiunea politică, în 29 noiembrie 2013.
Sesizarea a fost semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe