Cum stai cu imunitatea în toamna asta?
- Vitaminele B, C şi D, precum şi zincul pot fi utile în stimularea sistemului imunitar şi în combaterea bolilor în acelaşi mod în care te pot ajuta să treci mai uşor peste răceală sau gripă.
- În general, vitamina C te poate ajuta să combaţi răceala mai repede sau să îţi uşuezi simptomele de răceală dacă ai fi luat-o înainte de a te îmbolnăvi.
- În mod normal o alimentaţie variată asigură necesarul de vitamine şi minerale fără a se impune suplimentarea acestora.
Cum stai cu imunitatea în toamna asta?
Toamna, 30% dintre copii se confruntă cu o formă de răceală sau gripă. 2 din 10 adulţi prezintă la rândul lor risc de îmbolnăvire. Iar acum, în plin val patru al pandemiei de SARS-CoV-2, pericolul e şi mai mare. În plus mergând fizic la şcoală şi grădiniţă copiii au reintrat în colectivitate., deci ce poţi face ca să fie protejaţi? Cum îţi susţii mai bine imunitatea ta şi a copilului tău? Ce soluţii ai la îndemână ca să lupţi cu cele peste 200 de virusuri responsabile de episoadele de răceală şi gripă la copii, mai dese acum la început de sezon rece?
Imunitatea reprezintă sistemul propriu de apărare al organismului, prin care acesta recunoaşte entităţile străine cu care intră în contact direct (ca diferite de entităţile proprii, pe care le tolerează) şi pe care le apoi le neutralizează. În cazul copiilor, imunitatea creşte o dată cu vârsta, dar şi printr-o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume verzi, lactate, proteine de calitate.
”Pentru frecventarea colectivităţii şi pentru rutina impusă de aceasta, organismul copiiilor trebuie pregătit atât pe plan fizic, cât şi imunitar, mental şi emoţional”, spune dr Cezarina Matei, medic de familie cu competenţe în pediatrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
”Starea de sănătate a copiilor se menţine cu obiceiuri sănătoase, respectarea măsurilor de igienă, odihnă suficientă, activitate fizică, o alimentaţie echilibrată şi întărirea sistemului imunitar pentru a putea face faţă provocărilor reprezentate de virusurile şi bacteriile cu care se pot întâlni”, adaugă specialistul.
Susţine preventiv imunitatea organismului
Un rol important în susţinerea imunităţii îl au mineralele cum este Zincul şi vitaminele C, D, B şi E, plus anumite plante cu efect imunomodulator.
În mod normal o alimentaţie variată asigură necesarul de vitamine şi minerale fără a se impune suplimentarea acestora. Dacă dieta zilnică nu este una prea echilibrată, sau consideri că nu consumi destule vegetale şi fructe proaspete care să-ţi asigure necesarul de vitamine şi minerale verifică cu medicul de familie pentru a stabili dacă e necesar să iei nişte suplimentele de vitamine sau minerale. Dacă există un deficit al unei vitamine/ minerale atunci doctorul îţi va recomanda să îl compensezi cu suplimente alimentare.
Vitaminele B, C şi D, precum şi zincul pot fi utile în stimularea sistemului imunitar şi în combaterea bolilor în acelaşi mod în care te pot ajuta să treci mai uşor peste răceală sau gripă.
În general, vitamina C te poate ajuta să combaţi răceala mai repede sau să îţi uşuezi simptomele de răceală dacă ai fi luat-o înainte de a te îmbolnăvi. Ca antioxidant, vitamina C poate ajuta la reducerea inflamaţiei - iar inflamaţia pulmonară este un simptom sever al COVID-19, care poate duce la suferinţă respiratorie sau chiar la moarte. Deci, dacă eşti încă sănătos, nu ar fi rău să începi să iei vitamina C acum.
A lua suficientă vitamină D te poate proteja şi de infecţiile respiratorii. Suplimentarea cu vitamina D scade semnificativ şansa infecţiilor tractului respirator, susţin studiile clinice publicate în Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics.
Vitamina B6 este esenţială pentru menţinerea sistemului imunitar în stare excelentă. Asigură-te că obţii suficientă vitamină B ca supliment, ca parte a dietei zilnice sau într-o multivitamină.
Suplimentele ce conţin şi zinc (sub formă de sirop sau pastilă) pot ajuta la scurtarea lungimii răcelilor cu rinovirus. Zincul ajută şi simptomele - congestia nazală, drenajul nazal, durerea în gât şi tuse - să se rezolve mai devreme.
Deseori copiilor le este dificil să inghită pastile, dar în ziua de azi vitaminele şi mineralele pentru copii se găsesc şi sub formă de jeleuri, sub formă de comprimate masticabile sau sirop şi astfel sunt uşor acceptate de către copii. Unele suplimente pentru copii, pe lângă vitamine şi minerale, conţin fie echinaceea, cu rol imunomodulator (pot scădea incidenţa virozelor), fie betaglucani (polizaharide cu rol important în sustinerea sistemului imunitar), fie maceş cu efect antiinflamator şi antioxidant.
Potrivit unui studiu realizat de iSense Solutions în perioada aprilie-mai, 2021, consumul de vitamine şi suplimente alimentare a crescut în perioada pandemiei. Astfel, 85% dintre consumatorii români au luat în ultima lună vitamine, iar 79% au luat suplimente alimentare, pentru a-şi întări sistemul imunitar. În top 3 vitamine preferate se numără Vitamina C (49%), Vitamina D (41%) şi Magneziu (40%).
Totuşi, dacă vitamina C este luată în proporţii similare de bărbaţi şi femei, cele din urmă iau în mai mare măsură decât bărbaţii atât vitamina D (46% femei vs. 36% bărbaţi), cât şi magneziu (43% femei vs. 36% barbati). În ceea ce priveşte suplimentele alimentare, cele mai populare sunt suplimentele pentru imunitate (42%) şi cele pentru protecţia ficatului (21%).
”În ultimii ani, se vorbeşte din ce în ce mai mult despre prevenţie şi despre importanţa ei. Este înţelept să înţelegem că este mult mai sănătos să prevenim, să protejăm organismul decât să îl tratăm”, punctează dr Cezarina Matei. ”Sportul, odihna suficientă, contactul cu natura nepoluată, alimentaţia corectă şi echilibrată, evitarea stresului, menţinerea bunei dispoziţii ne ajută să ne păstrăm organismul sănătos. În această perioadă, suntem mai predispuşi la a contacta virusuri cu poartă de intrare respiratorie. Pentru a ne proteja, putem folosi înainte de a ne expune la contactul cu alte persoane un spray care inactivează virusurile, nepermiţându-le multiplicarea.”, conchide specialistul.
”Gura şi nasul sunt poarta de intrare a virusurilor în corp, aşa că e nevoie să fim cu băgare de semă ca să ne protejăm, să ne spălam des pe mâini, să curăţăm des nasul copiilor de mucozităţi. Un alt detaliu important de care să ţinem cont este să nu creăm un mediu propice dezvoltarii germenilor şi virusurile care pătrund prin nas sau gură, aluneca în gât şi de acolo încep să se multiplice. Înainte de ieşirea din casă, putem miza pe un spray oral ViruProtect Stada care inactivează virusurile, nepermiţându-le multiplicarea. Acţionează prin captarea şi deshidratarea virusurilor, realizată de glicerol, şi prin dizolvarea membranei proteice, realizată de enzima numită tripsină, ce se află în compozitia produsului. Acesta dezactivează cele mai frecvente virusuri de răceală şi gripă,reducând cu până la 99,9% încărcătura lor virală."ne sfătuieşte medicul Cezarina Matei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump