Vânătoare lupilor ar putea fi permisă. UE a înaintat o propunere de eliminare a statului de "strict protejat" pentru acestă specie. Ursula von der Leyen, al cărei ponei, a fost mâncat de un lup a susţinut iniţiativa
- Ursula von der Leyen a susţinut o propunere de reintroducere a vânătorii de lupi prin retrogradarea statutului de protecţie al acestora
- Ecologiştii spun că nu există dovezi pentru această mişcare.
- Italia are cea mai mare populaţie de lupi din UE, urmată de România şi Bulgaria şi Spania.
- Animalul a devenit un simbol în dezbaterile privind urmărirea obiectivelor de mediu de către factorii de decizie politică care locuiesc la oraş în detrimentul intereselor rurale
Vânătoare lupilor ar putea fi permisă. UE a înaintat o propunere de eliminare a statului de "strict protejat" pentru acestă specie. Ursula von der Leyen, a cărui ponei a fost mâncat de un lup, a susţinut iniţiativa
Soarta lupilor din Europa a devenit o unealtă în cadrul unui efort mai larg al dreptei conservatoare, din care face parte von der Leyen, de a recâştiga sprijinul fermierilor care s-au orientat către mişcări mai radicale în recentele alegeri din UE.
"Concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real, în special pentru animale", a declarat von der Leyen. "Sunt profund convinsă că putem şi vom găsi soluţii specifice pentru a proteja atât biodiversitatea, cât şi mijloacele noastre de trai din mediul rural."
Von der Leyen, care este aşteptată să îşi anunţe intenţia de a candida din nou la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene după alegerile europene din iunie, se află sub presiunea Partidului Popular European pentru a arăta o faţă mai prietenoasă faţă de fermierii care susţin că sunt penalizaţi de legislaţia de mediu de la Bruxelles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
-
Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
De asemenea, ea a fost afectată personal de această specie: poneiul ei a fost ucis anul trecut de un lup german cunoscut de autorităţile din Saxonia Inferioară sub numele de GW950m.
Lupii sunt consideraţi o specie "strict protejată" în cadrul Convenţiei de la Berna, semnată de 50 de ţări, încă din 1979. La vremea respectivă, populaţiile lor au fost considerate în declin, dar în ultimii ani au existat presiuni tot mai mari din partea lobby-ului agricol pentru a permite vânarea lor.
Propunerea de miercuri a Bruxelles-ului, dacă va fi aprobată de două treimi din semnatarii Convenţiei de la Berna, ar însemna că statutul de conservare al lupului ar fi retrogradat de la "strict protejat" la "protejat" şi ar permite vânarea speciei.
Dar ecologiştii au spus că nu există dovezi pentru această mişcare.
"Acesta este un anunţ scandalos, care nu are nicio justificare ştiinţifică, ci este motivat pur şi simplu de raţiuni personale şi care subminează nu doar statutul de protecţie al lupului, ci odată cu el toate eforturile de conservare a naturii în UE", a declarat Sabien Leemans, ofiţer principal de politici privind biodiversitatea la WWF Europa.
Potrivit unei evaluări a Comisiei, lupii ucid anual peste 65 500 de animale de fermă în UE, în special oi şi capre.
Italia are cea mai amre populaţie de lupi din UE, urmată de România şi Bulgaria şi Spania.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO