- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Au început săpăturile pentru construirea Maternităţii Sf. Ioan, singura astfel de unitate medicală ridicată de la zero în Bucureşti în ultimii 35 de ani
ADVERTORIAL
Au început săpăturile pentru construirea Maternităţii Sf. Ioan, singura astfel de unitate medicală ridicată de la zero în Bucureşti în ultimii 35 de ani
Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti continuă să investească masiv în infrastructura medicală a Capitalei, folosind fonduri europene nerambursabile.
După ce în ultimele trei luni au fost întocmite proiectele tehnice, constructorii au început deja prima etapă de execuţie a proiectului Maternităţii Sf. Ioan, singura astfel de unitate spitalicească de stat ridicată de la zero în ultimii 35 de ani în Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Lucrările vizează relocarea şi înlocuirea reţelelor de utilităţi, mai exact a conductelor de mari dimensiuni de pe reţeaua primară de distribuţie a apei şi a căldurii, ce alimentează atât Spitalul Sf. Ioan, cât şi o parte importantă a Bucureştiului. Ulterior, muncitorii vor putea să meargă mai departe şi să toarne fundaţia clădirii, aşa cum a anunţat astăzi primarului Sectorului 4, medicul Daniel Băluţă, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Debutul acestor lucrări este o dovadă vie a faptului că echipa noastră ştie să îşi respecte cuvântul şi angajamentele pe care le-a luat în faţa oamenilor. Pe lângă faptul că noi construim creşe, grădiniţe, pasaje, patinoare şi parcuri, şi că investim în această infrastructură, este urgent să investim şi în infrastructura medicală. Am început încă din 2016 acest demers, cu Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Bagdasar Arseni, care a devenit prima unitate de primiri urgenţe din Bucureşti cu autorizaţie de securitate la incendiu. Am continuat cu secţia de mari arşi de la acelaşi spital şi am perseverat cu Spitalul de Stomatologie, care îşi va deschide uşile din 17 iunie şi, după cum vedeţi, nu ne-am oprit aici. După ce acum o lună şi jumătate am început lucrările la parteneriatul pe care îl avem cu Institutul Marius Nasta, la clădirea Zerlendi, astăzi continuăm acest drum greu, dar care ne motivează extrem de mult, cu această maternitate. Aici, în acest loc, peste 2 ani, vom avea cea mai modernă maternitate din România, construită de la zero”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.
Despre necesitatea şi utilitatea unei asemenea investiţii publice a vorbit şi prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, prezent, de asemenea, la conferinţa de presă.
„Această maternitate vine să completeze o parte care lipsea a Spitalului de Urgenţă Sf. Ioan, care este multidisciplinar. Aceste elemente sunt definitorii, mai ales că această maternitate este gândită foarte bine, cu o secţie de neonatologie, foarte necesară, pentru că se mai nasc copii cu probleme care trebuie să fie asistaţi corespunzător, cu terapie intensivă pediatrică, o investiţie foarte mare şi, mai mult decât atât, are şi o componentă de spitalizare de zi, unde se pot urmări sarcinile. Aceste elemente ţin de o structură modernă a unui sistem de sănătate”, a susţinut prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.
La rândul său, Robert Agafiţei, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan a punctat faptul că noua maternitate va deservi nu doar Bucureştiul, ci şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
„Această maternitate este un proiect care va deservi nu doar Bucureştiul, este un proiect şi pentru judeţele limitrofe de lângă, vorbim aici de Călăraşi, de Giurgiu, de tot ce înseamnă judeţul Ilfov care, cu precădere, se vor adresa nouă şi vă spun şi de ce. Pentru că, la momentul acesta, jumătate din pacienţii de la Spitalul Sf. Ioan sunt din aceste zone. Noi aşteptăm cu mare nerăbdare şi emoţie să fie finalizat acest proiect, pentru că ştim foarte bine că tot ceea ce începe domnul Daniel Băluţă este dus la bun sfârşit, am văzut asta cu toţii în ultimii patru ani”, a declarat managerul Spitalului Sf. Ioan.
Pentru edificarea acestei noi facilităţi medicale, Sectorul 4 va folosi fonduri europene în sumă de 50 de milioane de euro, pentru ca în final, aceasta să deservească familiile tinere care au ales în ultimii ani să-şi întemeieze un cămin în zona de sud a oraşului, dar şi pe bucureşteni în general. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 27 de luni (relocare reţele şi construcţie propriu-zisă).
Noua maternitate a Sectorului 4 şi implicit, a Bucureştiului, va fi găzduită într-o clădire ce va fi construită având la bază necesitatea stringentă de spaţii medicale dedicate nou-născuţilor, care să le asigure acestora şi tinerelor lor mame cele mai înalte standarde de confort şi de siguranţă, având în vedere că, potrivit normativelor în vigoare, acest tip de pacienţi sunt cei mai vulnerabili, întrucât nu se pot evacua singuri, în caz de situaţii de urgenţă.
Unitatea medicală va funcţiona în două corpuri de clădire, cu regimul de înălţime de S + P + 3E, respectiv S + P + 4E, va avea o suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 13.000 mp şi va îndeplini toate cerinţele de siguranţă, securitate şi funcţionalitate specifice infrastructurii de sănătate. Unitatea medicală ce urmează a fi edificată dispune de un număr total de 166 de paturi şi va avea următoarele funcţiuni:
- trei secţii de Obstetrică-Ginecologie, cu un număr total de 101 paturi;
- secţie de Neonatologie, cu un număr de 50 paturi, dintre care 8 vor fi folosite în sistem ATI, iar 12 vor fi special configurate pentru nou-născuţii prematur;
- secţie de Terapie Intensivă, cu un număr total de 15 paturi;
- bancă de lapte mamar, singura din ţară de altfel, din sistemul public, destinată nou-născuţilor ale căror mame nu pot alăpta.
Totodată, noua maternitatea va dispune de:
- bloc operator, cu 4 săli de operaţie (3 săli aseptice şi o sală de operaţie septică);
- bloc de naşteri cu 4 săli de travaliu (3 săli aseptice şi o sală de operaţie septică);
- unitate de Primiri Urgenţe;
- ambulatoriu;
- spitalizare de zi cu 10 paturi;
- sterilizare centrală;
- imagistică şi Radiodiagnostic;
- laboratoare de analize, de Medicină Nucleară şi de Anatomie Patologică;
- farmacie;
- spaţii tehnico-administrative, de depozitare şi de hrănire.
Pentru ca noua unitate spitalicească să răspundă din punctul de vedere al asigurării circuitelor funcţionale specifice privind respectarea cerinţelor standardelor de calitate, vor fi precis delimitate următoarele zone:
Zona „curată” din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare, cu compartimente adresate numai pacienţilor spitalizaţi, cu cerinţe severe privind igiena şi asepsia, amplasată departe de circulaţia principală a maternităţii, care va include blocul operator, serviciul ATI, sterilizarea centralizată şi secţiile medicale cu paturi.
Zona „neutră” din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare va reprezenta interfaţa maternităţii pe componenta medicală, în relaţia cu pacienţii, aparţinătorii şi vizitatorii şi va avea deschidere directă spre căile de circulaţie auto şi pietonale din zona publică. Va include serviciul de urgenţă, structura de spitalizare de zi, ambulatoriul, serviciul de primire – internări şi externări.
Zona „intermediară” din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare va include laboratoarele şi spaţiile administrative destinate persoanlului.
Tot pentru siguranţa pacienţilor, pereţii de compartimentare precum şi tavanele din saloanele secţiei de terapie intensivă vor fi realizate din panouri metalice antibacteriene (ce vor conţine compuşi din ioni de argint, eficienţi împotriva diverselor tipuri de bacterii), vopsite antibacterian pe ambele feţe, ceea ce va creşte gradul de igienă interioară, însă va asigura şi o flexibilitate ridicată a sistemului de compartimentare, ce va putea fi modificat şi completat în funcţie de nevoi punctuale.
De asemenea, pentru un grad ridicat de confort termic şi de eficienţă energetică, noua maternitate va fi astfel construită pentru a avea pierderi de căldură foarte reduse, aproape de zero. (nZEB. Nearly Zero Energy Building)
Pentru aceasta, se vor realiza faţade cu o grosime corespunzătoare, se vor utiliza surse regenerabile de energie, panouri solare, pompe de căldură, receptoare de căldură şi instalaţii cu un consum cât mai redus. În plus, aceasta va dispune şi de un adăpost de protecţie civilă.
Totodată, noua maternitate are şi o componentă educaţională, întrucât unitatea medicală colaborează prin contract cu Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti pentru desfăşurarea activităţilor de învăţământ medico-farmaceutic. Astfel, unitatea spitalicească va putea furniza servicii de instruire şi formare clinică a studenţilor în condiţii moderne şi sigure, adaptate nevoilor specifice în domeniu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO