Asociaţia Producătorilor de Medicamente: În ultimii cinci ani au ieşit 3.000 de medicamente de pe piaţa din România

  • Aproximativ 3.000 de medicamente au ieşit de pe piaţa din România în ultimii cinci ani, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
  • În spatele deciziei de retragere de pe piaţă stau motive legate de nivelul de taxare, spun ei.
Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Producătorilor de Medicamente: În ultimii cinci ani au ieşit 3.000 de medicamente de pe piaţa din România

Asociaţia Producătorilor de Medicamente: În ultimii cinci ani au ieşit 3.000 de medicamente de pe piaţa din România. „Medicamentele sunt retrase în general din considerente economice, ele devin nesustenabile din cauza nivelului de taxare”

„Medicamentele sunt retrase în general din considerente economice sau din anumite limitări care sunt generate de restricţionarea capacităţilor de producţie, dar marea majoritate sunt din considerente economice. Ele devin nesustenabile din cauza nivelului foarte ridicat de taxare care este în România.  În România este preţ minim european, apoi -25%, adică taxa clawback, deci la un moment ajunge pentru unele medicamente în situaţia asta ele să fie vândute în pierdere pe piaţa românească. Fiecare agent economic nu este o societate de binefacere până la urmă, este un agent economic şi atunci el trebuie să se adapteze condiţiilor economice. Deci dacă România este o viaţă ostilă, este obligat să îşi reconsidere prezenţa pe această piaţă”, a spus Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM, în cadrul unui eveniment organizat la Sinaia.

Datele ARPIM arată că din cele aproximativ 3.000 de medicamente retrase din România în ultimii cinci ai, aproape 500 erau medicamente inovative, reprezentând 20% din totalul medicamentelor inovative de pe piaţă.

1Acele medicamente sunt doar medicamente care se eliberează pe prescripţie medicală, al căror preţ este reglementat de stat. Practic, aici sunt toate categoriile de patologii, cele 3.000 de medicamente sunt practic din tot ceea ce există pe piaţă, au fost cantităţi semnificative. Vârful de sarcină a fost undeva în perioada 2019-2020, când nivelul taxei clawback ajunsese undeva spre 32%, deci acela a fost momentul în care nesustenabilitatea economică a fost cea mai evidentă”, a detaliat Dan Zaharescu.

Anul trecut, numărul medicamentelor care au ieşit de pe piaţa locală a fost mai mic, spune el.

„Au fost mult mai puţine anul trecut, au fost 150-200 din câte am înţeles. Acolo au mai fost nişte aspecte, fiindcă a fost creşterea accentuată a costurilor de aplicaţie a medicamentelor din cauza exploziei preţului energiei, din cauza creşterii costurilor cu materia primă şi cu componentele, pentru că au fost perturbările generate de războiul din Ucraina şi de crizele legate de aducerea medicamentelor din China şi India.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici