- Home
- Sănătate
- (01.02.2022, 21:26)
- Daniel Contescu
Coenzima Q10: ce este, pentru ce se utilizează şi când să o luaţi
Este o moleculă prezentă în tot corpul nostru, cu proprietăţi antioxidante ridicate şi o găsim în unele creme anti-îmbătrânire.
Urmărește
4457 afișări
Coenzima Q10: ce este, pentru ce se utilizează şi când să o luaţi
Coenzima Q10 mai este numită ubiqinonă sau ubiquinol. „Se numeşte aşa tocmai pentru că este omniprezentă. Această moleculă este foarte abundentă, în special în inimă, ficat, rinichi şi pancreas şi este esenţială pentru funcţionarea multor organe”, spune dr. Giulia Temponi, biolog nutriţionist.
Aportul de suplimente pe bază de coenzimă Q10 este propus în cazul problemelor cardiovasculare şi al diabetului, dar şi al oboselii cronice şi pentru îmbunătăţirea răspunsului imunitar.
„Această moleculă se găseşte tocmai în mitocondrii. Aici se produce adenozin trifosfat (ATP), care este esenţial pentru generarea energiei”, explică dr. Temponi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Însă nivelurile de coenzimă Q10 din corpul uman nu sunt întotdeauna aceleaşi în timp: „Odată cu vârsta, prezenţa acesteia scade în mod fiziologic. În plus, în cazul unor patologii, pot exista deficienţe”.
Se recomandă uneori aportul de suplimente pe bază de coenzima Q10, precum şi în cazul bolilor cardiovasculare şi diabetului, „pentru creşterea energiei şi rezistenţei la efort fizic şi pentru întărirea sistemului imunita”, avertizează dr. Temponi.
Una dintre cele mai importante proprietăţi ale coenzimei Q10 este efectul său antioxidant, care contracarează eliberarea de radicali. „De aceea poate fi indicat în momentele de stres oxidativ deosebit cauzat şi de activitatea fizică intensă”, subliniază nutriţionistul. Dar avertizează: „În general este mai bine să-l luaţi în suplimente care conţin şi alţi antioxidanţi”.
O găsim în inima de porc şi de vită
Una dintre utilizările acestei molecule este cea facută în dermocosmetică: sunt multe creme anti-îmbătrânire care o conţin. „Coenzima Q10 acţionează similar unei vitamine, furnizând celulelor energie, cu acţiune antioxidantă. Deoarece prezenţa sa fiziologică în corpul nostru scade odată cu vârsta, se adaugă unor creme anti-îmbătrânire”.
Această moleculă este prezentă în mod natural şi în unele alimente. „O găsim în carne, peşte, fructe uscate şi unele legume. În special, sursele alimentare ale coenzimei Q10 sunt carnea de vită hrănită cu iarbă, păsările de curte, heringul, păstrăvul, sardinele şi macroul, seminţele de susan, fisticul, broccoli şi conopida, căpşunile şi portocalele.
Bucăţile de carne cu prezenţă ridicată a coenzimei Q10 sunt apoi inima de porc şi cea de vită, ficatul de carne de porc şi de vită şi şunca crudă. Dintre peşti, sardinele, somonul şi macroul sunt considerate surse primare, deoarece conţin şi acizi graşi omega 3, care împreună cu coenzima Q10 acţionează unitar, reducând riscul bolilor cardiovasculare. În general, întrucât este o moleculă liposolubilă, se recomandă consumul surselor acesteia în asociere cu grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline extravirgin”, explică Temponi.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe