- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE Malmstrom:România are dreptul la perspectivă clară de aderare la Schengen, înţeleg frustrarea
(adaugă declaraţii ale comisarului european, în paragrafele 8-10)
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat joi, că a transmis felicitări autorităţilor de la Bucureşti pentru eforturile în privinţa aderării la Schengen şi a adăugat că înţelege frustrarea României, care are dreptul de a avea o perspectivă clară în privinţa aderării.
"Am avut ocazia să transmit felicitările mele pentru eforturile pe care le-a făcut România în reformele în lupta împotriva corupţiei, în implementarea criteriilor pentru aderarea la Schengen", a spus ea.
Malmstrom a salutat "reuşitele tehnice" ale autorităţilor române în privinţa dotării la standarde Schengen, adăugând, în acest context, că înţelege frustrarea generată la Bucureşti de faptul că există ţări care se opun integrării.
"Reuşitele tehnice există, după cum bine ştiţi. S-a muncit mult şi bine şi trebuie cu toţii să recunoaştem aceste eforturi care au fost făcute de România. Aţi investit mult în administraţie, echipament, dar situaţia este aceea că unele state au ezitări în a aproba aderarea foarte curând, aşa că situaţia este mai complicată. Pot să înţeleg frustrarea în România şi urgenţa în a găsi o soluţie. Aveţi dreptul la o perspectivă clară în ceea ce priveşte aderarea", a spus oficialul european.
Cecilia Malmstrom a reamintit că găsirea unei soluţii depinde de Consiliu.
"Eu am încurajat statele membre să specifice în mod concret aşteptările pe care încă le mai au de la România. Pentru că Schengen are legătură cu pregătirea tehnică – iar dumenavoastră aveţi echipament foarte bun – dar este şi o chestiune de încredere. Iar dacă încrederea nu este suficientă pentru a genera un răspuns pozitiv, trebuie să găsim totuşi o cale de a avansa. Ştiu că statele membre lucrează la acest subiect şi sper să găsească o cale de ieşire", a spus ea.
Malmstrom a mai spus că "o soluţie trebuie agreată de statele membre". "Este prematur să vorbim despre o dată, dar cred că lucrurile ar trebui să se întâmple cât mai curând. Am discutat şi MCV . Tehnic şi legal nu există legătură între MCV şi accesul la Spaţiul Schengen, dar politic există o conexiune, pentru că se referă la lupta împotriva corupţiei", a mai spus Malmstrom.
"Acele state care sunt sceptice trebuie să-şi exprime concret îngrijorările şi să aibă un dialog cu România şi cu Bulgaria dar şi cu preşedinţia ungară a UE. Şi să fie foarte clare în exprimarea îngrijorărilor, aceasta este singura metodă de a face progrese", a spus Malmstrom.
Ea a adăugat că problema nu este dacă România va adera sau nu la Schengen, ci când va fi momentul integrării. "Referitor la ceea ce au spus Franţa, Olanda şi alte state, respectiv că pentru moment nu sunt pregătite să spună «Da» aderării României....ei bine, toată lumea a spus că este în favoarea aderării României. Problema este când şi în ce condiţii", a explicat ea.
Pe de altă parte, comisarul s-a exprimat în favoarea desecretizării documentelor referitoare la Schengen, decizie adoptată, miercuri, la Bruxelles. "Pentru ca România să adere la Schengen, trebuie o decizie unanimă a statelor membre. Însă statele membre trebuie mai întâi să asculte părerea Parlamentului. Dar este foarte dificil pentru Parlament să aibă o opinie dacă nu vede documentele. Eu sunt în favoarea transparenţei în această problemă (desecretizarea dosarelor legate de aderarea la Schengen, n.red.). Şi, oricum, jumătate din conţinut a fost deja scurs", a spus Malmstrom.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Musk și Trump au făcut Revelionul împreună. Imagini virale cu cei doi executând „Dansul Victoriei” care l-a consacrat pe Trump
-
Câte eoliene şi solare s-ar putea pune în funcţiune anul acesta? Datele arată că ar putea fi cel mai bun an pentru regenerabile
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO