- Home
- Sănătate
- (13.08.2023, 08:01)
- Daniel Contescu
Alimentele care împing creierul să mănânce în exces
Cum să putem sătura mintea şi corpul în timp ce ţinem dietă: saţietatea este „blocată” de alimentele bogate în zahăr şi grăsimi, spun specialiştii.
Urmărește
641 afișări
Mâncarea junk food nu aduce mari beneficii
O dietă prea bogată în grăsimi face să „sară” mecanismele prin care creierul reglează aportul de calorii. Un studiu recent pe animale, publicat în The Journal of Physiology, a constatat că astrocitele, celulele creierului care „suţin” neuronii, ar controla semnalele dintre creier şi intestine şi, prin urmare, ar fi responsabile pentru reglarea consumului de alimente.
Cercetările au arătat ce se întâmplă cu o dietă prea bogată în grăsimi, influenţând semnalele de la astrocitele care controlează aportul caloric pe termen scurt şi, prin urmare, ne determină să decidem meniul pentru următoarea masă.
Alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi, cum ar fi junk food, dacă sunt parte integrantă a dietei pentru o perioadă constantă de timp (de la 10 la 14 zile în experimentul pe şoareci), fac astrocitele „insensibile” la senzaţia de saţietate, iar reglarea apetitului este afectată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Prin urmare, de exemplu, atunci când trebuie să cumpăraţi alimente industriale sau preparate, este indicat să citiţi lista de ingrediente de pe etichetă şi, pe lângă evaluarea calităţii şi cantităţii acestora, să alegeţi produse cu cea mai scurtă listă: cu cât sunt mai multe ingrediente, cu atât este mai probabil să fie mai puţin sănătoşi şi devine dificil să fie controlat consumul.
Alimentele săţioase ţin foamea sub control mai mult timp şi reduc în mod natural porţiile şi aportul caloric.
Strategii pentru a păcăli creierul
Porţiile sunt şi ele fundamentale, pentru că, pe lângă calitatea şi frecvenţa cu care se consumă mâncarea, cantitatea contează mai presus de toate. „Saţietatea psihologică” ajută foarte mult la succesul dietei. Dacă credem că am mâncat puţin, pofta de mâncare se va întoarce mai devreme.
Pentru a reduce inteligent porţiile, de exemplu, poţi folosi vesela mai mică, pentru că a vedea o farfurie plină înşală creierul. De asemenea, nu mâncaţi niciodată ceva direct din ambalaj, ci serviţi întotdeauna o porţie într-o farfurie sau bol mic, pentru a putea controla mai bine cantităţile consumate.
La băuturi este şi mai necesar să se acorde atenţie semnelor de saţietate: sucurile de fructe, de exemplu, sunt o modalitate bună de a introduce micronutrienţi preţioşi, dar nu sunt foarte săţioase şi de aceea trebuie introduse cu criterii în regim de slăbire. Sucurile si băuturile carbogazoase zaharoase sunt de limitat, pentru că aduc multe calorii şi nu sunt „săţioase”.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru băuturile alcoolice, care conţin multe calorii, dar au proprietăţi nutriţionale reduse şi, prin urmare, nu sunt foarte potrivite pentru cei care doresc să slăbească, dar şi pentru băuturile „zero” cu îndulcitori artificiali care, deşi sunt zero calorii, nu aduc beneficiu pe termen lung asupra pierderii în greutate.
O bună aprovizionare cu lichide este esenţială pentru sănătate, dar, pentru a nu adăuga calorii inutile, este indicat să bei mai ales apă şi apoi cafea, ceai (atenţie la cantitate) şi ceaiuri din plante neîndulcite.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe