(P) Ce facem după ce ne vaccinăm împotriva Covid?

Urmărește
24458 afișări
Imaginea articolului (P) Ce facem după ce ne vaccinăm împotriva Covid?

Medplaza Health aduce în premieră în România dispozitivul de testare rapidă a anticorpilor neutralizanţi împotriva noului coronavirus.

Preţul pentru acest test este de 39 ron şi poate fi precomandat deja de pe site-ul companiei, Medplaza.ro.

Ce sunt anticorpii neutralizanţi?

Virusul SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN care are în structura sa mai multe proteine, cu ajutorul cărora acesta reuşeşte să se ataşeze de celulele din organismul uman, să pătrundă în acestea şi să se replice, să se înmulţească. Proteinele care formează învelişul extern al noului coronavirus sunt proteina S (S vine de la Spike, aspectul caracteristic, cu “ţepi” al virusului), proteina M (proteina membranară), proteina E (Envelope) şi proteina N (proteina nucleocapsidei care înveleşte acidul nucleic viral).

Aceste proteine sunt porţiunile din structura virusului care sunt recunoscute de organismul uman drept “atacatori” determinând formarea de anticorpi specifici atacatorilor (precum o cheie potrivită unei încuietori). Aşadar, ca urmare a unei infecţii, organismul uman produce anticorpi specifici acestor proteine din componenţa virsului SARS-COV-2.

Anticorpii neutralizanţi sunt produşi de organism în mod specific pentru a se lega de doua zone ale proteinei S (proteină aflată la exteriorul virusului) care sunt responsabile de ataşarea de celulele umane (zona S1) şi de fuziunea virusului cu membrana celulară (zona S2). Acest lucru împiedică virusul să mai infecteze celula umană şi poartă denumirea de anticorpi neutralizanţi (blochează intrarea în celulele umane, neutralizând efectiv virusul).

Ce tip de anticorpi produce organismul uman în urma vaccinării?

Vaccinurile de tip ARNm, prin modul de acţiune, determină celulele persoanei vaccinate să producă exact acea proteină Spike, identică cu cea de pe suprafaţa virusului SARS-COV-2 şi în consecinţă organismul uman va produce anticorpi exact pentru această proteină. Atunci când organismul uman se va întâlni ulteriror cu virusul, anticorpii specifici se vor lega de proteina Spike a acestuia neutralizându-l. 

În cazul vaccinurillor clasice, se introduc în organismul persoanei vaccinate viruşi SARS-COV-2 inactivaţi (pentru a nu declanşa boala), aceştia vor determina organismul să producă anticorpi, de această dată toate tipurile de anticorpi, nu doar cei neutralizanţi.

În concluzie, vaccinurile de tip ARNm vor determina producţia acelor anticorpi care de fapt au principalul rol în lupta sistemului nostru imunitar cu virusul SARS-COV-2, şi anume anticorpii neutralizanţi, specifici proteinei Spike, cea cu care virusul se leagă şi astfel infectează celulule umane.

Aceasta precizie a modului de a acţiona duce la o eficienţă sporită a acestui tip de vaccinuri însă trebuie să ştim că în timp, orice tip de anticorpi, dispar gradual din organismul uman.

De aceea, din când în când, ar fi bine să putem măsura nivelul acestor anticorpi neutralizanţi, pentru a ştii dacă mai suntem sau nu protejati împotriva unei posibile infecţii cu virusul SARS-COV-2.

Test pentru anticorpi IgM/IgG neutralizanţi

Testul rapid introdus recent pe piaţă de Medplaza arată în aproximativ 10 minunte dacă, ulterior vaccinării, corpul a produs anticorpi specifici neutralizanţi.

Testul poate fi folosit în aceeaşi măsură şi de către persoanele care au trecut prin boală, nu doar de către cei care s-au vaccinat.

Este recomandat ca testarea să se facă periodic, pentru a valida existenţa anticorpilor în organism.

Caracteristicile testului sunt urmatoarele:

  • Sensibilitate relativă de 94,73%
  • Specificitate relativă de 99,9%. 

Acest nou dispozitiv este un test rapid de uz profesional şi trebuie realizat şi interpretat de către personal medical specializat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici