Ce se întâmplă când bei prea mult. Unul dintre cele mai subestimate efecte ale mahmurelii

Unul dintre cele mai subestimate efecte ale mahmurelii este socotită a fi anxietatea.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă când bei prea mult. Unul dintre cele mai subestimate efecte ale mahmurelii

Ce se întâmplă când bei prea mult. Unul dintre cele mai subestimate efecte ale mahmurelii

Cine a suferit vreodată de simptomele mahmurelii ştie că trebuie să facă faţă durerilor de cap, greaţă şi oboseală, dar nu numai.

Anxietatea poate fi un simptom foarte enervant cauzat de excesul de alcool, aşa încât cercetătorii au numit această stare „hangxiety”, termen care derivă din cuvintele englezeşti hangover - „mahmureală” şi anxiety - „anxietate”.

Pe scurt, cei care consumă în exces pot simţi un amestec de anxietate, jenă şi ruşine, după ce au băut.

Diverse cercetări au analizat modul în care aceste sentimente de anxietate însoţesc mahmureala clasică şi mai ales de ce se întâmplă asta.

Se elimină hormonul stesului

Alcoolul se conectează la receptorii de acid gamma-aminobutiric (GABA) şi de glutamat. De obicei, la scurt timp după ce ai început să bei, alcoolul începe să acţioneze asupra receptorilor GABA dând acel efect de relaxare şi calmare de moment pe care îl obţii după ce bei ceva.

În acelaşi timp însă, alcoolul creşte activitatea receptorilor de glutamat şi acest lucru provoacă senzaţia de excitare din cauza consumului de alcool.

La aceasta se adaugă eliberarea de cortizol, hormonul stresului, cauzată întotdeauna de consumul excesiv de alcool.

Acest dezechilibru şi schimbările continue ale dispoziţiei contribuie la creşterea nivelului de anxietate după băutură, ceea ce se poate adăuga la sentimentele de vinovăţie, apărute a doua zi dacă îţi dai seama că ai exagerat.

Un alt factor de luat în considerare este ideea, greşită, dar răspândită mai ales în rândul tinerilor, că alcoolul poate atenua simptomele de anxietate, în cazul în care acestea sunt deja prezente.

În realitate, după cum au explicat cercetătorii de la Universitatea din Melbourne din Australia, prezenţa tulburărilor de anxietate înainte de a consuma alcool poate agrava şi mai tare mahmureala.

Cum să faci faţă stării de mahmureală

Când îţi dai seama că alcoolul provoacă o creştere a anxietăţii trebuie să acţionezi în acelaşi mod ca şi pentru a „atenua” efectele unei mahmureli normale.

Este esenţială rehidratarea şi odihna, dar în acelaşi timp – după cum explică un studiu publicat în Mindfulness – este important să nu te laşi dus de sentimentul de vinovăţie.

Cercetătorii explică faptul că practicarea zilnică a meditaţiei, yoga şi a exerciţiilor de respiraţie poate ajuta la reducerea riscului de anxietate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici