După 30 de ani - În căutarea revoluţiei pierdute | Ultima întâlnire Ceauşescu-Gorbaciov. Hurezeanu: PCR a mai avut o şansă să îl îndepărteze pe Ceauşescu, în noiembrie 1989

La reuniunea organizaţiei Tratatului de la Varşovia, găzduită de Moscova la 4 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu nu părea îngrijorat de mişcările anticomuniste din Europa Centrală şi de Est. Proaspăt reales secretar general al PCR la Congresul al XIV-lea, Ceauşescu îşi făcuse planuri de viitor, dar proiectele sale l-au contrariat chiar şi pe fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

Urmărește
6075 afișări
Imaginea articolului După 30 de ani - În căutarea revoluţiei pierdute | Ultima întâlnire Ceauşescu-Gorbaciov. Hurezeanu: PCR a mai avut o şansă să îl îndepărteze pe Ceauşescu, în noiembrie 1989

După 30 de ani - În căutarea revoluţiei pierdute | Ultima întâlnire Ceauşescu-Gorbaciov. Hurezeanu: PCR a mai avut o şansă să îl îndepărteze pe Ceauşescu, în noiembrie 1989

Că Nicolae Ceauşescu nu a simţit vântul schimbării, iar la Congresul al XIV-lea al PCR din 22-24 noiembrie 1989 partidul a ratat şansa de-l îndepărta din funcţia de secretar general, o  spune şi Emil Hurezeanu, fost jurnalist la postul de radio Europa Liberă.

„După părerea mea, din păcate, a fost un partid inert, care a mai avut o şansă să îl îndepărteze pe Ceauşescu în noiembrie 1989 la Congresul al XIV-lea. Dacă Ceauşescu era dat jos atunci şi venea Ion Iliescu, un comunist cu semn schimbat, gorbaciovist, ales în funcţia de secretar general al partidului, nu am mai fi avut parte de o revoluţie sângeroasă în 1989. Nu ajungeam la acea polarizare şi apoi la baia de sânge, pentru că nimeni nu a cedat şi fronturile s-au întărit într-o neînţelegere profundă a nevoii de schimbare pe care au înţeles-o polonezii, care au făcut masa rotundă cu catolicii şi cu disidenţii şi cu comuniştii în vara lui ‘89, au înţeles-o ungurii, au înţeles-o cehoslovacii, au înţeles-o şi bulgarii. Numai la noi au murit peste 1000 de oameni. În RDG erau 500.000 de soldaţi sovietici înarmaţi până în dinţi cu rachete nucleare, un glonţ nu s-a tras, numai la noi s-a întâmplat asta”, a afirmat Emil Hurezeanu într-un interviu ce face parte dintr-un proiect mai amplu privind Revoluţia.

După întâlnirea de la Malta din 3 decembrie 1989,  George H.W.Bush a plecat la Bruxelles să întâlnească reprezentanţii ţările NATO, iar Gorbaciov i-a convocat pe 4 decembrie 1989, la Moscova, pe reprezentanţii Tratatului de la Varşovia.

Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici