- Home
- Sănătate
- (13.04.2023, 16:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce se întâmplă când dormi doar 6 ore pe noapte, dar faci sport
Un studiu publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă evidenţiază modul în care exerciţiile fizice reduc efectele negative ale odihnei inadecvate.
Urmărește
3012 afișări
Ce se întâmplă când dormi doar 6 ore pe noapte, dar faci sport
A dormi câteva ore pe noapte înseamnă că ai mai puţină energie disponibilă pentru a o aloca activităţii sportive. Potrivit unor oameni de ştiinţă, exerciţiile fizice ne-ar putea ajuta să contracarăm consecinţele asupra sănătăţii ale neadormirii unui număr adecvat de ore.
Nu este o ştire că somnul şi activitatea fizică au un impact pozitiv asupra sănătăţii noastre. Dar un studiu realizat de o echipă de la Institutul Cardiovascular din Guangdong (China) şi publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă arată cum sunt conectate cele două lucruri, până la punctul în care exerciţiile fizice pot ajuta la reducerea efectelor negative ale odihnei nsuficiente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Analizând datele a peste 92.000 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 40 şi 73 de ani care trăiesc în Regatul Unit, cercetătorii au descoperit că cei care practicau o activitate fizică regulată aveau un risc mai mic de deces, chiar dacă dormeau mai puţin de şase ore pe noapte.
Între 2013 şi 2015, participanţii au purtat o brăţară timp de o săptămână pentru a urmări cât de mult au făcut mişcare şi câte ore au dormit, toate datele fiind folosite ulterior pentru a-şi analiza obiceiurile de viaţă de-a lungul anilor. Acest lucru a condus la descoperirea, de exemplu, că cei care au dormit prea puţin sau prea mult (şi asta poate fi dăunător) şi nu au practicat suficientă activitate fizică au arătat un risc mai mare de deces din cauze precum cancerul şi bolile cardiovasculare.
Cu toate acestea, datele au dezvăluit şi o tendinţă interesantă: indivizii extrem de activi din punct de vedere fizic nu aveau un risc crescut de deces, chiar dacă dormeau mai puţin de şase ore pe noapte. Potrivit lui Jihui Zhang, directorul Centrului pentru Somn şi Medicină Circadiană din Guangzhou (China), chiar şi doar 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână sunt suficiente pentru a atenua unele consecinţe probleme de sănătate asociate cu prea puţin sau prea mult somn. Şi plimbările zilnice scurte (dar intense) sau câteva plimbări pe o bicicletă staţionară fac şi ele parte din calcul.
Deşi acesta este un studiu observaţional care nu demonstrează o corelaţie directă între exerciţii fizice şi somn, cercetătorii emit ipoteza că activitatea fizică are un efect pozitiv asupra somnului, deoarece combate inflamaţia, reglează metabolismul, creşte sensibilitatea la insulină şi reglează activitatea sistemul nervos simpatic, contracarand astfel riscul de boli de inimă.
Potrivit lui Jennifer Heisz, profesor la Universitatea McMaster şi autoare a cărţii Move the Body, Heal the Mind, antrenamentul fizic determină celulele noastre să producă o substanţă chimică numită adenozină, care funcţionează ca un ajutor natural pentru somn: „mai multă adenozină generăm în timpul zilei, cu atât somnul nostru devine mai odihnitor şi mai reparator", a explicat pentru New York Times.
Acest lucru nu înseamnă că trebuie să sacrificăm odihna pentru exerciţii fizice: „Este puţin probabil ca cei care nu pot dormi la suficientă energie pentru a rămâne activ în timpul zilei”, avertizează Tianyi Huang, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School. Renunţarea la orele potrivite de somn pentru a te antrena nu este întotdeauna o idee bună.
După cum explică întotdeauna Aric Prather, psiholog şi specialist în somn la Universitatea din California, San Francisco, NYT, întrebarea nu ar trebui să fie niciodată dacă să schimbe somnul cu exerciţii fizice: „Oamenii care trăiesc mai bine sunt cei care reuşesc să facă ambele bine".
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe