Ce boală ascunde consumul de gheaţă. Ce este pica

Obiceiul de a mesteca cuburi de gheaţă ar putea ascunde unele probleme de sănătate, fiind un simptom al unor afecţiuni fizice.

Urmărește
1612 afișări
Imaginea articolului Ce boală ascunde consumul de gheaţă. Ce este pica

Pofta compulsivă de gheaţă zdrobită are un nume în jargonul medical: pagofagia. Şi pe lângă deteriorarea dinţilor, poate fi un simptom al anemiei cu deficit de fier.

Deşi nu se întâmplă tuturor celor care suferă de anemie, pofta compulsivă de gheaţă oferă de multe ori medicului un indiciu suplimentar despre aceasta.

„La adulţi, pagofagia este asociată mai des cu sarcina şi cu anemie feriprivă, o afecţiune în care lipsa de fier în fluxul sanguin împiedică organismul să producă globule roşii normale.

Nu ştim de ce sau cum se dezvoltă dorinţa pentru a mesteca gheaţă. Persoanele cu anemie prin deficit de fier au uneori inflamaţie a limbii, iar gheaţa poate ameliora disconfortul”, scrie Harvard Medical.

Pica este dorinţa de a mesteca substanţe care nu au valoare nutritivă, cum ar fi gheaţa sau hârtia. În cazul gheţii, pe lângă o ipotetică lipsă de fier ar putea fi asociată şi cu alte probleme.

„Uneori – explică experţii de la Clinica Mayo – unele tulburări de comportament ne pot face să ne dorim să mestecăm compulsiv gheaţă. La unii indivizi, de exemplu, pica este un simptom al stresului, al tulburării obsesiv-compulsive sau al unei tulburări de dezvoltare.

Numai un exament medical amănunţit poate da răspunsul. Evaluarea poate ajuta la determinarea dacă se datorează unei afecţiuni medicale sau pica este o problemă emoţională”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici