A fost descoperită gena care te face să trăieşti mai mult. Se mai găseşte la muşte şi la viermi

Cercetările daneze au identificat proteina Oser1 ca fiind factorul-cheie al longevităţii şi sănătăţii.

Urmărește
2140 afișări
Imaginea articolului A fost descoperită gena care te face să trăieşti mai mult. Se mai găseşte la muşte şi la viermi

A fost descoperită gena care te face să trăieşti mai mult

Somn, exerciţii fizice, viaţă socială, o dietă bogată în fructe şi legume. Există multe sfaturi despre cum să încerci să ai o viaţă lungă.

Totuşi, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au adăugat un plus de cunoştinţe pe această temă, descoperind rolul unei proteine ​​cunoscute sub numele de Oser1, care pare să aibă o mare influenţă asupra longevităţii şi ar putea deschide calea pentru noi tratamente.

Nu este prima dată când se identifică o asociere între o proteină şi o predispoziţie mai bună de a trăi mai mult şi mai sănătos.

Un studiu anterior coordonat de Annibale Puca de la MultiMedica Group din Milano şi Paolo Madeddu de la Universitatea din Bristol a identificat rolul proteinei BPIFB4, în varianta sa Lav, la centenari.

10 gene au schimbat longevitatea

Acum, datorită unei lucrări ale cărei rezultate au fost publicate în revista Nature Communications, echipa daneză a identificat un nou factor pro-longevitate: „Este o proteină care există la diferite animale, precum muştele de fructe, viermii de mătase şi oamenii”, explică Lene Juel Rasmussen, autor al studiului.

Cercetătorii au descoperit Oser1 studiind un grup mai mare de proteine ​​reglementate de factorul de transcripţie principal Foxo, cunoscut sub numele de hub de reglementare a longevităţii.

„Am găsit 10 gene care, atunci când le-am manipulat expresia, au schimbat longevitatea. Am decis să ne concentrăm pe una care părea să aibă o influenţă mai mare, gena Oser1”, spune Zhiquan Li, primul autor al cercetării.

După ce au studiat-o pe modele animale, oamenii de ştiinţă se concentrează acum pe rolul genei la oameni, „dar până în prezent s-au publicat foarte puţine informaţii despre acest lucru”, subliniază specialiştii.

Scopul este ca identificarea să ofere noi ţinte de medicamente pentru bolile legate de vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare şi neurodegenerative.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici