- Home
- Sănătate
- (06.02.2024, 06:20)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De să nu e bine să combini ouă cu spanac. Risc de producere a cristalelor insolubile la rinichi
În teorie este o combinaţie perfectă, dar nutriţioniştii explică de ce ar trebui evitată.
Urmărește
2090 afișări
De să nu e bine să combini ouă şi spanac. Risc de produce a cristalelor insolubile la rinichi
Uşor de preparat şi extrem de practice în bucătărie, ouăle sunt considerate unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Sunt o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, care conţin toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului uman. Şi mai mult, sunt o comoară de vitamine şi minerale esenţiale, inclusiv vitamina B12, vitamina D, seleniu şi fier şi sunt o sursă excelentă de antioxidanţi precum luteina şi zeaxantina, utili pentru sănătatea ochilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
Din punct de vedere nutriţional, spanacul se descurcă destul de bine: bogat în vitamine, în special vitamina K, vitamina A, vitamina C şi vitamina B9 (acid folic), ele conţin cantităţi abundente de minerale importante precum fier, calciu şi magneziu, ca să nu mai vorbim de antioxidanţi, inclusiv flavonoide şi carotenoide şi fibre.
Cu toate acestea, în ciuda multor reţete care le prezintă împreună, asocierea ouălor cu spanac nu este o idee bună. Iar nutriţioniştii consultaţi de gazzetta.it explică de ce.
Problema este că spanacul conţine şi antinutrienţi, precum acidul oxalic şi fitaţii. Aceste substanţe pot interfera cu absorbţia unor substanţe nutritive, precum calciul şi fierul, atunci când sunt consumate în cantităţi mari. Acidul oxalic, de exemplu, poate forma cristale insolubile în rinichi, cauzând probleme persoanelor predispuse la pietre la rinichi.
Combinaţia de ouă şi spanac ar putea compromite absorbţia nutrienţilor esenţiali, făcând această combinaţie să nu fie ideală, mai ales în contexte de risc de deficienţe nutriţionale. Iată trei motive ştiinţifice pentru care ar fi mai bine să eviţi ouăle şi spanacul în acelaşi fel de mâncare.
Absorbţia fierului: prezenţa fitaţilor în spanac poate compromite absorbţia intestinală a fierului, reducând eficacitatea acestui mineral uşor asimilabil prezent în ouă. Mai ales in situatiile de risc de deficit de fier, precum sarcina, alăptarea, hipermenoreea sau consumul prelungit de medicamente care îi limiteaza asimilarea, combinaţia de oua şi spanac nu este recomandată.
Asimilarea zincului: ouăle sunt o sursă importantă de zinc, care este esenţial pentru metabolism, sistemul imunitar şi sistemul nervos. Cu toate acestea, acidul fitic prezent în spanac poate afecta negativ absorbţia zincului, reducând astfel disponibilitatea acestui nutrient preţios.
Absorbţia calciului: calciul, important pentru sănătatea oaselor şi multe alte funcţii, este prezent în ouă. Cu toate acestea, combinaţia de ouă şi spanac poate reduce absorbţia intestinală a calciului datorită conţinutului de acid fitic şi acid oxalic. Înlocuirea spanacului cu alternative precum dovleceii, mazărea sau sparanghelul poate fi o soluţie pentru a evita acest inconvenient, fără a afecta randamentul gastronomic.
Ce se întâmplă dacă oricum decideţi să mâncaţi ouă şi spanac din când în când? Absolut nimic, mai ales la persoanele sănătoase şi dacă spanacul este gătit corespunzător.
Studiile comparative disponibile confirmă că, dacă pe de o parte este adevărat că 75% din pietrele la rinichi sunt compuse din oxalaţi de calciu, pe de altă parte fierberea legumelor duce la o reducere a conţinutului de oxalat cu până la 87%.
Pe scurt, din punct de vedere nutriţional nu va fi combinaţia ideală, dar o plăcintă savuroasă sau o omletă, din când în când, se poate face fără probleme.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe