Zoe Petre: Declaraţiile lui Traian Băsescu privind trecerea Prutului, absolut iresponsanile

Istoricul Zoe Petre consideră că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la trecerea Prutului sunt "absolut iresponsabile" şi au dus la reacţia foarte puţin diplomatică a MAE rus, ea arătând că, din nefericire, nu este prima dată când şeful statului pune ţara în situaţii delicate.

Urmărește
333 afișări
Imaginea articolului Zoe Petre: Declaraţiile lui Traian Băsescu privind trecerea Prutului, absolut iresponsanile

Zoe Petre: Declaraţiile lui Traian Băsescu privind trecerea Prutului, absolut iresponsanile (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Din nefericire, preşedintele Traian Băsescu nu doar că a afirmat în urmă cu o săptămână, şi-a menţinut asemenea afirmaţii, ceea ce a declanşat reacţia foarte puţin diplomatică a MAE rus. Din nefericire, nu este pentru prima dată când lipsa totală de cenzură a domnului Băsescu ne-a pus în situaţii delicate cu diferite cancelarii, şi de la Est, şi de la Vest", a precizat pentru MEDIAFAX, istoricul Zoe Petre, fost consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu.

Zoe Petre a mai spus că Traian Băsescu a avut legături "în contencios" cu Federaţia Rusă, cu Ucraina, dar şi cu Franţa.

"Acest lucru ne-a făcut să fim primiţi ca o ciudăţenie în contextul internaţional. Asta este situaţia, nu avem altă soluţie decât să spunem că sunt declaraţii absolut iresponsabile", a adăugat Zoe Petre.

MAE rus consideră, referitor la declaraţiile preşedintelui Băsescu privind trecerea Prutului, că "astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazimului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei".

"Este absolut evident că astfel de bravade neruşinate care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de jertfiţi ai nazimului este inadmisibilă şi merită o apreciere adecvată din partea Europei", consideră MAE rus, într-un comunicat referitor la declaraţiile şefului statului privind trecerea Prutului.

Ministerul de Externe rus consideră ca "nejustificabilă" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietică 27 de milioane de vieţi şi spune că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre trecerea Prutului nu se explică prin unele "dintre condiţiile politice actuale", potrivit Ria-Novosti.

Moscova şi-a exprimat indignarea faţă de declaraţiile şefului statului român, care, în opinia sa, a justificat atacul Germaniei naziste contra URSS, scrie agenţia în pagina electronică, citând un comunicat al purtătorului de cuvânt al MAE rus, Aleksandr Lukaşevici.

"Rusia se indignează de recentele afirmaţii ale liderului român care a declarat că, dacă ar fi fost în locul mareşalului Antonescu, ar fi trimis de asemenea soldaţii români să participe la ofensiva lansată de Germania nazistă împotriva Uniunii Sovietice", se arată în comunicat.

Lukaşevici a califgicat drept "nejustificabilă" validarea atacului care a costat Uniunea Sovietică peste 27 de milioane de vieţi.

Aceasta nu se poate explica "prin anumite condiţii politice actuale", a spus diplomatul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 22 iunie, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

Pe de altă parte, preşedintele a reamintit, în contextul unei întrebări, că se împlinesc 70 de ani de la "hai să-i spunem celebra «Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul!»".

El a spus că dacă ar fi fost în acel moment istoric ar fi dat acelaşi ordin. "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci probabil că aş fi făcut-o", a spus el.

Şeful statului a numit act de trădare abdicarea Regelui Mihai.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu, n.red.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.

Întrebat dacă nu i s-a reproşat în întâlnirile cu Regele Mihai apropierea faţă de prinţul Paul, preşedintele a spus că relaţia cu acesta a fost pentru a proba faptul că nu are probleme în ceea ce priveşte Casa Regală. "Eu am făcut un gest să probez că nu am nimic cu Casa Regală, pentru că Paul e parte a Casei Regale", a spus preşedintele.

Opiniile sale au stârnit critici din partea mai multor reprezentanţi ai clasei politice şi a mediului academic.

Invitat la o emisiune la 10 TV, miercuri, preşedintele a spus că nu retractează ceea ce a afirmat despre Regele Mihai. El a spus că nu retractează ce a spus legat de Regele Mihai, explicându-şi poziţia printr-o paralelă între un şef de stat şi un comandant de navă şi menţionând că acestea sunt "meserii" în care nu se abandonează echipajul.

De asemenea, Băsescu s-a referit la mareşalul Ion Antonescu. Astfel, el a declarat că îl acuză fără menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adăugând totodată că, atunci când acesta a trecut Prutul , "dacă se oprea la Nistru era perfect".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici