- Home
- Sănătate
- (13.08.2023, 08:01)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alimentele care împing creierul să mănânce în exces
Cum să putem sătura mintea şi corpul în timp ce ţinem dietă: saţietatea este „blocată” de alimentele bogate în zahăr şi grăsimi, spun specialiştii.
Urmărește
640 afișări
Mâncarea junk food nu aduce mari beneficii
O dietă prea bogată în grăsimi face să „sară” mecanismele prin care creierul reglează aportul de calorii. Un studiu recent pe animale, publicat în The Journal of Physiology, a constatat că astrocitele, celulele creierului care „suţin” neuronii, ar controla semnalele dintre creier şi intestine şi, prin urmare, ar fi responsabile pentru reglarea consumului de alimente.
Cercetările au arătat ce se întâmplă cu o dietă prea bogată în grăsimi, influenţând semnalele de la astrocitele care controlează aportul caloric pe termen scurt şi, prin urmare, ne determină să decidem meniul pentru următoarea masă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
Judecătorii din Franţa dau verdicte în procesul istoric de viol al lui Gisèle Pelicot
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
Alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi, cum ar fi junk food, dacă sunt parte integrantă a dietei pentru o perioadă constantă de timp (de la 10 la 14 zile în experimentul pe şoareci), fac astrocitele „insensibile” la senzaţia de saţietate, iar reglarea apetitului este afectată.
Prin urmare, de exemplu, atunci când trebuie să cumpăraţi alimente industriale sau preparate, este indicat să citiţi lista de ingrediente de pe etichetă şi, pe lângă evaluarea calităţii şi cantităţii acestora, să alegeţi produse cu cea mai scurtă listă: cu cât sunt mai multe ingrediente, cu atât este mai probabil să fie mai puţin sănătoşi şi devine dificil să fie controlat consumul.
Alimentele săţioase ţin foamea sub control mai mult timp şi reduc în mod natural porţiile şi aportul caloric.
Strategii pentru a păcăli creierul
Porţiile sunt şi ele fundamentale, pentru că, pe lângă calitatea şi frecvenţa cu care se consumă mâncarea, cantitatea contează mai presus de toate. „Saţietatea psihologică” ajută foarte mult la succesul dietei. Dacă credem că am mâncat puţin, pofta de mâncare se va întoarce mai devreme.
Pentru a reduce inteligent porţiile, de exemplu, poţi folosi vesela mai mică, pentru că a vedea o farfurie plină înşală creierul. De asemenea, nu mâncaţi niciodată ceva direct din ambalaj, ci serviţi întotdeauna o porţie într-o farfurie sau bol mic, pentru a putea controla mai bine cantităţile consumate.
La băuturi este şi mai necesar să se acorde atenţie semnelor de saţietate: sucurile de fructe, de exemplu, sunt o modalitate bună de a introduce micronutrienţi preţioşi, dar nu sunt foarte săţioase şi de aceea trebuie introduse cu criterii în regim de slăbire. Sucurile si băuturile carbogazoase zaharoase sunt de limitat, pentru că aduc multe calorii şi nu sunt „săţioase”.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru băuturile alcoolice, care conţin multe calorii, dar au proprietăţi nutriţionale reduse şi, prin urmare, nu sunt foarte potrivite pentru cei care doresc să slăbească, dar şi pentru băuturile „zero” cu îndulcitori artificiali care, deşi sunt zero calorii, nu aduc beneficiu pe termen lung asupra pierderii în greutate.
O bună aprovizionare cu lichide este esenţială pentru sănătate, dar, pentru a nu adăuga calorii inutile, este indicat să bei mai ales apă şi apoi cafea, ceai (atenţie la cantitate) şi ceaiuri din plante neîndulcite.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge aproape toată luna ianuarie, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:03
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
astăzi, 08:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Întâlnire Zelenski-Rutte la Bruxelles: agenda discuţiilor / Una dintre cele mai mari uzine chimice din Rusia ar fi fost atacată în regiunea Rostov