- Home
- Politic
- (13.10.2020, 23:57)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Washingtonul susţine că UE nu are dreptul de a impune tarife în litigiul arbitrat de OMC
- Statele Unite susţin că UE nu are dreptul de a impune tarife punitive în virtutea unei decizii a OMC
- Reprezentantul SUA pentru Afaceri Comerciale argumentează că încălcarea reclamată în litigiu a fost remediată
- OMC a acordat Uniunii Europene dreptul de a impune tarife de 3,4 mld euro produselor din SUA, în litigiul Boeing/Airbus
Urmărește
514 afișări
Sursa foto: profimedia
Administraţia Donald Trump susţine că Uniunea Europeană nu are dreptul de a impune tarife punitive Statelor Unite în virtutea unei decizii a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), argumentând că Washingtonul a anulat deja subvenţiile reclamate în litigiu.
Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru Afaceri Comerciale, a declarat că orice decizie a Uniunii Europene de a impune tarife în valoare de patru miliarde de dolari (3,4 miliarde euro) avioanelor Boeing sau altor produse americane ar fi "contrară principiilor Organizaiei Mondiale a Comerţului şi ar atrage reacţia SUA".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Robert Lighthizer a precizat, potrivit agenţiei Reuters, că Washingtonul va intensifica negocierile cu Bruxellesul pentru soluţionarea litigiilor şi pentru a asigura un mediu concurenţial corect.
Oficialul american susţine că decizia OMC nu permite Uniunii Europene să riposteze la subvenţiile pentru cercetare şi dezvoltare furnizate companiei Boeing, ci se concentrează doar pe încălcările fiscale depistate în statul Washington. Dar "statul Washington a abrogat mai devreme, în acest an, legea fiscală problematică, astfel că UE nu are nicio bază legală de a riposta asupra produselor americane", susţine Robert Lighthizer. Oficialul american argumentează că reglementările OMC permit măsuri de retorsiune doar până la eliminarea măsurii care a generat litigiul, iar acest lucru s-a întâmplat deja în SUA.
Uniunea Europeană a primit dreptul de a impune tarife punitive în valoare de aproape patru miliarde de dolari produselor din SUA ca reacţie la subvenţii acordate ilegal companiei Boeing, dar Bruxellesul cere o soluţie negociată la litigiul de 16 ani, potrivit cotidianului Financial Times. Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a anunţat marţi decizia în acest caz. Uniunea Europeană poate decide acum când va introduce tarifele punitive.
Drepturile de sancţionare primite de UE, în cuantum de 3,99 de miliarde de dolari (3,4 miliarde euro), sunt mai reduse decât suma de 7,5 miliarde de dolari (6,38 miliarde euro) primită de Statele Unite anul trecut într-un caz separat, intentat împotriva subvenţiilor Airbus, şi mai puţin decât solicitase Bruxellesul, 8,58 miliarde de dolari (7,31 miliarde euro). Uniunea Europeană a identificat deja o serie de produse americane care ar putea fi taxate, inclusiv avioane, aparate de fitness şi fructe.
Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru Comerţ, a declarat că decizia mult-aşteptată ar trebui să fie semnalul pentru ajungerea la un acord cu SUA în privinţa reglementărilor referitoare la subvenţiile destinate industriei producerii de avioane. "Preferinţa noastră puternică este pentru o soluţie negociată. Altfel, vom fi nevoiţi să ne apărăm interesele şi să răspundem în mod proporţionat", a declarat oficialul UE.
Disputa transatlantică pe tema subvenţiilor din domeniul aerian este unul dintre cele mai lungi litigii din istoria Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi reflectă importanţa economică şi presiunile concurenţiale resimţite de producătorii de pe ambele maluri ale Atlanticului. Litigiul SUA-UE a izbucnit în 2004, la un an după ce compania Airbus a depăşit pentru prima dată concurentul american în materie de vânzări.
După negocierea unui acord cu UE privind subvenţiile în anul 1992, Statele Unite au lansat o acţiune judiciară împotriva subvenţiilor primite de grupul aerospaţial european începând din anii 1970, acuzând iniţial că Airbus a primit finanţări ilegale de 22 de miliarde de dolari. După câteva luni, UE a ripostat prin propriul proces, acuzând că Boeing a primit ilegal subvenţii de 23 de miliarde de dolari.
Bruxellesul cere de câteva luni găsirea unei soluţii negociate la litigiile arbitrate de Organizaţia Mondială a Comerţului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe