Un senator USR vrea să stopeze numirile provizorii în poziţii de conducere a funcţionarilor publici

Senatorul USR, Nicu Fălcoi, a iniţiat un proiect legislativ prin care vrea să limiteze perioada de numire provizorie a funcţionarilor publici în funcţii de conducere la un singur mandat, de maximum 6 luni.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului Un senator USR vrea să stopeze numirile provizorii în poziţii de conducere a funcţionarilor publici

Un senator USR vrea să stopeze numirile provizorii în poziţii de conducere a funcţionarilor publici

Potrivit expunerii de motive, „în condiţii speciale, un funcţionar public poate ocupa temporar o funcţie de conducere fără a fi promovat prin concurs, prin numire în funcţie de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, perioadă care poate fi prelungită în mod excepţional cu maximum 3 luni”.

Iniţiatorul mai spune că în multe cazuri, din motive subiective sau pur şi simplu din comoditate, autoritatea în cauză nu organizează concurs pentru ocuparea funcţiei vacante, funcţia de conducere fiind ocupată în mandate succesive prin numire.

De asemenea, Fălcoi precizează că stoparea tendinţelor de numiri provizorii în poziţii de conducere este o prioritate a României stabilită prin „Strategia privind dezvoltarea funcţiei publice 2016-2020”.

„Aceasta menţine aceeaşi linie argumentativă inssistând asupra faptului că utilizarea excesivă a numirilor temporare are un efect negativ asupra independenţei şi transparenţei funcţiilor publice”, adaugă senatorul USR.

Un studiu inclus în Strategia 2016-2020 precizează că doar pentru anul 2015 au fost acordate 2.179 de avize pentru funcţiile de conducere cu caracter temporar dintr-un total de 3.050 de posturi pentru înalţi funcţionari publici, menţionează iniţiatorul în expunerea de motive.

Fălcoi opinează că se impune limitarea perioadei exercitării provizorii a funcţiei de conducere şi interzicerea prelungirii mandatului provizoriu pe perioade succesive.

Potrivit textului legislativ, dacă funcţia publică este vacantă, se dispune promovarea temporară a unui funcţionar public de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, pe o perioadă de maximum 6 luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Totodată, după expirarea perioadei de 6 luni, „funcţia vacantă nu mai poate fi ocupată prin numire cu caracter temporar”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici a fost înregistrată la Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici