La cinci ani de la căderea Lehman Brothers, doar americanii şi-au revenit cu adevărat, în timp ce bursa românească bate pasul pe loc

Efectele falimentului Lehman Brothers din urmă cu cinci ani se simt şi azi pe pieţele financiare şi în economia globală. În timp ce bursele internaţionale, ţinute în perfuzii de băncile centrale, şi-au mai revenit, cele mai puternice economii ale lumii suferă în continuare, afişând creşteri nesemnificative sau chiar scăderi.

Urmărește
425 afișări
Imaginea articolului La cinci ani de la căderea Lehman Brothers, doar americanii şi-au revenit cu adevărat, în timp ce bursa românească bate pasul pe loc

La cinci ani de la căderea Lehman Brothers, doar americanii şi-au revenit cu adevărat, în timp ce bursa românească bate pasul pe loc (Imagine: Shutterstock)

Acum cinci ani de zile, pe 15 septembrie, nimeni nu-şi imagina că lumea va fi zguduită de cel mai răsunător faliment din istorie, cel al băncii americane Lehman Brothers, ale cărui efecte persistă până în ziua de astăzi.

România, care în 2008 avea o creştere economică „chinezească“, de 7-8%, şi era văzută de toţi analiştii ca având perspective puternice de creştere, a fost îngenunchiată în două luni de îngheţarea creditării ca efect al valului de criză din exterior şi al prăbuşirii bruşte a exporturilor.

Căderea băncii Lehman Brothers a fost momentul zero al crizei financiare, care s-a propagat cu rapiditate din SUA şi a lovit puternic toate statele, în special economiile mai puţin dezvoltate, dependente de fluxurile de investiţii străine şi de cererea externă, şi care a declanşat cea mai puternică recesiune de după al doilea război mondial.

Citeşte mai multe despre revenirea din criza economică pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici