Cât de mult trebuie să doarmă o gravidă în timpul sarcinii pentru a evita să-i facă rău copilului. Răspunsul ştiinţei

Cercetările chinezilor au identificat o posibilă corelaţie între puţina odihnă în timpul sarcinii şi posibilitatea ca nou-născutul să sufere de întârzieri în neuro-dezvoltare.

Urmărește
1130 afișări
Imaginea articolului Cât de mult trebuie să doarmă o gravidă în timpul sarcinii pentru a evita să-i facă rău copilului. Răspunsul ştiinţei

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Anhui şi de la MOE Key Laboratory of Population Health Across Life Cycle din Hefei, China, au efectuat un studiu încercând să caute o corelaţie între puţina odihnă în timpul sarcinii şi posibilitatea ca nou-născutul să dezvolte neuroîntârzieri -evolutive.

Pornind de la statisticile actuale conform cărora 40% dintre femeile însărcinate dorm mai puţin decât este necesar, cuantificate ca cel puţin 7 ore pe noapte, cercetătorii conduşi de Dr. Peng Zhu au analizat datele despre somn a 7.059 de perechi mamă-copil din trei spitale diferite din China.

Luând în considerare copiii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi trei ani şi analizând legătura dintre durata somnului matern şi riscul de întârzieri ale dezvoltării neurologice, experţii au evaluat rolul nivelurilor de peptide C în serul din sângele ombilical, un indicator al secreţiei fetale de insulină.

Datele au arătat că privarea de somn în timpul gestaţiei poate fi asociată cu un risc mai mare de probleme de neurodezvoltare la copii, care le poate afecta abilităţile cognitive, dezvoltarea comportamentală şi abilităţile de învăţare.

Corelaţia dintre somnul matern în timpulsarcinii şi dezvoltarea neurologică

„Lucrările noastre subliniază nevoia de a gestiona sănătatea somnului în timpul sarcinii. În special, am evidenţiat corelaţia dintre somnul matern în timpul sarcinii şi dezvoltarea neurologică a copiilor”, a explicat Peng Zhu.

„Sănătatea prenatală este importantă nu numai pentru viitoarea mamă, ci şi pentru bunăstarea pe termen lung a copilului nenăscut”, a continuat Zhu.

„Se pare că există o corelaţie pozitivă între nivelul peptidei C din sângele din cordonul ombilical şi dezvoltarea neurologică întârziată a puilor, indicând faptul că metabolismul glucozei al mamei în timpul sarcinii poate afecta secreţia de insulină a fătului şi, în consecinţă, dezvoltarea sa neurologică”, a explicat specialistul.

Cu toate acestea, aşa cum se întâmplă adesea, vor fi necesare investigaţii suplimentare pentru a confirma sau infirma aceste rezultate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici