Ce efecte au pentru copii TV-ul, telefonul şi jocuri video înainte de culcare? Un studiu nou aruncă în aer tot ce se ştia

Cercetătorii de la Universitatea din Otago (Noua Zeelandă) propun o teză alternativă la teoriile recente.

Urmărește
2135 afișări
Imaginea articolului Ce efecte au pentru copii TV-ul, telefonul şi jocuri video înainte de culcare? Un studiu nou aruncă în aer tot ce se ştia

TV, telefon şi jocuri video înainte de culcare pentru copii? Un nou studiu le neagă pe cele precedente

Televizorul, smartphone-urile şi jocurile video de seară au fost întotdeauna un subiect interzis pentru cei mici: în opinia comună (dar şi conform studiilor ştiinţifice), ar deranja somnul copiilor, nu îi ajută să doarmă şi ar putea chiar să fie un obstacol în calea dezvoltării corecte.

Cu toate acestea, un studiu al Universităţii din Otago, Noua Zeelandă a respins această teză: somnul nu este afectat de utilizarea tabletelor, telefoanelor, televizorului şi a jocurilor video în orele de după cină, explică cercetătorii.

Experţii de la Universitatea Otago au monitorizat timpul petrecut seara în faţa ecranului de către copiii şi tinerii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, constatând că nu există diferenţe deosebite în ceea ce priveşte impactul asupra somnului.

„Utilizarea dispozitivelor în decurs de ore înainte de culcare nu are nicio asociere cu majoritatea măsurilor de sănătate a somnului”, se arată în studiu.

Băieţii au purtat o cameră corporală pe piept timp de 3 ore înainte de a merge la culcare, iar o a doua cameră cu infraroşu a fost plasată în dormitoare, pentru a calcula timpul petrecut pe ecran înainte de culcare. În cele din urmă, participanţii au folosit un dispozitiv de măsurare a somnului.

Cu toate acestea, situaţia privind utilizarea diferitelor dispozitive în pat, înainte de culcare, este diferită. În acel caz însă, cercetătorii au observat că copiilor şi adolescenţilor le-a luat mai mult decât de obicei să adoarmă:

„Odată ce s-au culcat, timpul petrecut pe ecran a afectat somnul copiilor, împiedicându-i să adoarmă timp de aproximativ o jumătate de oră şi reducând cantitatea de somn în noaptea aceea”.

În acest caz însă, potrivit cercetătorilor, întârzierea somnului „se datorează în principal deplasării temporale care întârzie apariţia somnului mai degrabă decât efectelor directe ale luminii albastre sau ale implicării interactive”.

În special, explică cercetătorii, un efect negativ a fost dat de utilizarea smartphone-urilor, tabletelor, PC-urilor şi a televizorului după o primă încercare nereuşită de a adormi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici