- Home
- Sănătate
- (14.03.2024, 10:27)
- Daniel Contescu
Alimentele ultraprocesate: specialiştii au găsit 32 de efecte negative asupra sănătăţii
Alarma ar trebui să se declanşeze în momentul când găsim mai mult de 5 ingrediente pe etichetele alimentelor.
Urmărește
1925 afișări
Alimentele ultraprocesate: specialiştii au găsit 32 de efecte negative asupra sănătăţii
Respectarea unei alimentaţii sănătoase şi efectuarea unei activităţi fizice regulate sunt două obiceiuri bune care ne permit să trăim mai bine şi mai mult timp, însă în ultimii ani conceptul de hrană sănătoasă s-a schimbat, iar alimentele ultraprocesate sunt din ce în ce mai excluse din diete şi din planurile de masă. Acum a sosit un nou studiu care susţine credinţa că alimentele ultraprocesate sunt dăunătoare pentru organism, care a identificat 32 de efecte nocive asupra sănătăţii.
Această categorie, bine definită de clasificările internaţional, include toate acele produse industriale care includ cel puţin 5 ingrediente, inclusiv aditivi care servesc la îmbunătăţirea sau acoperirea aromelor şi mirosurilor, modifică consistenţa finală a ingredientelor în sine şi măresc timpul de păstrare.
Coloranţii, aromele, potenţiatorii de aromă şi aromă, îndulcitorii, emulgatorii şi agenţii de îngroşare sunt doar câţiva dintre aditivii care ajung în alimentele pe care le avem prea des acasă, de la ciocolată la cereale pentru micul dejun, de la sosuri şi sosuri gata preparate la cârnaţi, până la băuturi spirtoase distilate şi preparate pentru deserturi şi prăjituri.
Un studiu publicat în British Medical Journal şi realizat de o serie de cercetători din diverse universităţi din întreaga lume, din Statele Unite, împreună cu Şcoala Johns Hopkins Bloomberg, avertizează despre pericolele ultraprocesatelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În general, cercetările au găsit mai multe asocieri directe între expunerea la alimente ultra-procesate şi o serie de parametri de sănătate, inclusiv mortalitatea, cancerul şi rezultatele sănătăţii mentale, respiratorii, cardiovasculare şi metabolice. Concluzia este pe cât de simplă, pe atât de alarmantă: o dietă bogată în alimente ultraprocesate este direct legată de 32 de efecte adverse asupra sănătăţii, unele mai grave decât altele.
Pornind de la 45 de analize agregate utilizate în 14 studii diferite şi publicate în ultimii 3 ani, cu date de la aproape 10 milioane de oameni, cercetătorii au stabilit o legătură între consumul de alimente ultraprocesate şi 50% risc crescut de a muri din cauza problemelor cardiovasculare, dar şi riscul crescut cu 48-53% de a dezvolta anxietate şi alte tulburări mintale, precum şi un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2.
Dacă nu au existat îndoieli cu privire la aceste legături, cercetarea a definit ca „foarte credibilă” asocierea dintre consumul acestei categorii de alimente şi creşterea cu 21% a riscului de deces din orice cauză, în timp ce riscul de deces din cauza inimii, boala poate creşte de la 40% la 66%. De asemenea, studiul a emis ipoteza posibilelor legături între o dietă de acest tip şi unele tipuri de cancer, dar şi probleme gastrointestinale şi astm.
Rezultatele acestui studiu sunt deosebit de importante în lumina datelor legate de consumul de alimente ultraprocesate în ţările cu venituri mari, unde în medie până la 58% din aportul caloric zilnic total provine tocmai din aceste alimente.
„Descoperirile evidenţiază necesitatea măsurilor de reducere a expunerii la aceste tipuri de alimente. În ţările cu venituri mari, ponderea energiei derivate din alimente ultraprocesate variază între 42% şi 58% în Australia şi, respectiv, Statele Unite ale Americii”, explica autorii studiului.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump