Consumul de alimente cu zaharuri adăugate poate creşte riscul de pietre la rinichi - studiu

Consumul de alimente cu adaos de zaharuri, cum ar fi băuturile răcoritoare, îngheţata şi prăjiturile, poate creşte riscul de apariţie a pietrelor la rinichi, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Urmărește
416 afișări
Imaginea articolului Consumul de alimente cu zaharuri adăugate poate creşte riscul de pietre la rinichi - studiu

Consumul de alimente cu zaharuri adăugate poate creşte riscul de pietre la rinichi - studiu

Cercetătorii au descoperit că persoanele din SUA cu cel mai mare consum de zaharuri adăugate au avut şanse cu aproape 40% mai mari de a dezvolta pietre la rinichi. Ei au spus că această asociere a fost mai frecventă în rândul asiaticilor, precum şi al nativilor americani.
 
Cercetătorii au precizat însă că studiul lor, publicat în revista Frontiers, nu arată cum anume zaharurile adăugate cresc riscul de apariţie a pietrelor la rinichi.
 
Autorul principal, Dr. Shan Yin, cercetător la Spitalul afiliat al Colegiului Medical din Sichuan de Nord, Nanchong, China, a declarat: "Studiul nostru este primul studiu care raportează o asociere între consumul de zahăr adăugat şi pietrele la rinichi. Aceasta sugerează că limitarea consumului de zahăr adăugat poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi."
 
Una din 11 persoane va avea simptome de pietre la rinichi în timpul vieţii, potrivit Asociaţiei Britanice a Chirurgilor Urologi. Printre factorii de risc cunoscuţi se numără obezitatea, bolile inflamatorii intestinale şi diabetul, relatează Independent.
 
Pentru studiu, Dr. Yin şi colegii săi au analizat date de la peste 28.000 de persoane care au făcut parte din sondajul NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) din SUA.
 
Consumul zilnic de zaharuri adăugate al fiecărei persoane a fost estimat pe baza consumului de alimente şi băuturi pe care fiecare persoană l-a raportat.
 
Aceştia au primit, de asemenea, un scor al indicelui de alimentaţie sănătoasă (HEI-2015), bazat pe alimentele pe care le-au consumat, indiferent dacă au fost alimente benefice, cum ar fi fructele, legumele şi cerealele integrale, sau opţiuni mai puţin sănătoase, cum ar fi cerealele rafinate sau grăsimile saturate.
 
Cercetătorii au ajustat factori precum sexul, vârsta, rasa sau etnia, venitul, indicele de masă corporală, scorul HEI-2015, statutul de fumător şi dacă persoanele care au participat la studiu aveau antecedente de diabet.
 
Cercetătorii au spus că persoanele care au primit mai mult de 25% din energia totală din zaharuri adăugate au avut o probabilitate cu 88% mai mare decât cele care au primit mai puţin de 5% din energia totală din zaharuri adăugate.
 
Dr. Yin a declarat: "Sunt necesare studii suplimentare pentru a explora în detaliu asocierea dintre zahărul adăugat şi diverse boli sau condiţii patologice. De exemplu, ce tipuri de pietre la rinichi sunt cel mai mult asociate cu consumul de zahăr adăugat? Cât de mult ar trebui să reducem consumul de zaharuri adăugate pentru a scădea riscul de formare a calculilor renali? Cu toate acestea, constatările noastre oferă deja informaţii valoroase pentru factorii de decizie."

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici